Considerat cel mai vechi restaurant din țara noastră, „Butoiul de Aur” din centrul Sibiului s-a închis recent. Spațiul în care a funcționat a fost preluat de proprietarii Nembeer, o cunoscută fabrică de bere pe plan local, care urmează să deschidă aici, după 15 iunie, o berărie modernă. Preluarea locului vine și cu schimbarea numelui de „Butoiul de Aur”, devenit de-a lungul timpului o emblemă a orașului.
Citește și: Butoiul de aur. Aproape cea mai frumoasă terasă din oraș
Noii proprietari ai spațiului, cei de la Nembeer, au explicat pentru Turnul Sfatului că berăria se va deschide din vară și că se gândesc inclusiv la schimbarea numelui. Un argument solid ar fi acela că momentan brandul nu are o imagine prea bună pe rețele sociale și nu mai atrage. În plus, este firesc să-și promoveze propriul brand.
„Planurile noastre sunt să deschidem o berărie. Noi avem fabrica de bere Nembeer în Viile Sibiului și vrem foarte mult să diminuăm cât putem de mult vânzarea la sticlă pentru că poluează mediul. De mult tot plănuim să deschidem un punct de vânzare unde să putem vinde berea proaspătă, direct din butoi, cum facem la evenimentele la care mergem. Am intrat deja în posesia spațiului. Ne gândim să-i schimbăm numele, un motiv ar fi că în momentul acesta pe facebook, pe Google, recenziile sunt destul de slabe. Va fi un nume care să aibă legătură cu Nembeer. Vom aduce între 6 și 12 sortimente de bere, iar planul este să deschidem în 15 iunie”, a spus Oana Dan de la Nembeer pentru Turnul Sfatului.
Istoricii spun că ”Butoiul de Aur” dă numele clădirii
Despre ”Butoiul de Aur” circulă diverse legende, mai mult sau mai puțin întemeiate. Spre exemplu, se spune că însuși ”Mihai Viteazu a poposit aici” în drum spre Viena, însă nu există dovezi istorice care să susțină astfel de afirmații. Cert este că vorbim despre o clădire a cărei construcție a început în secolul al XIII-lea și care a suferit de-a lungul timpului numeroase modificări.
”Clădirea în formă de patrulater neregulat a fost construită în etape succesive în zwingerul constituit între zidurile centurii a I-a și a III-a, în care se dezvoltă și curtea imobilului, situată la un nivel intermediar între plarformele Orașului de Jos și Sus. Construcția preia diferența de nivel având 4 etaje”, scriu Alexandru Avram și Ioan Bucur în ”Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Sibiu”, capitolul dedicat Centrului istoric.
Experții menționați mai spun că ”numele clădirii provine de la firma restaurantului de parter” și că imobilul ”a suferit un incendiu în anul 1977 după care s-au operat unele transformări nocive la nivelul inferior”. De asemenea, în 1995 ”s-a prăbușit peretele spre curte”.
Fostul proprietar de la Butoiul de Aur își deschide restaurant în centrul Sibiului
Contactat telefonic de Turnul Sfatului, Adrian Lungoci, fostul proprietar al restaurantului „Butoiul de Aur” a explicat că intenționează să rămână în domeniu și că va deschide un restaurant în curând în Piața Mare, pe locul fostului fast-food Spartan.
„Suntem în pline lucrări, probabil că se va deschide în două săptămâni și se va numi Lyra”, a precizat Adrian Lungoci pentru Turnul Sfatului.
Sursă foto principală: Butoiul de aur/Facebook
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 45206
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
ANDREI NICULAE
Acum 9 ore
Friki Riki
Acum 10 ore
Un cititor
Acum 12 ore
GPT - simplu și fără școală
Acum 12 ore
Ger