Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Propunerea Ministerului Justiției la funcția de Procuror General al PÎCCJ, fost șef al DIICOT Sibiu. A instrumentat dosarul notarului Mărginean și cazul incendierii clubului Liquid

Propunerea Ministerului Justiției la funcția de Procuror General al PÎCCJ, fost șef al DIICOT Sibiu. A instrumentat dosarul notarului Mărginean și cazul incendierii clubului Liquid

Procurorul Alex Florin-Florența, fost șef al DIICOT Sibiu este nominalizarea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), anunță G4Media.

Până la numire nu mai rămâne de bifat decât avizul Președintelui României, Klaus Iohannis.

Alex Florin Florența a fost șef al DIICOT Sibiu și Timișoara, are 44 de ani și este din Bârlad.

Conform presei centrale, procurorul Alex Florența a venit în 2014 la DIICOT Timișoara, după ce anterior a condus biroul Sibiu al DIICOT. Printre dosarele grele instrumentate de Florența se numără cel al rețelei de cămătari și notari de la Sibiu, prejudiciul fiind de peste un milion de euro, sau cel al rețelei care a umplut vestul României cu euro falși, în care au fost trimiși, recent, în judecată  peste 40 de inculpați.

Procurorul Alex Florin Florența deține alături de soția sa, judecătoarea Flavia Maria Cristina Florența (Curtea de Apel Timișoara), două terenuri intravilane în Sibiu și Caraș-Severin (cumpărate în 2018 și 2020), o casă de locuit în Sibiu și una de vacanță în Caraș-Severin, conform declarației de avere depuse în 2022 de Flavia Maria Cristina Florența.

Dosarul notarului Mărginean s-a încheiat după 9 ani de procese

Anul trecut, la finalul nouă ani de procese și la mai bine de 12 ani de la fapte, dosarul notarului Răzvan Mărginean, al cămătarilor și falșilor dezvoltatori imobiliari a ajuns la final.

Pedepsele au fost mai mici decât cele pronunțate de instanța de fond, motivul fiind din cauză că o parte din fapte s-au prescris până când magistrații Justiției din țara noastră să afle adevărul și să mai ”împartă dreptatea”, scria Turnul Sfatului, anul trecut.

Era luna noiembrie a anului 2012, când procurorii DIICOT Sibiu au descins în casele mai multor cămătari, așa-ziși dezvoltatori imobiliari și în cea a notarului Răzvan Mărginean. De spolierea a peste două milioane de euro de la 17 victime șantajate, bătute, amenințate cu moartea și traficarea pentru prostituție, drogate și înșelate erau acuzați cei 12 inculpați.

În realitate, numărul victimelor și al prejudiciilor este mult mai mare. ”Interceptările telefonice realizate în cauză indică mai multe persoane vătămate însă multe dintre acestea nu au avut curajul pentru a reclama faptele a căror victime au fost”, consemnează judecătorii Curții de Apel Alba Iulia, în sentința pe care au dat-o în toamna lui 2017. Sentință care a fost atacată și de procurorii DIICOT Sibiu și de inculpați și de părțile vătămate la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Aici, judecarea apelului a început în mai 2018 și s-a încheiat anul trecut.

Incendierea clubului Liquid. 18 ani de închisoare pentru doi arădeni

Un alt caz instrumentat de Florența este cel al incendierii clubului Luiquid din Sibiu, faptă petrecută în 2011.

La finalul proceselor, doi dintre făptuitori au primit zece, respectiv opt ani de închisoare cu executare. Al treilea arădean implicat a primit închisoare cu suspendare.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, “din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că în noaptea de 2/3 decembrie 2011, cei trei inculpaţi s-au deplasat cu un autoturism BMW seria 5, înmatriculat în Arad, condus de Cozmi, cu intenţia de a incendia clubul Liquid din Sibiu, situat într-un imobil monument istoric, având cagule, lanterne, spray paralizant, mănuşi, benzină într-un recipient din material plastic şi o brichetă. Au ajuns în municipiul Sibiu în jurul orei 2.30-3.00, staţionând pe străzile din jurul clubului până în jurul orei 3.40, pentru a fi siguri că nu mai sunt în local sau în apropierea acestuia persoane care să îi poată vedea. Înainte de a ajunge la clubul respectiv, ei s-au deplasat în cartierul Terezian unde inculpaţii Sebastian Gheorghe Braiţ şi Alin-Teodor Cozmi au luat plăcuţele de înmatriculare de pe un autoturism asemănător, marca BMW 525, de culoare neagră, parcat pe stradă”.

Procurorii arată în actul acuzator că Braiţ a fost cel care a intrat în local, unde a vărsat recipientul cu benzină şi a dat foc, însă i s-au aprins ambele mâneci ale hainei şi mănuşile, acesta dându-şi jos cagula, haina, lanterna cu bandă elastică şi mănuşile cu scai pe care le avea în mâini, pe care le-a abandonat în curtea clubului.

Şapte persoane din Arad au fost reţinute, în total, în cazul incendierii clubului din Sibiu, însă doar trei au fost condamnate la închisoare.

Procurorul care ”știe carte și e muncitor”

Florența este considerat de o parte a colegilor lui ca un tip care ”știe carte și e muncitor”, conform unor surse judiciare consultate de G4Media. Florența a lucrat mai multe spețe importante în traficul de migranți ilegali, dar și droguri sau proxenetism.

Alte surse susțin că Florența este apreciat profesional de colegi, pentru că ar fi coordonat eficient DIICOT Timișoara, iar alte surse susțin că ”nu e sclipitor, dar nici n-a stat degeaba”. Unul dintre dosarele lucrate de Florența este incendierea intenționată a unui club din Sibiu, o speță care a stat mult timp în atenția publicului în urmă cu 12 ani.

Florența mai este caracterizat de colegii săi ca fiind ”oricum mai bun decât ce e acum” . Florența are o vechime în magistratură de aproape 16 ani și este cel care a instrumentat, printre altele, dosarul de trafic de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu și pe cel al grupării de contrabandă și șpagă din vama Moravița, conform justnews.ro.  Un alt dosar cunoscut în care a fost implicat procurorul DIICOT este cel supranumit “Motorină CFR” , mai arată sursa citată.

Sursa foto: G4Media

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Statuldenedrept

Acum 1 an

Cean Nicolae Sergiu și Muresan Ioan diicot Alba.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Câtă vreme procurorii sunt sub talpa tâlharilor politici, nu vor muşca niciodată mâna care-i hrăneşte si promovează.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus