Joi,
01.06.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Primăria Sibiu a șters marcajele din sensurile giratorii la solicitarea Poliției Rutiere. ”Nu mai sunt în concordanță” cu legislația

Primăria Sibiu a șters marcajele din sensurile giratorii la solicitarea Poliției Rutiere. ”Nu mai sunt în concordanță” cu legislația

Șoferii care circulă prin Sibiu au observat săptămâna aceasta că marcajele rutiere din toate sensurile giratorii au fost șterse.

Unii dintre ei au postat imaginile în care se observă vopseaua ștearsă de pe asfalt pe rețelele sociale, majoritatea internauților arătându-se mirați de această decizie. ”Liber la... haos”, au comentat unii sibieni, aceștia fiind de părere că lipsa marcajelor va duce la apariția unor neînțelegeri în trafic.

La solicitarea ziarului Turnul Sfatului, oficialii Primăriei Sibiu au explicat faptul că decizia ștergerii marcajelor a fost luată la cererea Biroul Rutier al Poliției Municipiului Sibiu din cadrul Inspectoratului de Poliției. Iar la baza cererii stau noile modificări legislative privind circulația în sensul giratoriu, care nu mai coincid cu marcajele existente.

Concret, noua lege precizează faptul că șoferii ”trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției”. Prin urmare, marcajele de preselectare își pierd sensul inițial.

giratoriu sibiu

”Biroul Rutier al Poliției Municipiului Sibiu din cadrul Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu a înștiințat Primăria Sibiu că, prin HG 130/2023, se modifică definiția sensului giratoriu și anumite reguli de circulație în acestea. În cadrul discuțiilor, reprezentanții Poliției Rutiere au solicitat îndepărtarea marcajelor de preselectare a benzii la intrarea în sensurile giratorii, considerându-se că acestea nu mai sunt necesare în contextul modificării reglementărilor. Astfel, Primăria Sibiu, prin firma SC Teo Trans Consulting București, contractată pentru aplicarea sau refacerea marcajelor rutiere, a îndepărtat din sensurile giratorii aceste marcaje de preselectare”, a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Ce spune Poliția

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție au explicat pentru Turnul Sfatului că decizia ștergerii marcajelor a fost luată de comun acord cu primăria, în calitate de administrator al drumului.

De asemenea, polițiștii au explicat încă o dată modificările legislative:

”Prin HG 130 din 15 feb 2023 au fost aduse o serie de modificări /completări Regulamentului de aplicarea a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Una dintre aceste completări, definește intersecția cu sens giratoriu ca fiind o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Același act normativ mai face unele precizări strict la sensul giratoriu, *articolul 107, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins: (1^1) În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

În acest context, patru a da eficiență noilor prevederi legale, Poliția Rutieră împreună cu  Primăria Municipiului Sibiu în calitate de administrator al drumului public, au stabilit de comun acord demararea procesului de ștergere a marcajelor rutiere care erau aplicate în zona sensurilor giratorii, deoarece nu mai sunt în concordanță cu modificările expuse”, au detaliat polițiștii sibieni.

Explicații mai clare

Circulația în sensul giratoriu, mai ales după noile modificări legislative, a devenit temă de siguranță publică. În cea mai recentă ședință a Autorității Teritoriale de Ordine Publică Sibiu Subprefectul județului Sibiu, Sebastian Șebu, a cerut comisarului-șef de Poliție, Adrian Fleacă, să informeze mai bine populația cu privire la noile reguli de circulație rutieră în sensurile giratorii.

”Eu vreau să sugerez doar, pentru viitorul imediat, având în vedere modificările Codului Rutier, o mai bună informare a cetățenilor, a participanților la trafic. Este o necunoscută, o nebuloasă, circulația în sensul giratoriu. Se pot genera probleme vizavi de siguranța în trafic. Dacă s-ar face o conștientizare mai bună a noilor reguli, reglementări, ar fi benefic. Și așa nu știm să circulăm în sensurile giratorii, cu noile modificări o să fie o și mai mare problemă”, a spus subprefectul Șebu săptămâna trecută. Întregul articol poate fi citit mai jos:

”Este o nebuloasă circulația în sensul giratoriu”. Subprefectul Sibiului cere Poliției să informeze populația mai clar

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

No Name

Acum 2 luni

Au sters sau au vopsit cu negru peste? Cati ani va ia sa realizati ca acel "sters" este zero? Dupa cateva luni vechile marcaje vor reaparea creand confuzie totala!
Raspunde

Adrian

Acum 2 luni

O sa fie ca in Pakistan si India, care cum prinde...
Raspunde

Eu

Acum 2 luni

Normal e, daca tot vreți să ajutați în sensurile giratorii, acolo unde se poate să faceți marcaje +delimitatoare de sens, pentru cei care ocolesc giratoriul, de exemplu venirea de pe calea Poplăcii și intrarea pe strada Avrig, venirea de pe bulevardul spitalelor și virajul spre dreapta, plus că mai sunt câteva. Atunci chiar faceți ce trebuie. Oricum acele marcaje vechi, pentru care cunoaște legislația nu trebuiau respectate, iar la orice eveniment trebuia data primăria și comisiile in judecată p ntru abuz. Daca te luai după semne, nu mai puteai sa te întorci 180° , adică din direcția din care veneau în niciun sens giratoriu, aveai voie doar la stânga ,dreapta și înainte:). Așa specialiști politruci avem....
Raspunde

Nemer Nick

Acum 2 luni

"EU",esti in mare eroare si induci si altora aceasta intelegere gresita a ta. "Conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic". Asta este elementar, inclusiv in sensul giratoriu. Asta era valabil si inainte dar pentru ca unii abia acum afla ca sunt BENZI in sensul giratoriu a fost necesar a le spune ca apa e uda si focul arde. NU S-A SCHIMBAT NIMIC DIN PUNCTUL DE VEDERE AL MARCAJELOR care erau reglementari suplimentare tocmai ca sa priceapa BIZONII ca sunt BENZI si trebuie sa te comporti in consecinta. Ele nu erau si nu ar fi nici acum, in contradictie cu noile completari/clarificari in Codul rutier. Reactia Politiei circulatie ma face sa cred ca ne ducem in jos si mai mult. Daca si ei sunt in confuzie nu mai avem nici o sansa.
Raspunde

Sz

Acum 2 luni

Se vede ca esti doar un postac sau ai luat carnetul prin alte parti, marcajele de pe sosea sunt orientative si ele trebuie obligatoriu dublate de semnalizare rutiera
Raspunde

Nemer Nick

Acum 2 luni

"Sz" Articolul 31 Cod Rutier: Participantii la trafic TREBUIE sa respecte regulile de circulatie, semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier, precum si semnificatia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutiera, in urmatoarea ORDINE DE PRIORITATE: a) semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier; b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b); c) semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei; d) semnalele luminoase sau sonore; e) indicatoarele; f) marcajele; g) regulile de circulatie. ASTA INSEAMNA CA INDICATOARELE SI MARCAJELE SUNT PRIORITARE regulilor de circulatie. Studiaza pentru ca ai mare nevoie
Raspunde

Nemer Nick

Acum 2 luni

Pentru "Sz" Articolul 31 - Semnalizarea rutiera- Cod Rutier Participantii la trafic TREBUIE sa respecte regulile de circulatie, semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier, precum si semnificatia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutiera, in urmatoarea ORDINE DE PRIORITATE: a) semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier; b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b); c) semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei; d) semnalele luminoase sau sonore; e) indicatoarele; f) marcajele; g) regulile de circulatie. In concluzie , indicatoarele si marcajele sunt prioritare fata de regulile de circulatie. Codul Rutier cunoscut "dupa ureche" nu te ajuta chiar daca ai gura mare. Studiaza pentru ca ai foarte mare nevoie!
Raspunde

Carcotel

Acum 2 luni

Oricum e ca in pakistan india si orice alta tara africana, la noi regulile de circulatie sunt optionale. Dupa vreo saptamana acele mazgaleli cu negru peste vopsea se vor sterge si vor aparea iar marcajele vechi. Sunt curios daca se mai fac si alte marcaje ca sa fie treaba-treaba (vezi intersectia dintre Str. Transilvaniei, B-dul Victoriei si Rennes). Aiii de viata noastra :) si noi vrem sa fim tara "ieuropeana" :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lacramioara Tichindelean

Acum 2 luni

Foarte bine! Asa si trebuie sa fie, nu cu prioritati aberante inventate de Primaria Sibiu cum au desenat in ultimele luni.
Raspunde

Claudiu

Acum 2 luni

Între 120 și 600 lei e litrul de vopsea specială, pentru marcaje. Fara manoperă Sa te tot...joci de-a vopsitul și ștersul prin giratorii, nu-i asa? Ca polițiștii de la rutieră sunt tot mai puțini. Cei nearestați, încă, nu mai apucă si să fluiere sau sa dirijeze prin intersecții Iar locală plimbă agenda pe Balcescu. Și au atribuții pe linie de rutieră doar când nu le deranjează feng-șhui-ul
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Relucu Jinaru

Acum 2 luni

Eu am BMW din 2016, seria 7 extralong. Cum pot sa fac sa ma incadrez corect sa nu ii julesc pe saracii cu Logan sau Spring ala de ghei?
Raspunde

Johann Entauscht

Acum 2 luni

Daca ai semnalizare, suspensie si servodirectie pe BMW il poti vinde si apoi circuli cu Uber. Asa nu ai nevoie nici de carnet.
Raspunde

D.G

Acum 2 luni

Citesc în fiecare zi Turnul Sfatului, şi-o fac pe aplicație, că-i mai simplu. Azi, când mi-au căzut ochii pe articolul ăsta, am avut următoarea reacție: vaaaaaai, nuuuuuu creeeed! Încercați cu câțiva decibeli în plus şi pe vocea ciocănitoarei woody, pentru că, da, este de desene animate. Era să fac vrro două accidente în intersecția aia, unu chiar m-a urmărit să mă atenționeze el, că greşisem ieşirea... N-am făcut decât să urmăresc liniile trasate frumos, şi nimic altceva. Ei bine, de-acum să te ții, frate, la accidente. Succes în trafic, dragi conducători auto! :))))) Scuzați-mă, chiar este de râs. Chiar nu poți lua în serios aşa ceva. Nu există! Cât s-au chinuit să facă liniile aea, săgețile etc, ca după câteva luni să le acopere. :)))) Măi, pe ăştia nu-i ia nimeni la puricat? Să presupunem că liniile şi săgețile au fost trasate greşit, cine plăteşte pentru toate accidentele care au avut loc din cauza confuziei? A? Nimeni? :))))

Raspunde

SIM

Acum 2 luni

Oricum era o prostie. Daca eu vin pe banda 2 la intrare in sens si vreau sa merg inainte. Trebuie sa trec pe banda 1 ca sa pot executa corect manevra. Si ne mai miram de ce este coada la intrare in sens.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus