Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Ghiță Ciobanul, scrisoare la premierul Ciucă: Șmecherii din oierit fac regulile pentru subvenția APIA! ”Se urmărește deturnarea a 80 de milioane euro”

Ghiță Ciobanul, scrisoare la premierul Ciucă: Șmecherii din oierit fac regulile pentru subvenția APIA! ”Se urmărește deturnarea a 80 de milioane euro”

Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC), al cărui președinte este oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, a transmis o scrisoare către prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, în care avertizează că s-ar urmări deturnarea sumei de 80 de milioane euro, buget alocat anul acesta pentru subvenția APIA mare din oierit, informează Agroinfo.ro.

După ce s-a întâlnit cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, la Sibiu, Dănulețiu, i-a descris premierului ce se întâmplă cu banii de subvenții din oierit.

"De câteva zile se află în dezbatere publică Ordinul de ministru privind Sprijinul Cuplat pentru venit ovine/caprine și criteriile de eligibilitate.

Este vorba de 80 de milioane de euro pentru anul 2023, bani europeni care, conform Notei de fundamentare, ar trebui să contribuie la îmbunătățirea sustenabilității și competitivității, evitarea abandonului creșterii de ovine/caprine, prevenirea depopulării satelor, reînnoirea generațiilor de crescători, menținerea locurilor de muncă în sector și asigurarea securității alimentare. Asta ar trebui să se întâmple în mod normal.

Ce se urmărește în realitate?

Deturnarea a bună parte din acești bani de către "băieții șmecheri din oierit", a "vânătorilor de subvenții" prin introducerea unor criterii de eligibilitate. Nu există o garanție a corectitudinii modului în care se face Controlul oficial al producției și a gestionării Registrelor genealogice, care se face mai mult pe hârtie decât în realitate.

Deși se alocă mulți bani de la bugetul național (zeci de milioane anual) pentru a se face corect aceste activități.

Au fost și sunt pe rolul instanțelor, dar și în cercetare multe cazuri de deturnare a acestor sume”, semnalează Ghiță Dănulețiu.

El arată că cel mai bun exemplu este eliberarea Certificatelor de origine false. Unul dintre criteriile de obținere a Sprijinului Cuplat (20 euro/cap în 2023) este deținerea unui berbec înscris în Registru genealogic la 35 de femele.

Certificatele de origine pentru berbeci se eliberează fără genotipare, care ar garanta, pe de o parte, că berbecul aparține cu adevărat registrului de origine și că nu transmite în efectivul de ovine, unde este introdus, scrapie (boală gravă cu determinism genetic) care produce pagube economice imense.

”Mai mult, în acest an, MADR condiționează acordarea Sprijinului Cuplat de vârsta maximă a acestor "berbeci de origine", care trebuie să fie de 6 ani. Vârstă care nu are nicio legătură cu realitatea trăită de oierii adevărați, de cei care cresc animale de generații. 6 ani maxim se cere prin Ordinul de ministru, la recomandarea "băieților deștepți" care au berbeci de vândut.

Cu alte cuvinte cele 80 de milioane de euro care ar trebui să ajungă la oierii corecți și care practică de generații oieritul sunt deturnate anual de "vânătorii de subvenții", prin asemenea mecanisme avantajate de Ordine de ministru scrise după dictare," subliniază scrisoarea transmisă de APC prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Mesajul oierilor din APC a ajuns la premier, scrisoarea primind un număr de înregistrare la Secretariatul General al Guvernului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Papa di Gio

Acum 1 an

Și nouă ne este milă de acești producători și le cumpărăm produsele la prețuri exorbitante și nu întotdeauna conforme....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus