Guvernul a aprobat miercuri programul de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţă pentru anul 2023. „E un program așteptat de noi, pentru că încă avem în pericol de abandon aceste două rase”, spune producătorul sibian Dan Limbășan, membru în Consiliul director al Asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna.
Prin actul normativ se continuă sprijinul acordat crescătorilor de animale din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru a-și crește numărului de animale de reproducție cu scopul majorării efectivelor de porci din aceste rase la nivel național. Documentul prevede acordarea unui ajutor de minimis de 1200 lei/scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 produși/an/scroafă, la o greutate de minimum 8 kilograme/cap.
Schema de ajutor de minimis se aplică crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangaliță, respectiv producătorilor agricoli PFA, II și IF, producătorilor agricoli societăţi agricole, producătorilor agricoli persoane juridice.
Beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:
a) să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar;
b) să deţină scroafe din rasele Bazna și /sau Mangalița, înscrise în registrul genealogic în secțiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate și înregistrate în Baza Națională de Date (BND);
c) să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat;
d) să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minim 4 produși/an/scroafă, la o greutate de minim 8 kg/cap;
e) să identifice și să înregistreze produșii prevăzuţi la lit. d), potrivit Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare;
f) să mențină numărul de scroafe cu care s-au înscris în Program până la data de 15 decembrie 2023, inclusiv.
Producătorul sibian Dan Limbășan, cel mai mare crescător de porci Mangalița din județul Sibiu, a precizat pentru Turnul Sfatului că este al patrulea an în care continuă acest program - „unul bun pentru noi, crescătorii, care avem rase autohtone înregistrate la Asociația Crescătorilor de porci Mangalița și Bazna”.
„E foarte important să mergem mai departe cu acest program, pentru că încă avem în pericol de abandon aceste două rase, pentru că știm foarte bine, lumea a fost un pic reticentă în ultimii ani, de când a apărut pesta porcină africană. Încercăm în continuare să menținem un număr de animale la nivel național, cât să putem să nu le pierdem. E o măsură benefică, orice ban în plus pentru noi, care avem certificare pentru aceste două rase - aproape 200 de crescători înscriși la nivel național”, a precizat Limbășan.
Potrivit lui, la nivel național sunt aproximativ 2.500 de animale din rasa Mangalița și recent a fost depășit pragul de 1.000 pentru Bazna. „În momentul în care se va trece de 10.000 de capete pe fiecare rasă în parte atunci putem să ieșim de sub incidența raselor în pericol de abandon”, a precizat Dan Limbășan.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: porci mangalita si bazna , Dan Limbășan
Vizualizari: 1310
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
D
Acum 5 ore
Ivan
Acum 6 ore
Oligofrenii
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Felicitari tuturor celor ce ati reusit sa le scoateti la Lumina!