Joi,
13.06.2024
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
20°C

Ce îndulcitor ți se potrivește cel mai bine?

Ce îndulcitor ți se potrivește cel mai bine?

Am vorbit aici despre îndulcitori și cât de contoversat este acest subiect.

Astăzi vreau să vorbim despre eritritol și stevia. Ce ai alege între cei doi?

Ce este eritritolul?

Este un îndulcitor, un poliol, care se regăseste în natură, dar e produs prin sinteză chimică.

Poți să îl cumperi sub formă de pudră și să îl folosești atunci când gătești în locul zahărului.

Are un conținut caloric scăzut și îl poți folosi în diverse preparate, însă te rog să ai grijă deorece nu se dizolvă la fel de bine precum zahărul. Nu este la fel de dulce precum zahărul și atunci este nevoie să îți ajustezi puțin rețetele și să pui puțin mai mult. Are 70% din dulceața zahărului, însă doar 6% din caloriile acestuia. Pe etichetele produselor din comerț îl poți regăsi sub denumirea lui obișnuită sau cu prescurtarea E968.

Ce este ștevia?

Este un îndulcitor natural, obținut din frunzele STEVIA REBAUDIANA, o plantă provenită din America de Sud.

Este o alternativă la zahăr și se regăsește în foarte multe produse cu conținut caloric scăzut.

Aceeași cantitate de ștevia este mult mai dulce decât zahărul.

Vine sub formă de pudră sau lichidă și se poate adaugă în ceai, cafea sau în diverse mâncăruri. Poți să o folosești în tot felul de patiserii sau alte “bunătăți” pregătite la cuptor. Atenție - este mult mai dulce decât zahărul și se folosește în cantități foarte mici.

Sunt acești îndulcitori calorici? 

Dacă ne gândim la aportul caloric, atât eritritolul și stevia au mult mai puține calorii decât zahărul. De fapt pentru asta și alegem acești îndulcitori să îi folosim în viață noastră. În cazul în care te gândești că stevia este naturală, pentru că este de fapt o plantă și vine cu minerale și vitamine, te înșeli amarnic deorece toate acestea sunt pierdute în timpul procesului de prelucrare.

De ce se recomandă acești îndulcitori?

1. Pentru că au foarte puține calorii și astfel te ajută într-un proces de pierdere sau menținere a greutății.

2. Nu modifică nivelele de insulină, glicemie și nici tensiunea arterială.

Au efecte negative asupra organismului uman?

Depinde.

Cu adevărat acesta este răspunsul.

Chiar dacă se pare că am prins lozul câștigător prin folosirea acetor îndulcitori, lucrurile nu sunt chiar atât de roz.

Științific vorbind, în cazul eritritolului nu sunt demonstrate efecte negative. Însă folosit în cantități mari și introdus în consumul zilnic poate avea efecte nedorite asupra sistemului digestiv, mai concret poate dezechilibra flora intestinală.

Și da. Poate ai auzit de un ultim studiu efectuat care leagă consumul de eritritol cu probleme cardiace, dar datorită numărului mult prea mic al subiecților aflați în studiu nu se poate spune că rezultatele sunt relevante.

E nevoie de mult mai multă cercetare în această zonă pentru a putea afirma cu tărie că acest îndulcitor produce efecte negative în organism.

Dacă vorbim despre ștevia, acest îndulcitor este bine tolerat de majoritatea oamenilor, însă de multe ori nu vine în formă pură, el fiind amestecat și cu alți îndulcitori precum dextroză, maltodextrin.

Cel mai corect mod prin care să iți alegi îndulcitorul potrivit este să discuți acest subiect cu medicul tău, și în felul acesta poți să faci alegerea cea mai bună pentru obiectivul tău.

Spor la sănătate!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

2 comentarii

Tudor

Acum 1 an

Era destul un search pentru 'erythritol side effects' sa-ti dai seama ca recomanzi aiureli, chiar faci rau. Se pare ca scutul si sabia de 'health coach' te face sa crezi ca le cunosti pe toate.
Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

Stimată doamnă, habar nu ai despre ce vorbești! Bați cuie! Caută dr. Sten Ekberg pe net dacă vrei sa vezi cum sta treaba cu rezistența la insulină. Nu mai da sfaturi altora pîna nu știi despre ce vorbești!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus