Marți,
19.08.2025
Cer Senin
Acum
16°C

„Meniul clasic ar avea și 300 de pagini, ca o biblie”. Ce spun patronii restaurantelor din Sibiu despre schimbările obligatorii începând de astăzi

„Meniul clasic ar avea și 300 de pagini, ca o biblie”. Ce spun patronii restaurantelor din Sibiu despre schimbările obligatorii începând de astăzi

Restaurantele și unitățile de alimentație publică au obligația de a afișa în meniuri ingredientele și valorile nutriționale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc consumatorilor, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului 201/2022 al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Măsura este aplicată de astăzi, 15 martie, iar patronii de restaurante din Sibiu spun că au introdus deja meniuri QR în care clienții să poată vedea toate aceste detalii, dar și că meniurile clasice sunt foarte greu de adaptat întrucât informațiile care se cer le-ar adăuga multe zeci de pagini în plus, lucru care ar implica și mai multe costuri.

Citește și: Patru zile de la fiscalizarea bacșișului. Patron sibian: E jenant să întrebi clientul cât îți lasă bacșiș

Patru zile de la fiscalizarea bacșișului. Patron sibian: E jenant să întrebi clientul cât îți lasă bacșiș

Gheorghe Stancu, patronul de la Old Lisbon, spune că măsura a fost implementată prin intermediul meniurilor QR. Crede că nu era neapărat o măsură necesară deoarece cei mai mulți dintre clienți nu vor citi ingredientele afișate. De asemenea, tipărirea rețetelor ar transforma meniul într-o biblie, consideră acesta.

„Încercăm să facem să fie bine și să ne conformăm, nu o să fie perfect pentru că nici normele nu sunt puse foarte bine la punct în aceste momente. Avem făcut deja un program cu meniuri cu cod QR, cu asta o să începem. Din punctul meu de vedere, nu cred că era necesară o astfel de măsură.

Un om care știe că are intoleranță la lactoză de exemplu, sau la gluten, ne spune problemele de sănătate pe care le are și noi adaptăm preparatul. În plus, nu știu cât la sută din clienții care vin la restaurant vor citi meniul. Dacă vrem să implementăm cu meniurile clasice, meniul va avea și 300 de pagini, ca o biblie, o rețetă ar încăpea pe o singură pagină”, spune acesta.

„Poate unele rețete au anumite ingrediente speciale”

Și Adrian Dumitra, de la Crama Sibiană, spune că restaurantul s-a adaptat deja schimbării. Acesta consideră că schimbarea implică eforturi financiare, dar și energie și timp.

„Da, am implementat de astăzi măsura, în primă fază cu cod QR, iar decizia este să facem și câteva meniuri printate. Ordinul care s-a dat este destul de ambiguu și vor mai apărea modificări pe parcurs, cu mențiunea că acolo există două tipuri de variante pentru informările rețetelor: mai extinse și mai restrânse.

Personal, nu cred că era nevoie de o astfel de măsură, este o bătaie de cap pentru operatori, un consum de energie, timp și costuri. Expunerea rețetelor în totalitate face parte din bucătăria restaurantului, poate unele rețete au anumite ingrediente speciale.” 

Despre Ordinulul 201/2022

Iniţial, Ordinul trebuia să intre în vigoare pe 20 decembrie 2022, dar s-a hotărât amânarea până la data de 15 martie 2023 în urma consultărilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, pentru a da timpul necesar operatorilor economici să se pregătească cu toate informaţiile pe care aceştia trebuie să le afişeze în meniuri.

Potrivit ANPC, citat de Agerpres, prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

Potrivit Ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare (ex: muşchiuleţ de porc - 140g, cu garnitură de orez cu legume - 140g [orez, apă, legume - 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu]). De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric). Astfel, ca exemplu: acidifiant - E 330 sau Acidifiant - acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

3 comentarii

Forest Hump

Acum 2 ani

ANPC = IMBECILI !
Raspunde

Sparrow

Acum 2 ani

Nicāieri pe planeta asta nu am vāzut asa ceva ! Si am bāgat in burtā prin diverse locuri, si mai simandicoase si mai proletare, bāi, nicāieri nu am vāzut meniuri cu TOATE informatiile astea la un loc. Dar, noi suntem mai cu mot! Eu dacā as fi operator in domeniu as scrie TOT, toate informatiile cerute, iar la subsolul paginii as scrie " toate preparatele noastre au fost atent selectate iar bucātarul nostru le-a preparat scārpinându-se in dos si la ouā de 3-4 ori in timpul preparārii, dar fiti fārā grijā - sunt gluten-free "
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

E foarte bine asa! Cefele late care merg la restaurant n-au timp de citit si in felul acesta mai citesc si ei ceva chiar daca e doar lista de bucate...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus