Originară din Făgăraș, Andreea Motoc în vârstă de 24 de ani a studiat dreptul în București, iar când a trebuit să susțină examenul de primire în profesia de avocat a ales Baroul Sibiu. La finalul anului trecut s-a numărat printre puținii candidați care au reușit să promoveze examenul de primire în profesie, în prezent ea fiind deja cooptată în echipa unui cunoscut birou de avocatură din Sibiu.
În anul 2021 Andreea Motoc a finalizat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității București. L-a avut profesor, printre alții, pe Traian Briciu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, alături de care a studiat Dreptul Procesual Civil. Apoi a venit la Sibiu.
”Am ales Sibiul pentru că am simțit că mă regăsesc mai mult decât în București, mi se pare un oraș mai familiar, mă simt mai în largul meu. Este adevărat că în București există mult mai multe opțiuni profesionale, dar asta nu înseamnă că nu găsești oportunități potrivite și în altă parte”, a precizat pentru Turnul Sfatului Andreea Motoc.
În toamna anului trecut Andreea Motoc a susținut, tot în capitală, examenul de primire în profesie. Ca întotdeauna, concurența a fost ridicată și procentul de promovabilitate foarte redus. Pentru a reuși să intre în Barou, tânăra avocată și-a dedicat aproape o jumătate de an exclusiv studiului, noile cunoștințe având ca bază informațiile solide acumulate în timpul facultății.
”După finalizarea facultății am lucrat la un birou notarial și pentru început învățam după terminarea programului. În luna mai a anului trecut am decis să îmi dedic timpul exclusiv pregătirii pentru examenul de primire în profesia de avocat, lucru pe care l-am făcut până în luna septembrie când examenul a avut loc. Deși în timpul facultății am fost mai atrasă de latura penală, în timpul pregătirii pentru examen am început să îndrăgesc și Dreptul Civil. Îl găsesc astăzi mai comun, în sensul că abordează problemele omului din viața de zi cu zi”, a explicat Andreea Motoc.
După ce a văzut rezultatul pozitiv în condițiile unei concurențe ridicate, Andreea Motoc este de părere că pentru a reuși ai nevoie de multă disciplină și cunoștințe solide.
”Privind înapoi, acum pot să spun că nu este un examen imposibil, dar cu siguranță nici ușor. În primul rând este nevoie de dedicare, disciplină, cunoștințe temeinice, iar dacă ai toate acestea, atunci examenul pentru Barou devine posibil. Aș adăuga la cele descrise și un program bine stabilit. Un mic secret în ceea ce mă privește îl reprezintă sportul și plimbările în aer liber. Nu cred că aș fi reușit să dau randament o perioadă atât de îndelungată fără a rezerva puțin timp pentru a-mi încărca bateriile ”, a dezvăluit Andreea Motoc.
La scurt timp după intrarea în avocatură Andreea Motoc s-a alăturat Cabinetului Nartea & Partners, o echipă cu experienţă în consultanţă şi reprezentare în instanţă de aproape 20 de ani.
”Mi-am dorit să lucrez cu ei, m-a atras faptul că lucrează în limba germană, întrucât am studiat germana până la liceu, inclusiv la Bacalaureat am susținut probă în limba germană. Pe lângă acest lucru, m-a fascinat faptul că sunt specializați în atâtea ramuri ale dreptului. Ca primă impresie pot să spun că mi se par niște colegi foarte primitori, profesioniști, de la care am foarte multe lucruri de învățat. Am simțit că sunt bine primită din prima zi și mă bucur că mi-au dat ocazia să interacționez cu clienții și să mă implic în proiectele lor încă de la începutul parcursului meu în această profesie”, povestește Andreea Motoc.
Ca avocat stagiar Andreea Motoc acordă o atenție deosebită implementării în zona Sibiului a directivelor europene și legii privind protecția avertizorilor de integritate. Găsește avocatura sibiană diversă și dinamică.
”Din punct de vedere al profesiei, avantajos în Sibiu este faptul că avem șansa să ne specializăm în mai multe arii ale dreptului, pe când în București fiecare cabinet, fiecare societate se specializează pe un anumit segment sau un domeniu. În prezent în cadrul cabinetului oferim reprezentanță în fața instanțelor și consultanță în drept comercial, dreptul familiei, dreptul muncii, drept financiar si fiscal, recuperări creanțe, expertiză profesionala GDPR & DPO, drept penal. Noi încercăm să ne specializăm în echipă”, crede Andreea Motoc.
La final, am rugat-o pe tânăra stagiară să ofere un sfat actualilor studenți la Drept care se pregătesc să-i calce pe urme sau intenționează să studieze pentru examenul de primire în Barou.
”Sfatul meu ar fi că merită efortul. Nu cred că există o rețetă universală, ce a funcționat la mine poate nu folosește unei alte persoane, fiecare are ritmul propriu. Este necesară multă dedicare, disciplină, seriozitate, totul pornește de la faptul că trebuie să îți dorești cu adevărat. Avocatura mi se pare o profesie foarte frumoasă, care te face să ieși din zona de confort, nicio zi nu seamănă cu cealaltă. E o experiență demnă de trăit, care cu siguranță va juca un rol important în formarea mea ca om”, concluzionează Andreea Motoc.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: examen stagiar sibiu , examen avocatura sibiu , stagiar sibiu , Baroul Sibiu , avocat sibiu
Vizualizari: 13829
Ultimele comentarii
Acum 17 ore
Ciprian
Acum 17 ore
Costi
Acum 18 ore
Nelson
Acum 18 ore
H
Acum 18 ore
Remus