Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
14°C

Se lucrează intens pe Autostrada Sibiu – Pitești. 800 de muncitori mobilizați pe secțiunea 5. Porr a început lucrările pe lotul 4

Se lucrează intens pe Autostrada Sibiu – Pitești. 800 de muncitori mobilizați pe secțiunea 5. Porr a început lucrările pe lotul 4

Peste 800 de muncitori sunt mobilizați pe Autostrada Sibiu-Pitești, secțiunea 5 (Curtea de Argeș-Pitești), anunță Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Se lucrează la terasamente, structuri și relocare utilități, iar până acum au fost forați, armați și betonați peste 80.000 de metri liniari de piloți.

”Lucrăm la partea de terasamente, am ajuns la un progres fizic de 20 de mii de metri cubi excavați și lucrăm la partea de poduri și pasaje și ziduri de sprijin. În proporție de 80% piloții forați au fost finalizați, mai avem câteva locații unde până acum nu am reușit să mutăm linia electrică, am avut sincope. Odată cu eliberarea treptată a amplasamentului în următoarea perioadă îi vom finaliza”, anunță Adrian Bodoc, reprezentantul Webuild,, societatea italiană care a câștigat licitația pe acest tronson.

Structurile sunt finalizate în proporție de 35, 35%, spune Adrian Boboc.

”Avem în total 20 de structuri majore și 40 de structuri minore. Ca un volum de lucrări, pe partea de terasamente avem aproximativ 4,5 milioane de metri cubi, din care am realizat în momentul de față circa 2 milioane. Sperăm ca până la finalul lunii octombrie să finalizăm partea de terasamente”, explică reprezentantul WeBuild.

Tronsonul 5

Antreprenor: Webuild SPA;

Lungime: 30,35 km.;

Valoare contract: 1,710 miliarde lei fără TVA;

Sursă de finanțare: POIM+PT;

Contractul de proiectare și execuție a fost semnat în data de 11.05.2020;

Durata contractului: 60 de luni (12 luni etapa de proiectare și 48 luni etapa de execuție);

Ordinul de începere pentru etapa de execuție a fost emis în data de 25.09.2021;

Stadiu fizic: 30%;

Termen estimat finalizare lucrări: 2025.

Porr s-a apucat deja de lucru pe tronsonul 4

Pe lotul 4, Curtea de Argeş-Tigveni al autostrăzii Piteşti-Sibiu, constructorul austriac Porr sa început lucrul cu organizarea de șantier.

CNAIR susține că austriecii „au început lucrările, iar în perioada următoare se vor monta două stații de betoane, una fiind dedicată strict pentru materialul folosit la tunel.

Lotul de autostradă Curtea de Argeş-Tigveni are o lungime de 9,86 km, particularitatea sa fiind un tunel rutier cu o lungime de 1,3 km, format din două galerii, una pentru fiecare sens de mers, a mai informat CNAIR.

Pentru tunel se va săpa timp de doi ani

Fernando Lopes, manager de proiect din partea Porr Construct, susține că pentru tunelul de 1,3 km se va lucra timp de aproape 4 ani. Doi ani sunt destinați săpării acestuia, încă un an pentru căptușeala interioară, iar apoi, la final, alte 7-8 luni pentru montarea instalațiilor.

”Pe proiect am pus foarte mult accent, fiind o zonă cu istoricul mare de alunecare, am detaliat foarte mult probleme de consolidare, pentru a ne asigura că nu vom avea probleme în viitor. Avem 2,2 de kilometri de pod, tunel, iar în rest avem autostradă normală, echipată complet. (...) La tunel se va lucra timp de 2 ani, iar apoi într-un alt an se va realiza căptușeala interioară. Alte 6-8 luni va fi montarea instalațiilor și probele”, susține managerul de proiect.

Pe acest tronson vor fi aduse două stații de betoane și una de asfalt.

Citește și: 

”Autostrada Sibiu-Pitești e toată în lucru”. Construcția întregii autostrăzi s-ar putea încheia peste 5 ani

”Avem două stații de betoane, una a noastră care vine din Sibiu, iar alta urmează să ajungă. O stație de betoane va fi montată chiar la ieșirea din tunel, spre Curtea de Argeș. Vom lucra 24 de ore, 7 zile pe săptămână pentru că acesta este tipul de lucrare pe care trebuie să îl avem. Preconizăm că intrăm în lucrare propriu-zis, în iulie, august. Ca și cifre, avem 110 mii de tone de asfalt, 1,5 milioane metri cubi de săpătură, 900 de mii de tone de balast”, mai spune Fernando Lopes, manager de proiect din partea Porr Construct.

Valoarea contractului, încredinţat firmei austriece, e de 1,678 miliarde de lei, la care se adaugă TVA, bani proveniţi integral din fonduri europene. Durata contractului este de 60 de luni: 16 luni etapa de proiectare și 44 de luni etapa de execuție.

Porr Construct a realizat deja tronsonul 1 al autăstrăzii Sibiu-Pitești, cel dintre Sibiu și Boiţa.

Sursa foto: Captură video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 1 an

Lasand deoparte calitatea indoielnica, la cata mafie si coruptie exista in firmele si ministerele implicate, nici peste 5 ani nu va fi gata.
Raspunde

Dumitru Huleaea

Acum 1 an

Alin Bratu, constatăm că ai rămas în pană de subiecte de presă...

Raspunde

NICOLAE

Acum 3 luni

Care sunt locurile de munca disponibile la tronsonul 3 si 4?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus