Luni,
20.05.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Casă în centrul Sibiului, evaluată la preț de apartament. „Piața se mai reașează. Noi suntem mai atipici, dar vine și la noi realitatea”

Casă în centrul Sibiului, evaluată la preț de apartament. „Piața se mai reașează. Noi suntem mai atipici, dar vine și la noi realitatea”

Un sibian riscă să rămână fără casă, după ce nu a mai reușit să-și plătească ratele la credit. Locuința acestuia este scoasă la licitație în urma unui proces de executare silită, iar din anunțul biroului executorului judecătoresc aflăm că imobilul a fost evaluat la un preț de 352.000 lei, adică mai puțin de 72.000 euro. În același timp, pe site-urile de vânzări foarte puține case se vând cu prețul mai mic de 100.000 de euro.

Pe 29 martie va avea loc licitația de vânzare a unei case și teren de pe strada Praga nr. 1, aflată într-o „zonă ultracentrală” a Sibiului - formularea preferată a multor agenți imobiliari locali. Imobilul este vândut în urma unei executări silite, după ce proprietarul a fost dat în judecată de o bancă comercială pentru faptul că nu și-a plătit creditul – în total, peste 50.000 de euro. Procesul s-a încheiat în decembrie 2020, iar prețul de începere a licitației pentru ambele imobile este de 352.131 lei stabilit printr-un raport de evaluare al Estimar SRL. 

Aici găsiți anunțul de licitație

L-am contactat pe evaluatorul care a stabilit prețul imobilului să-l întrebăm cum se explică faptul că o casă într-o zonă bună a orașului se vinde – chiar și într-un proces de executare silită – cu un preț mult sub cel de pe anunțurile de vânzare. Nedumerirea vine în contextul unor scumpiri fără precedent a locuințelor din Sibiu, indiferent că e vorba de apartamente în ansambluri rezidențiale noi sau în blocuri vechi sau de case individuale. 

„Nu pot să nu mă uit la ce se întâmplă acum [pe piața imobiliară] în comparație cu ce am trăit în perioada 2008-2009. Sunt niște prețuri cel puțin la ofertare foarte ridicate. Atunci, erau oameni care în 2007 au dat pe un apartament cu 2 camere de pe str. Mihai Viteazu 75.000 de euro. După criză, când nu se mai dădeau credite atât de ușor, piața imobiliară se mai reașează. Același apartament ajunsese în 2010 la abia 42.000 euro.

Nu știu dacă nu e o situație similară pe piață acum – adică oamenii cer sume foarte mari pentru că toate s-au scumpit. Dar din câte văd, lucrurile merg către blocaj. Oamenii nu se mai încadrează la credite, care au un rol foarte important în echilibrul pieței. Ridicându-se dobânzile, o rată lunară pentru un apartament de 70-80 mii de euro era anul trecut undeva la 2.000 de lei. Pentru o familie, soț-soție și care mai au un copil, e foarte greu să se încadreze pur și simplu”, ne-a explicat evaluatorul.

Acesta crede că va fi o reașezare în piață, dar subliniază că zona în care se află imobilul este principalul argument în stabilirea prețului:

„Să presupunem că avem un teren în centrul Sibiului, pe str. Constantin Noica. Dacă facem o casă de 200 mp pe un teren de 300 mp și facem una absolut similară în Agnita, în centrul localității, folosind aceleași materiale etc., posibil că la Agnita să ne coste mai mult pentru că poate nu găsim toate materialele pe care le găsim în Sibiu și atunci trebuie să le transportăm. Dar dacă e s-o vindem, aceea din Sibiu, datorită zonei, e posibil să o vindem de două ori mai scump decât am investit în ea, iar pe aceea din Agnita e posibil să nu o vindem deloc sau sub prețul construcției, pentru că în Agnita nu e o piață (...) De când e lumea și pământul, cel care vinde vrea să vândă cât mai mult, mai ales cel care face o afacere, iar cumpărătorul vrea să plătească mai ieftin (...) Numai că acum în țări ca Germania prețurile locuințelor trec prin cea mai mare scădere din ultimii ani, în 2008 în America se dădeau casele pe nimic, în timp ce la noi criza s-a simțit mai târziu. Noi suntem mai atipici, dar vine și la noi realitatea”.

Între timp, subiectul prețurilor la imobile din Sibiu face înconjurul presei centrale, potrivit căreia prețurile și chiriile apartamentelor sunt aproape de cele din București. Datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară arată că la București numărul tranzacțiilor imobiliare care includ case, terenuri şi apartamente, a scăzut în prima lună din acest an cu 47% faţă de decembrie 2022. În Sibiu, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 40,45% față de luna decembrie 2022.

Daniel Natanail, agent imobiliar din Sibiu, a declarat pentru Kanal D că „piața este destul de instabilă, fluctuată și prețurile variază în funcție de zonă. Nu avem un preț liniar, din păcate. Garsonierele pot pleca de la un minim de 28.000 de euro și pot ajunge și până la un 55.000 de euro, în unele locuri chiar și 60.000. Aceste prețuri sunt complet aberante, bineînțeles”. Natanail crede și el că urmează o scădere a prețurilor: „Prețurile au crescut exponențial și nejustificat. Au crescut cam cu 30%, dar suntem într-o fază în care văd că se dă puțin înapoi și să scadă din preț. La un moment dat, era în jur de 1650 și 1800 de euro metrul pătrat”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 29222

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

16 comentarii

Dan

Acum 1 an

Ultracentral e Nicolae Balcescu, Piata Mare etc, strada praga e orasul vechi
Raspunde

Sibian100%

Acum 1 an

De când i se spune Orașul Vechi? Toată zona este cartier Piața Cluj.
Raspunde

Unsibian

Acum 1 an

Atâta timp cât materialele de construcții and Co rămân la preturile ridicate nu o sa se ieftinească nici imobilele. Pe principiul ăsta ar trebui ca tot, absolut tot, începând de la combustibil până la pâine să se ieftinească cu 30%. Dacă urmărim în comparație cu 2008, acum aproape tot este la preturi aberante față de acum câțiva ani.
Raspunde

R.

Acum 1 an

Daca pretul de constructie al apartamentului e de 40.000 de euro cu tot cu dublatul preturilor, e normal sa il vanda cu 100.000? Astea sunt vrajeli, se mananca mult cozonac cu rahat de cei ce baga "dublarea" preturilor in discutiile astea.
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 an

In primul rand proprietarul era si este liber sa vanda cu cat doreste, la pretul pietei, nu il obliga nimeni sa astepte executarea silita. In al doilea rand, executarea silita e una, evacuarea fortata e alta, alte procese. In al treilea rand, daca in imobil ai o familie de anumita factura sociala care iti arata o maceta in caz ca insisti cu evacuarea, ce faci ? In al patrulea rand, daca era un chilipir, o luau altii inainte sa apara in ziar. In concluzie, pentru actualul "chirias" pare doar o schimbare de proprietar, care se pare ca nu il afecteaza prea mult.
Raspunde

Anonim

Acum 1 an

Domnilor redactori, informația e eronata, imobilul a fost licitat și adjudecat acum mulți ani. Sunt de părere ca ar fi necesar înainte sa publicati sa va informați corect.
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

um sa fie licictat acum multi ani daca e publicat link-ul catre anuntul de vanzare din 29.03.2023???
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

29.03.2023? S-a publicat luna viitoare?
Raspunde

3thinker

Acum 1 an

@Max rasinareanul Nu ai inteles, in cazul de fata BANCA e proprietarul!
Raspunde

Hoțul

Acum 1 an

Bancile ... ... camatari legali, doar că nu te bat pe stradă ca și camatarii saltați de mascați !!! Iei 50.000 euro si restitui 120.000 euro dupa 30 de ani de robie la banca.. echitabilă treabă ! Sclavi suntem pe pamantul nostru.
Raspunde

Agrippina

Acum 1 an

Mie imi plac limbile straine.
Raspunde

Corbul

Acum 1 an

Viața agenților imobiliari contează! Cum să mai trăiască oamenii fără bacalaureat dacă nu mai sunt școli de meserii? Au și ei dreptul la o familie.
Raspunde

Ritz

Acum 1 an

Licitatia va avea loc pe 29 Martie anul asta ?!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

str. Praga e "orasul de jos"...nu-i rea locatia dar nu e centru...
Raspunde

J. Valjean

Acum 1 an

Am copilărit pe str. Praga. Este dincolo de Cibin, în cartierul Piața Cluj, sau o denumire mai veche, dar nu strictă a zonei, Poarta Turnului. Case au început a se construi mai serios cam pe la 1920. Eram pe stradă români, sași destul de mulți, iar Kogălniceanu era ,,Țigănia”, așa se numea în zonă, fără nici o răutate. Nu era nicidecum ultra-central, nici măcar central, era către marginea orașului. Mai apoi, comuna Turnișor a fost alipită Sibiului, iar în utimii 10-20 de ani s-au construit blocuri pe locul vechilor fabrici și depozite, Amet, Fabrica de sticlă, etc. Astfel, orașul a crescut, s-a dezvoltat, iar zona nu mai este întradevăr una de periferie. Acum, ,,mulțumită” agenților imobiliari aterizați de aiurea, care nu cunosc orașul și nici nu-i prea interesează, interesul lor fiind să impresioneze ca apoi să vândă, zona a ajuns centrală. E mult spus. Ce vreau să zic este că la nr. 1, ca în multe case din zonă, locuiau și atunci mai multe familii, aici de exemplu stăteau 3 familii de sași și una de unguri, iar o locuință nu era nici pomeneală mai mare decât un apartament, deci evaluarea este corectă. Alt exemplu, cu vreo 5 ani în urmă, o casă aflată la 60-70m mai sus, singur în curte, (e important), dar care trebuia însă reparată, s-a vândut la prima mână cu cca. 65000 euro.
Raspunde

Ioan

Acum 1 an

Cred că „zona ultracentrală” e o ironie la adresa agenților imobiliari din Sibiu, pentru care (bineînțeles, exagerând și generalizând) orice zonă a orașului e fie ultracentrală, fie centrală, fie de lux. Pentru unii, „Zona Piața Cluj” poate să se întindă până spre Calea Șurii Mici, după calea ferată, pentru alții „Zona Mihai Viteazu” poate să însemne și blocurile Avantgarden, iar „zona Mândra” se întinde lejer spre mijlocul cartierului Arhitecților. Numai să nu menționeze în anunțurile lor sincer - Apartamentul/Casa se află în cartierul X, pe strada Y (măcar atât, ca să nu mai spun să menționeze clar blocul, etajul și alte detalii relevante), așa cum se face peste tot în lume.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus