Sunt aproape cinci ani de când n-am mai trecut pe la Monsieur Joben, restaurantul din Piața Mare care și-a ales ”l'excellence existe” drept motto. Acum cinci ani era imediat după deschidere, iar acum a fost imediat după noile modificări normative, care obligă restaurantele să ofere clienților informații despre cantități precise ale ingredientelor, calorii și, printre altele, celebrele ”E-uri”.
Chiar dacă era frigul apărut brusc în primăvara de săptămâna trecută, am ales să stăm pe terasa din lemn, înconjurată de jur împrejur de plastic transparent și cu accesul printr-o ușă cu senzori. Cele trei ”încălzitoare” care ardeau la propriu gazul pe terasa acoperită de un cer noros și rece au mai mult rol decorativ: deși strâng în jurul lor mușterii, nu cred că efectul termic este unul care să facă într-adevăr diferența. Tocmai de aceea, la ora prânzului – când ne-am așezat noi la Monsieur Joben – pe terasă erau două mese ocupate, în timp ce înăuntru era aproape plin.
Am fost serviți de un ospătar dintre cei care își fac treaba exact cum trebuie: suficient de politicos fără să devină agasant, prompt și cu răspunsuri despre mâncăruri pe care mergea să le culeagă de la bucătărie, dacă nu le știa pe loc.
Meniul de la Monsieur Joben este destul de stufos încât să te facă să te întrebi dacă în toate cele descrise pe acolo ”l'excellence existe”: de la mic dejun în stil englezesc (ouă, fasole, cârnați, roșii și alte condimente) la bruschete, de la salată grecească, la cea de creveți, de la pulpă de rață la tomahawk de vită sau de porc, de la cârnați de berbecuț, la spaghete sau pizza de mai multe feluri. Și cu toate că restaurantul e în zona zero a Sibiului, cu vedere la cea mai utilizată zonă pietonală, prețurile par în ton cu vremurile din centrul orașului. 20 de lei e pizza vegetariană, 38 de lei – un burger vegetarian cu sote de ciuperci sau 42 de lei spaghetele bolognese, ca să alegem câteva preparate pe care le poți găsi și în alte locuri.
Am trecut peste scoici și fructe de mare și alte preparate ale căror ingrediente nu prea au cum să crească pe lângă Cibin și – pentru că nici nu aveam foarte multă vreme la dispoziție – am ales direct felul principal. Cred că mi-a sărit în ochi deoarece este singurul preparat pentru care în meniu au avut nevoie de trei rânduri să-l noteze: ciolan de porc cu mămăligă prăjită, ciuperci cu brânză de burduf cu slănină, sos dulce afumat și murături asortate este numele întreg al preparatului.
Ciolan cu mămăligă prăjită, la Monsieur Joben
Un ciolan absolut delicios, adus taman la temperatura potrivită, cu ciuperci gustoase peste care erau tăiate bucățele de slănină scufundate în brânză de burduf și o mămăligă pe cinste. Murăturile asortate au fost crocante și ingenios împletite cu ardei copt. Nu m-a încântat foarte mult sosul, dar farfuria a fost suficient de generoasă încât să compenseze acest dezacord.
Am accesat, prin codul QR din meniu, informațiile despre ce am mâncat și am aflat că – potrivit rețetei – ciolanul afumat cu os vidat ar fi trebuit să cântărească aproape 650 de g, mălaiul mămăligii și murăturile – alte câte 100 de grame, slănina, ciupercile și brânza de burduf – alte câte 40 de g. Pe lângă cei 60 de ml de apă, preparatul a mai avut și 13 g de smântână vegetală, 12 ml de sos barbeque și câte două grame de sare și piper, mai scria în meniul de la Joben, chiar dacă legislația obligă doar la detalierea ingredientelor care cântăresc peste 20 de grame. Iar cum în calculul din meniu, fiecare sută de grame din preparat are echivalentul a 170,1 kilocalorii, rezultă că din cele 955 de grame din farfurie am adus corpului meu un aport de aproape 1.625 de kilocalorii.
Interesant mi s-a părut că în ciolanul pe care l-am mâncat plescăind mulțumit, cei de la Monsieur Joben scriu că se regăseau nu mai puțin de șase aditivi alimentari (celebrele ”E-uri”). Erau enumerate gumă de guar (E412), gumă din semințe de carruba (E410), lecitină de soia (E322) ca emulsifiant, acid citric (E330) folosit ca arome naturale, gumă de xanta (E415) și sorbat de potasiu (E202).
Din același meniu am aflat că în burgerul de pui cu cartofi prăjiți ce a fost adus de cealaltă parte a mesei, carnea și chifla neagră cu ”cărbune activ” erau din rândul preparatelor congelate în prealabil, iar numărul E-urilor conținute era de șapte.
Burger de pui cu cartofi, la Monsieur Joben
N-am gustat burgerul, însă cartofii cu tot felul de condimente aveau un gust pe seama mirosului: atât de bun, încât să-i mănânci cu privirea. Cu totul, în cele 600 de grame din farfuria respectivă, erau aproape 1.020 de kilocalorii,
Desertul – un ștrudel de măr cu sos de vanilie – a încheiat o masă delicioasă – chiar dacă grăbită, că nu prea aveam timp la dispoziție – în Piața Mare a Sibiului. Cam bine încins la mijloc, ștrudelul era prezentat, însă, drept un preparat fără niciun aditiv alimentar. A avut gust bun, tocmai pentru că nu avea o dulceață în exces. 531 de kilocalorii, în cele 250 de grame de desert.
Ștrudel cu măr la Monsieur Joben
Fără să treacă, din proprie inițiativă, bacșișul pe notă, ospătarul ne-a arătat că aveam de plătit 162 de lei: 76 de lei pentru ciolan, 44 de lei pentru burger, 25 de lei pentru desert și 17 lei pentru sticla de apă plată.
E-urile noastre, toante
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: kilocalorii portie monsieur jo , terasa piata mare , restaurant piata mare , joben sibiu , monsieur joben sibiu , Piata Mare , cronica de restaurant
Vizualizari: 5777
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Periscop
Acum 3 ore
Excelent +1
Acum 3 ore
Bastiu
Acum 3 ore
Aci Duțu
Acum 4 ore
Emil