Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
4°C

Cei mai buni tineri antreprenori selectați în cadrul Competiției “Tânărul Antreprenor”

Cei mai buni tineri antreprenori selectați în cadrul Competiției “Tânărul Antreprenor”

Etapa a II-a a Competiției “Tânărul Antreprenor” a avut loc marti, 28.03.2023 la Hotel My Continental Sibiu, organizată în cadrul proiectului ”Acces spre succes”, cod PN2058, coordonat de Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare (FECID), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, România, Inspectoratul Școlar Județean Mures, România, University of South-Eastern, Norvegia, Innovius As, Norvegia.

În cadrul evenimentului au fost prezentate proiectele echipelor de elevi care au fost desemnate câștigătoare în Etapa I – competiția din cadrul școlilor, ce a avut loc în februarie/martie 2023 în cele 12 școli partenere din proiect. În etapa a II-a fiecare școală parteneră a fost reprezentată de o echipă formată din 5 elevi, coordonată de un cadru didactic, care au prezentat public ideea lor de afacere și proiectul la care au lucrat în perioada competiției.

Nr.

Titlul proiectului

 

Echipe

1

Târg de Mărțișoare

Echipa de elevi a Colegiului Tehnic „August Treboniu Laurian"

2

Grădinarul din curtea școlii

Echipa de elevi a Școlii gimnaziale „Badea Cîrțan” Cârțișoara

3

ARCA – Atelier de Reciclare Creativă a Ambalajelor

Echipa de elevi a Școlii gimnaziale „Ion Dacian” Saschiz

4

EcoSolar – Prima mea afacere

Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Cristian

5

NATURALBEȘTI

Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Albești

6

Micii Brutari

Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Alma

7

Bazar Mixt ”Hai la Aga Agârbiceanu

Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Axente Sever

8

Sărbătorim împreună

Echipa de elevi a Școlii gimnaziale „Lucian Bologa” Marpod

9

Eco-Târg

Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Sâncraiu de Mureș

10

Fă rai din ce ai

Echipa de elevi a Școlii gimnaziale nr. 3 Târnăveni

11

Swap Shop & Loco Taxi

Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Georg Daniel Teutsch

12

Origini rășinărene

Echipa de elevi a Școlii gimnaziale „Octavian Goga” Rășinari

 

Tematica și ideile de afaceri expuse de cele 12 echipe au fost variate și au ținut cont de criteriile de evaluare, dar și de obiectivele proiectului Acces spre Succes de a reduce absenteismul și abandonul școlar. Astfel proiectele prezentate au luat în calcul impactul asupra comunității locale, utilizarea resurselor existente din școli, implicarea elevilor ca resursă umană, reducerea, reciclarea și reutilizarea materialelor pentru a încuraja sustenabilitatea, utilizarea mijloacelor multimedia și TIC pentru promovarea ideilor și a proiectelor.

Punctajul maxim pe care îl putea obține o echipă a fost de 100 de puncte. Criteriile de evaluare au fost următoarele: Relevanța temei abordate (propunerea de proiect abordează o temă de actualitate, relevantă pentru comunitate, originală); Obiectivele și rezultatele proiectului sunt clar prezentate; Cursivitate și claritate în exprimarea ideilor; Existența componentei TIC; Metoda de prezentare – creativă, atractivă, originală;  Există tineri implicați ca resurse umane în proiect; Echipa de proiect a obținut suport din partea comunității locale/școlii/a unor grupuri de părinți/mediului de afaceri etc. 

Competiția a fost foarte strânsă deoarece proiectele au ilustrat creativitatea și implicarea elevilor, dedicarea cadrelor didactice și eforturile depuse de echipe pentru scrierea planului de afaceri, prezentarea publica a acestuia și realizarea machetelor ilustrative.

Cele 3 proiecte câștigătoare și echipele de elevi sunt:

  • Locul 1 - Proiect Bazar Mixt ”Hai la Aga Agârbiceanu” - Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Axente Sever;
  • Locul 2 - Proiect ARCA – Atelier de Reciclare Creativă a Ambalajelor - Echipa de elevi a Școlii gimnaziale „Ion Dacian” Saschiz și
  • Locul 3 - Proiect Swap Shop & Loco Taxi - Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Georg Daniel Teutsch - Agnita

Echipa câștigătoare va beneficia de un schimb de experiență în Norvegia. Vizita va fi un mix de activități recreaționale și turistice, dar și de vizite la incubatoare de afaceri pentru ca elevii să vadă instituții în cadrul cărora se susține colaborativ antreprenoriatul. Pentru echipele clasate pe locurile 2 și 3 s-au oferit premii materiale.

Dr. Dan Orga-Dumitriu a ținut o prezentare cu tema Povestiri din suflet de copil și a oferit cartea cu același nume, scrisă de fiica sa Ruxandra Orga-Dumitriu, cu povestioare despre bunătate, compasiune, dreptate, curaj, altruism, generozitate și alte valori care să le modeleze spiritul.

Proiectul ”Acces spre succes”  își propune să aducă o contribuție activă la creșterea gradului de coeziune economică și socială la nivel local și național prin îmbunătățirea competențelor formale și non-formale ale copiilor din ciclul gimnazial, creșterea gradului de promovabilitate a acestora în licee prin dezvoltarea abilităților, cunoștințelor și competențelor necesare profesionale pentru locuri de muncă cu un grad de calificare mai ridicat.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 1.448.247 € oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului vizează prevenirea abandonului școlar și/sau părăsirii timpurii a școlii, prin intermediul unui set de activități educaționale, non-formale și de integrare socială adresate unui număr de 980 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, în situații de risc de abandon școlar, din 12 școli din județele Sibiu și Mureș, în majoritate din mediul rural.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1388

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus