Luni,
07.10.2024
Innorat
Acum
10°C

Terra Building va promova cele 12 rute din programul „România atractivă”. 7,9 milioane de euro fără TVA

Terra Building va promova cele 12 rute din programul „România atractivă”. 7,9 milioane de euro fără TVA

Sursa foto: Colinele Transilvaniei / Sorin Onisor

Societatea sibiană Terra Building va face promovarea celor 12 rute turistice și culturale din programul ”România atractivă”, finanțat prin PNRR, conform site-ului Licitatiapublica.ro.

”Nu putem decât să fim încântați că am fost desemnați câștigători”

Pentru 39,83 de milioane de lei, societatea sibiană se angajează să marcheze fizic cele 12 trasee, să realizeze platforme digitale pentru acestea și să le promoveze atât online, cât și offline, conform caietului de sarcini.

Câștigătorul proiectul pentru promovarea celor 12 rute turistice și culturale din programul "România atractivă", finanțat prin PNRR este parteneriatul dintre Terra Building și Eventya, anunță directorul general al societății Terra Building, Ștefan Băcilă.

”Lider al proiectului, Terra Building, este o companie specializată în antrepriza generală de infrastructură, iar proiectul de promovare a celor 12 rute turistice și culturale din programul "România atractivă" are câteva componente care nu fac parte din activitatea noastră de zi cu zi. Aceste componente vor fi asigurate cu succes de către partenerul nostru de proiect EVENTYA. Componenta digitală este un subiect tot mai des discutat în ultimul timp, iar dacă a apărut oportunitatea unui proiect care combină specificul activității noastre cu elemente digitale și componente de promovare, nu putem decât să fim încântați că am fost desemnați câștigători”, a declarat Băcilă.

Citește și: Pe ce se duc banii de la PNRR, în Sibiu. Dispută PNL - PSD pe ruta gastronomiei

Care sunt cele 12 rute:

Ruta castelelor, care include aproximativ 30 de obiective;

Ruta curiilor din Transilvania, 25 de obiective;

Ruta culelor, 15 obiective; Traseul gastronomiei tradiționale românești, 30 de obiective;

Ruta bisericilor fortificate, 20 de obiective;

Ruta bisericilor de lemn, 30 de obiective;

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei, 30 de obiective;

Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României, 20 de obiective;

Ruta castrelor romane, 20 de obiective;

Ruta cetăților, 30 de obiective;

Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei, 36 de obiective;

Ruta satelor cu arhitectură tradițională, 20 de obiective.

Rutele alese sunt, practic, prioritățile turistice ale României, iar numele platformei de promovare, „România atractivă”, va fi marcă înregistrată la OSIM, se menționează în document.

Investiția în promovarea celor 12 rute turistice/culturale este inclusă Componenta 11 – Turism și Cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Câștigătorul licitației va trebui să respecte durata de finalizare a contractului de servicii, care „este de 45 de luni, dar nu mai târziu de 30 iunie 2026”.

Ce trebuie să facă Terra Building:

- digitalizarea valorilor aferente fiecăreia dintre cele 12 rute cultural/turistice,

- marcarea şi semnalizarea rutei/obiectivelor incluse în cadrul fiecărei rute turistice/ culturale,

- crearea unei oferte culturale integrate şi promovare a rutelor atât online, cât şi offline la nivel naţional şi internaţional”.

Investiții de peste 100 de milioane de euro

Contractul de promovare al acestor rute este doar o mică parte din sumele care se vor cheltui pe aceste trasee turistice și culturale.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a semnat în toamna anului trecut contractele de finanţare pentru trei rute turistice şi culturale incluse în Componenta 11 - Turism şi Cultură a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă: ruta castrelor, ruta castelelor şi ruta cetăţilor.

Potrivit unui comunicat al MIPE, aceste rute sunt incluse în programul "România Atractivă", prin care se vor face investiţii de peste 100 milioane de euro în 225 de obiective incluse ce sunt cuprinse în 12 rute culturale.

Prin cele 11 contracte semnate atunci vor fi finanţate obiective incluse în: Ruta castrelor romane, care va beneficia de 12,73 milioane de euro, Ruta castelelor - 22,25 milioane euro şi Ruta cetăţilor - 10,4 milioane euro.

Prin înfiinţarea Rutei castrelor romane, România se alătură familiei europene care pune în valoare patrimoniul roman. Limesul dunărean şi cel al provinciei Dacia fac parte din cel mai complex şi cea mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale. Sunt finanţate două situri de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, alături de castrul roman de la Bologa, judeţul Cluj, şi de castrul de la Arutela, judeţul Vâlcea.

Ruta castelelor, pentru care se alocă 22,25 milioane de euro, reuneşte castelele cele mai reprezentative din România şi urmăreşte recrearea atmosferei istorice prin utilizarea tehnologiei de realitate virtuală precum şi restaurarea a cinci castele: Teleki, Urmanczy, Corvinilor, Beldy şi Kalnoky.

Prin ruta turistică dedicată cetăţilor se doreşte restaurarea a cinci cetăţi din România pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăţi istorice în circuite care să atragă turiştii din ţară şi din străinătate. Se vor restaura Cetatea Sighişoara, cu lucrări de restaurare a zidurilor cetăţii, Cetatea dacică de la Sarmisegetuza, Cetatea Oradea, Cetatea Braşovului, Cetatea Nobiliară Colţeşti.

Cele două apeluri de proiecte dedicate Investiţiei 1. Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, derulate pe parcursul ultimului an, au o valoare totală a contractării din PNRR de 94,11 milioane euro (inclusiv TVA). Componenta 11 - Turism şi Cultură din PNRR, prin care sunt finanţate aceste investiţii, dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro.

Obiective din județul Sibiu

În Ruta bisericilor fortificate intră cele din Biertan și Valea Viilor din județul Sibiu. Pe ruta Castelelor, Sibul are un obiectiv în Șeica Mare, Castelul Thobias, despre care Turnul Sfatului a scris aici în detaliu.

De asemenea, Biserica evanghelică fostă Sf. Maria din Șmig a fost încadrată în Ruta Sfântului Ladislau, iar Biertan intră și la Ruta satelor cu arhitectură tradițională.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Y

Acum 1 an

Asta e chiar buna ... deja au trecut la alt nivel, nu le mai ajunge plapuma Terra = TELDRUM
Raspunde

Jiji Berbecali

Acum 1 an

Cea mai serioasa firma din judet ! Separe ca banii sint pe maini bune ! Nici ca se putea mai bine !
Raspunde

Forest Gump

Acum 1 an

E incredibil! Eu zic sa faca Terra Building firma unica in municipiul Sibiu si Total NSA firma unica pe judetul Sibiu. Astia nici aparentele nu le mai pastreaza. Am ajuns sa zicem ca Dragnea si Dancila erau parfum…
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus