Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
21°C

O nouă stradă, creată de la zero, în Sibiu: Cum va arăta legătura dintre Calea Dumbrăvii și Arieșului

O nouă stradă, creată de la zero, în Sibiu: Cum va arăta legătura dintre Calea Dumbrăvii și Arieșului

Proiectantul drumului de legătură între Calea Dumbrăvii și Intrarea Arieșului a depus la Agenția pentru Protecția Mediului, conform procedurilor legale în domeniu, memoriul de prezentare al noii străzi care urmează să ia naștere în Sibiu.

Documentul prezintă o serie de caracteristici importante, pentru prima oară făcute publice, precum lățimea pistelor de biciclete.

Noua stradă va deschide practic o nouă rută suplimentară între Calea Cisnădiei și Calea Dumbrăvii prin strada Arieșului, traversând fosta baza Tursib. Scopul arterei este de a decongestiona zona, dar și de a crea o cale de acces pentru investițiile propuse aici, în special noul campus universitar pe care Primăria Sibiu, Universitatea ”Lucian Blaga” și Academia Forțelor Terestre, printre altele, vor să-l ridice aici cu fonduri prin PNRR.

”Drumul de legătura propus se va realiza pe un teren public înscris în CF nr. 130629, având suprafață de 4318 mp. Odată cu lucrările propuse privind realizarea spațiului carosabil, se vor realiza trotuare pietonale, pistă de biciclete și rețele edilitare specifice (rețele de apă și canalizare, rețea de iluminat public și rețea de cablaj metropolitan)”, se precizează în documentul citat.

Noua stradă va avea aproximativ 330 de metri lungime și 13 metri lățime. Un detaliu interesant este că în documentul proiectantului se precizează clar că strada va avea două benzi, ce însumează 7 metri lățime. Inițial, primarul Astrid Fodor anunța trei benzi, dintre care una specială pentru transportul în comun. ”Noi facem și o ieșire peste fostul teren al Tursib, prelungirea străzii Arieșului. O stradă cu trei benzi, dintre care una dedicată autobuzelor”, spunea în toamna anului 2019 primarul Astrid Fodor.

noua strada sibiu

Traseul viitoarei străzi

Memoriul de prezentare depus la APM mai prevede că noua strada va avea o viteză de proiectare de 25 km/h, trotuare de câte 1,7 metri fiecare și piste de biciclete de 2,5 metri, respectiv câte 1,25 metri pe sens.

”Separarea sensurilor de mers se va face cu marcaj longitudinal cu linii întrerupte de culoarea albă. Marcajele longitudinale se vor realiza cu vopsea ecologică, albă, diluabila cu apă, tip masă plastică, care asigură vizibilitate în condiții de ceață, ploaie atât pe timp de zi cât și de noapte”, se mai precizează în proiect.

Nu în ultimul rând, valoarea investiției a fost evaluată la 3,4 milioane de lei, respectiv aproximativ 700.000 de euro, lucrările fiind estimate a dura 5 luni.

Context

În data de 17 februarie 2023, Consiliul Local Sibiu a aprobat proiectul de construire a noului Campus universitar din municipiul Sibiu. Acesta urmează să fie ridicat pe parte din terenul fostei baze Tursib, iar strada cea nouă va trece practic prin fața campusului. Campusul va fi construit de un consorțiu format din 16 parteneri, printre care Primăria Sibiu și Universitatea Lucian Blaga.

ULBS a lansat licitația pentru studiul de fezabilitate al noului campus universitar din Sibiu

Pentru construcția Campusului, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, în calitate de lider de parteneriat, va depune un proiect pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile în valoare estimată de 130 de milioane de lei, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență.

Concret, conform Ghidului de finanțare, Campusul va fi alcătuit din clădiri eficiente din punct de vedere energetic în care vor fi amenajate spații pentru învățământ, cazare și masă, baze sportive, săli de lectură și o bibliotecă, precum și spații de recreere.

Campus universitar pe Calea Dumbrăvii. Astrid Fodor: ”Vom achiziționa ambele terenuri ale Tursib în beneficiul Sibiului și al locuitorilor săi”

Sursa foto principală: Pixabay

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Dsgfbh

Acum 1 an

cat de greu era sa faca o strada cu 2 sensuri despartita prin zona verde cum este pe Mihai Viteazu unde se pot planta pomi si alte plante? era necesar 1-1.5m in plus pentru asta dar vara nu se incingea asfaltul atat de mult si in plus erau surse in plus de Oxigen si absortie a prafului si poluarii. Daca erau si mai destepti faceau trotuarele si pistele de bicilete intre cele 2 cai de rulare cu zona verde si astfel erau protejati si pietonii si ciclistii de soare si alte intemperii asa cum sunt in tarile civilizate...
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 1 an

Pai asa se face. Intai lansezi zvonul ca o sa faci o strada cu 4 benzi, apoi anunti oficial ca se doreste una cu 3 benzi, cu banda speciala de autobuz si piste de biciclete largi. Cand mai avanseaza putin lucrurile anunti ca se va face cu 2 benzi, dar va avea nu stiu ce chestii "speciale". Apoi cand in sfarsit se aproba tot si se trece la executie constatam ca se face o straduță care din start se cere a fi trecuta la regim de sens unic deoarece nu permite trafic pe 2 sensuri dupa ce fac pe ea si o pista de biciclete de juma de metru vopsita langa bordura. Ei si uite-asa, Dezvoltam durabil urbea!
Raspunde

D.M.

Acum 1 an

Toate strazile noi facute in satul asta prafuit, inclusiv cele facute in mijlocul campului (Campsor, str. Bruxelles sau str. Varsovia sau altele) unde era spatiu s-au facut cu generozitate si maxima inteligenta, de doar 7m latime. Si apoi ne miram ca stam in trafic ca in Bucuresti sau ca orasul este subdezvoltat sau traficul gatuit . O banda de parcare , sau pentru oprire de urgenta, nu era buna? Daca nu pentru sibieni pentru parcarile viitoarelor cladiri ale lui w. keul de pe Cl. Dumbravii, cele neconforme si fara locuri de parcare!
Raspunde

Xxx

Acum 1 an

Da oare bucata aia dintre rampa Stefan cel Mare catre...casa vinatorilor sau ce e aia...20..30 m cu 100 de gropi nu o pot asfalta??
Raspunde

VP

Acum 1 an

Sibiul se mișcă cum se mișcă un om în vârstă. Dirijorul dă tonul... cred că se impune o limită de vârstă pentru unele funcții în administrație. E ok și foarte bine să ai voie să lucrezi după 65 ani, dar nu în funcții de conducere. Acest derapaj legistativ a fost facut de catre PSD în urma cu 2-3 ani cu dedicație...
Raspunde

Sandu

Acum 1 an

In sfârșit se construiește O RUTA ALTERNATIVA și nu un sens unic. Dă Doamne romanului (sibianului din Primarie) mintea lui cea de pe urmă!!
Raspunde

Canaris

Acum 1 an

Uite de ce o să votez cu Fodor sau vreun alt candidat de la Forum..... Pentru ca a cumpărat acest teren pentru Sibiu și pentru dezvoltarea lui..... Restul, abia așteptau sa l vândă rechinilor.... Și mai apăreau vreo 30 de blocuri.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus