Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

Silviu Purcărete s-a retras de pe lista nominalizărilor la Premiile UNITER. „Juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești”

Silviu Purcărete s-a retras de pe lista nominalizărilor la Premiile UNITER. „Juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești”

Silviu Purcărete a anunțat luni seara că se retrage de pe lista nominalizărilor la premiul Uniter. Anunțul său vine după ce mai mulți tineri regizori au criticat juriul pentru ignorarea noii generații de artiști la nominalizările pentru categoriile „Cel mai bun spectacol” și „Cea mai bună regie”.

Purcărete, unul dintre cei mai mari regizori ai teatrului românesc, fusese nominalizat la premiile Uniter pentru regia spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, precum și pentru cel mai bun spectacol, cu același titlu.

Citește și: Teatrul Radu Stanca, o singură nominalizare la Premiile Uniter: Cendana Trifan, cea mai bună actriță în rol secundar

Anunțul retragerii a fost postat seara trecută pe pagina de Facebook UNITER.

„Domnule Preşedinte,

Dragi colegi,

Odată demascat, cum aflu, că am 72 de ani, că sînt de parte bărbătească, ca să nu mai pomenim, Doamne fereşte, şi de alte beteşuguri incorecte politic, mi-am dat şi eu seama că nominalizarea mea pentru un premiu de regie este în răspar cu aşteptările unor tineri confraţi şi surori şi generatoare de agitaţie şi indignări.

Mulţumind adînc celor cinci membri ai juriului pentru «rătăcirea» de a mă fi înscris pe lista candidaţilor la premiu, vă rog sa luaţi în considerare retragerea mea dintr-o competiţie pe care nu mi-am dorit-o şi nu mi-o doresc neapărat şi care provoacă atîta amărăciune şi parapon.

Se ştie că în vremuri grele, cu resurse de hrană împuţinate, mamiferele bătrîne sînt îndepărtate şi sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi trăim, într-adevăr, vremuri grele.

Spre împăciuire şi armonie, propun ca, în locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești.

Nimic ironic, doar respect pentru vocea Naturii!

Cu mulţumiri şi deosebită stimă,

Silviu Purcărete”, este mesajul transmis de regizor către UNITER.

Context

În urmă cu câteva zile, în urma anunțării premiilor la Uniter, au apărut pe rețelele sociale și primele reacții din partea regizorilor Carmen Lidia Vidu, Eugen Jebeleanu și Alexandra Badea.

„Nu pot să nu mă întreb care e mesajul Juriului și a UNITER-ului de a valida un regizor care pălmuiește actrițe și de a ignora complet generația de regizori-regizoare de 30-40 ani?

Silviu Purcărete - 72 ani

Declan Donnellan - 69 ani

Andriy Zholdak - 60 ani

Radu Afrim - 54 ani

Ei sunt cei patru nominalizați UNITER la "Cel mai bun spectacol" & "Cea mai bună regie".

Mă repet: "din nou nicio regizoare" pentru "Cel mai bun spectacol" & "Cea mai bună regie" la nominalizările pentru premiile UNITER 2023.

Sper să existe reacții ale colegilor de breaslă. Frica de "autoritatea" juriului, capul plecat, lipsa de reacție, toate astea sunt un soi de complicitate la o breaslă imatură. #comă 

#voceatacontează

Juriul de nominalizări a fost alcătuit din Doru Mareș (critic de teatru), Maria Miu (scenograf), Victor Scoradeț (critic de teatru), Iris Spiridon (regizor) și Carmen Stanciu (teatrolog)”, a notat Carmen Lidia Vidu pe pagina de Facbook.

Tot Carmen Lidia Vidu, de la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti, este cea care a inițiat o petiție pentru retragerea nominalizării la Premiile UNITER a regizorului Andriy Zholdak, acuzat că a lovit o actriță în pauza unui spectacol. Petiția a fost semnată în acest moment de peste 1.400 de persoane. 

„Anunțul nominalizărilor juriului UNITER din acest an ne-a surprins și ne-a afectat profund. Invizibilizarea tinerei generații de artiști care nu este reprezentată în categoriile „Cel mai bun spectacol” sau „Cea mai bună regie”, a teatrului independent, a diversității estetice care caracterizează teatrul românesc din ultimul timp, acordarea unui premiu pentru întreaga activitate lui Alexandru Repan, fost colaborator al Securității sunt câteva din punctele care ies în evidență.

Dar ceea ce ne șochează cel mai tare este prezența lui Andriy Zholdak la categoria „Cel mai bun regizor”, regizor care a comis de nenumărate ori abuzuri psihologice și fizice în timpul repetițiilor sale, punând în pericol sănătatea fizică și psihică a actorilor cu care a lucrat”, se arată în petiția inițiată de regizoare.

UNITER a retras premiul pentru actorul Alexandru Repan

Cu privire la premiul pentru întreaga activitate ce urma să fie acordat actorului Alexandru Repan, fost colaborator al Securității, UNITER a anunțat tot luni, într-un comunicat de presă, că premiul acestuia i se va retrage.

„Senatul UNITER nu contestă activitatea artistică de excepție a actorului Alexandru Repan, pentru care a și fost desemnat, de bună credință, pentru acordarea premiului, dar activitatea de colaborator al Securității este incompatibilă cu valorile promovate prin Statutul UNITER: democrație, respectarea drepturilor omului, solidaritatea de breaslă. Ca atare, Senatul UNITER decide retragerea premiului de întreaga activitate acordat actorului Alexandru Repan”.

Reacția directorului Teatrului Maghiar de Stat din Cluj

UNITER a publicat luni seara și reacția directorului Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Tompa Gabor, la petiția lansată online de regizoarea Carmen Lidia Vidu.

„Referitor la controversele iscate în jurul nominalizărilor din acest an la Premiile UNITER, consider inacceptabilă ideea retragerii nominalizării lui Andriy Zholdak de către juriu la premiul pentru regie, în urma petiției unui grup activisto-ideologic, bazată pe o narativă mincinoasă, exagerată, deformată și umflată de către presa din România, în contextul spectacolului „Rosmersholm” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, de la premiera căruia au trecut exact 6 ani!”, a transmis Tompa Gabor către UNITER.

Ofelia Popii: „E îngrozitor de trist ce se întâmplă”

Reacții au apărut și din partea artiștilor sibieni. Tot luni seara, actrița sibiană Ofelia Popii a postat mesajul ei cu referire la retragerea nominalizării lui Silviu Purcărete.

„Zilele astea au fost absolut oribile prin violența și lipsa de decență. Ce bine ar fi ca scrisoarea D-lui Purcărete să fie cu adevărat citită și înțeleasă. Mă tem că va fi interpretată convenabil, pentru că, nu-i așa, ce ar fi excesul fără încrederea absolută în sine și în dreptatea manifestării tale? Mie mi-e Rușine că un om și un artist atât de valoros, colosal, trece zilele astea prin această baie de penibil. Este Oribil.

El a răspuns elegant și cu umor, așa cum îi stă în fire, dar e îngrozitor de trist ce se întâmplă”, a transmis artista. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Ana, o spectatoare

Acum 1 an

Dar daca cei nominalizați chiar au cele mai bune spectacole? Sau nu e despre asta? O fi despre tineri, bătrâni, femei... Domnule Purcarete, mie îmi plac spectacolele dumnevoastră, cu sau fără premiu. La cât mai multe!
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Nu mai este vorba despre performanta. Silviu Purcarete este vinovat ca este BARBAT si ca este BATRAN. In loc sa fie FEMEIE si TANARA. Este vorba despre ideologia woke patrunsa in Romania si pusa pe tapet ca peste tot, in dauna calitatii in pofida adevarului si in liniile corectitudinii politice. Noua dictatura progresista a inceput.
Raspunde

The pope

Acum 1 an

Daca nici un titlu, nu sunteti in stare sa il scrieti corect...la ce sa mai citim articole si altele unde se considera ca faceti sinteza si analiza si documentare si etc..?

Raspunde

Wommi

Acum 1 an

Aceasta presa și acest asa zis ziarist niciodată dar niciodată nu face sinteza și analiză. Scrie articole exclusiv părtinitoare și mincinoase punând problema în asa fel încât sa arunce cu noroi în tot ce e bun. Rușine.

Raspunde

Adam

Acum 1 an

Titlul articolului denota clar tentativa ziaristei de a minimiza mesajul transmis. Este o fraza scoasa din context, cu intentia de a plasa mesajul regizorului intr-o rama corect politic. Penibil.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus