Sâmbătă,
11.10.2025
Innorat
Acum
10°C

Dispare „Butoiul de Aur”, considerat cel mai vechi restaurant din România. În locul lui se va deschide o berărie

Dispare „Butoiul de Aur”, considerat cel mai vechi restaurant din România. În locul lui se va deschide o berărie

Considerat cel mai vechi restaurant din țara noastră, „Butoiul de Aur” din centrul Sibiului s-a închis recent. Spațiul în care a funcționat a fost preluat de proprietarii Nembeer, o cunoscută fabrică de bere pe plan local, care urmează să deschidă aici, după 15 iunie, o berărie modernă. Preluarea locului vine și cu schimbarea numelui de „Butoiul de Aur”, devenit de-a lungul timpului o emblemă a orașului.

Citește și: Butoiul de aur. Aproape cea mai frumoasă terasă din oraș

Noii proprietari ai spațiului, cei de la Nembeer, au explicat pentru Turnul Sfatului că berăria se va deschide din vară și că se gândesc inclusiv la schimbarea numelui. Un argument solid ar fi acela că momentan brandul nu are o imagine prea bună pe rețele sociale și nu mai atrage. În plus, este firesc să-și promoveze propriul brand.

„Planurile noastre sunt să deschidem o berărie. Noi avem fabrica de bere Nembeer în Viile Sibiului și vrem foarte mult să diminuăm cât putem de mult vânzarea la sticlă pentru că poluează mediul. De mult tot plănuim să deschidem un punct de vânzare unde să putem vinde berea proaspătă, direct din butoi, cum facem la evenimentele la care mergem. Am intrat deja în posesia spațiului. Ne gândim să-i schimbăm numele, un motiv ar fi că în momentul acesta pe facebook, pe Google, recenziile sunt destul de slabe. Va fi un nume care să aibă legătură cu Nembeer. Vom aduce între 6 și 12 sortimente de bere, iar planul este să deschidem în 15 iunie”, a spus Oana Dan de la Nembeer pentru Turnul Sfatului.

Istoricii spun că ”Butoiul de Aur” dă numele clădirii

Despre ”Butoiul de Aur” circulă diverse legende, mai mult sau mai puțin întemeiate. Spre exemplu, se spune că însuși ”Mihai Viteazu a poposit aici” în drum spre Viena, însă nu există dovezi istorice care să susțină astfel de afirmații. Cert este că vorbim despre o clădire a cărei construcție a început în secolul al XIII-lea și care a suferit de-a lungul timpului numeroase modificări.

”Clădirea în formă de patrulater neregulat a fost construită în etape succesive în zwingerul constituit între zidurile centurii a I-a și a III-a, în care se dezvoltă și curtea imobilului, situată la un nivel intermediar între plarformele Orașului de Jos și Sus. Construcția preia diferența de nivel având 4 etaje”, scriu Alexandru Avram și Ioan Bucur în ”Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Sibiu”, capitolul dedicat Centrului istoric.

Experții menționați mai spun că ”numele clădirii provine de la firma restaurantului de parter” și că imobilul ”a suferit un incendiu în anul 1977 după care s-au operat unele transformări nocive la nivelul inferior”. De asemenea, în 1995 ”s-a prăbușit peretele spre curte”.

Fostul proprietar de la Butoiul de Aur își deschide restaurant în centrul Sibiului

Contactat telefonic de Turnul Sfatului, Adrian Lungoci, fostul proprietar al restaurantului „Butoiul de Aur” a explicat că intenționează să rămână în domeniu și că va deschide un restaurant în curând în Piața Mare, pe locul fostului fast-food Spartan.

„Suntem în pline lucrări, probabil că se va deschide în două săptămâni și se va numi Lyra”, a precizat Adrian Lungoci pentru Turnul Sfatului.

Sursă foto principală: Butoiul de aur/Facebook 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

22 comentarii

Sibian

Acum 2 ani

Doar idiotii il considera cel mai vechi restaurant din Romania, pana la venirea comunistilor aici nu a fost nimic decat o pivnita. Sa arunci in spatiul public asemenea ineptii nu face cinste unor jurnalisti care se respecta. Dar chiar daca restaurantul nu are decat ceva peste 60 de ani, pentru generatii el a reprezentat un punct de reper. Poate sa se deschida berarie dar denumirea trebuia pastrata pentru ca deja face parte din istoria orasului. Aceleasi greseli facute de niste oameni paraleli cu marketingul si istoria, la fel si cu hotelul Bulevard (care era un brand pentru Sibiu), cu Imparatul Romanilor care pur si simplu nu intelege sa se foloseasca de istoria hotelului si sa adauge la firma pictata pe cladire "din 1555" etc., etc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 2 ani

Știi tu, de la vl, mai bine istoria orașului.
Raspunde

DORA DR

Acum 2 ani

Ai dreptate rabegel ,Sibiul este sufocat de astfel de "legumisti" care acum sint "sibieni cu acte in regula" desi comportamentul le tradeaza originea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Maria

Acum 2 ani

Este trist ce se întâmplă! Într adevăr Restaurantul "Butoiul de Aur" era o emblemă pentru Orașul Vechi al Sibiului! Dar cum suntem conduși de vânzătorii de țară de una ca Țurcanu, Iohannis și Fodor cărora nu le pasă de Poporul Român ,am ajuns o minoritate.Din cauza noastră, a românilor. Pentru că acceptăm sintagma "capul plecat sabia nu îl taie". Ne urâm și ne dăm în cap unii altora iar vânzătorii de țară profită! Bine că au făcut berărie să bea românul până se umflă ca peștele balon și apoi să umple râul Cibin!!! De fapt ce mă mai miră 10% este Poporul Român iar restul 90% este... "Planeta Maimuțelor"!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Luminita

Acum 2 ani

Tu ai cu siguranta un glob iluminat numa cu Romania !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elzoroaba

Acum 2 ani

Ce treabă au tu vânzătorii de țară cu vânzările comerciale? Postezi ce ți se comandă de la fermă. Când s-a înființat "Zum Goldenen Fass" era exact berărie. Te faci de rușine.
Raspunde

@elzoraba

Acum 2 ani

"Zum Goldenen Fass" nu a existat in Sibiu niciodata. Butoiul de aur a fost la inceput vinarie, mai tarziu i-au zis restaurant
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 ani

Tu esti anti romanca daca ai ceva cu berea. Du-te in Arabia Saudita daca nu-ti convine.
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Eu as exploata numele asezamintului de cultura si as face un butoi poleit in aur de unde sa se serveasca berea,n-ar fi mai mult de cateva grame de foita ptr icoane nevoie si se aplica usor ca manopera.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Buruga Maria

Acum 2 ani

Ați vândut și vindeți tot ce e "bun". Și cu ce o să rămâneți?
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

Păstrați numele , vă rog, e o emblemă a Sibiului, nu am mai întâlnit un restaurant cu o astfel de denumire! Eu cred că e unică! Nu distrugeți istoria locului! Eventual Butoiul de aur plin cu Nembeer sau Nembeer în/ la Butoiul de aur. Sunt multe variante posibile.
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

E o prostie sa schimbi numele. "Butoiul de aur" se potrivește perfect ca nume pentru o berărie care vinde bere la halbă!
Raspunde

Bogdan

Acum 2 ani

Eu chiar nu ințeleg cum să iți deschizi o afacere în locul unui renumit local și să vii cu alta denumire. Păi poti sa fi tu KFC ca lumea o sa zica, ma duc la KFC-ul de la Butoiul de Aur. Patronul o să spună cunoscuților, Am deschis un local Nembeer!!!! Toți întreabă Unde? La Butoiul de Aur....:)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nembeer

Acum 2 ani

Nembeer
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Scoateti din firma RESTAURANT si inlocuiti cu BERARIE, butoiul - aurit sau nu - poate sa ramana. Cred ca ar fi cel mai intelept lucru: BERARIA BUTOIUL DE AUR !
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Poate fi denumit Butoiul de Aur cu bere de la Nembeer .
Raspunde

Bere Sadu

Acum 2 ani

Orice inceput este greu, dar si frumos! Multe afaceri care au scris istorie in Sibiu au disparut fie datorita lipsei de performanta a proprietarilor fie datorita unor samsari carora autoritatile le-au permis sa achizitioneze slab conditionat cladirile/fabricile vechi sle Sibiului. In istoria acestei cladiri, Nembeer va scrie o fila cu care Sibiul se va mandri. Sugestiile cu privire la pastrarea numelui sunt pertinente, eu sunt increzator ca Nembeer o sa caleze afacerea pe coordonate performante de business. Sa curga berea la Sibiu!
Raspunde

CTF

Acum 2 ani

Eu știu că normal și drept ca orice obiectiv de anumită vechime, in cazul acesta avem denumirea "Butoiul de aur", se lucrează la conservarea lui. Autoritățile nu au nimic/ împotriva schimbării doar pentru că vine cineva cu bani?... Vor proceda autoritățile la fel și cu Crama Sibiul vechi?...cu ceva care suna mai nemțește puțin.?
Raspunde

Dana

Acum 2 ani

Bună-ziua la toți. Investire trebuie făcută, un loc ca moare încet pentru ca nu este viata. Eu locuiesc în Italia de treizeci de ani și dacă vreau sa trec pe acolo ca punct de adus aminte rămâne tot Butoiul de aur. Mulțumesc.
Raspunde

Dumitru

Acum 2 ani

Pai daca se va vinde bere proaspata la butoi …. cum ar fi mai potrivit sa-i zică?
Raspunde

Gheo

Acum 2 ani

circiuma la PFLe
Raspunde

Ema

Acum 2 ani

Sa-i spuna "Buboiul de aur", se potriveste la fix.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus