Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
1°C

Cel mai mare ”partid verde” din România, în mic spectacol la Sibiu: cum (nu) l-au dat afară pe consilierul lor local urmărit pentru defrișări ilegale

Cel mai mare ”partid verde” din România, în mic spectacol la Sibiu: cum (nu) l-au dat afară pe consilierul lor local urmărit pentru defrișări ilegale

Copreședinții Partidului Verde – Verzii, Lavinia Cosma și Marius Lazăr, au venit la Sibiu pentru a-i invita pe cei preocupați de chestiunile de mediu să li se alăture, arătându-și devotamentul și pentru lupta împotriva ”legalizării furtului public”. Dar n-au putut să explice de ce, de mai bine de un an, nu l-au dat afară din partid pe Costel Sasu, consilierul lor local de la Gura Râului, urmărit penal pentru defrișări ilegale. 

Este vorba de dosarul devenit public la începutul anului trecut, în care procurorii sibieni au reținut nouă persoane pentru constituire de grup criminal organizat, instigare la tăiere ilegală de arbori, folosirea dispozitivelor speciale de marcat în mod ilegal şi instigare la delapidare. Printre cei nouă se numără și Costel Sasu, consilier local la Gura Râului din partea Partidului Verde – Verzii. Luna trecută, Tribunalul Sibiu a confirmat menținerea controlului judiciar în ceea ce-l privește pe Sasu, în cadrul anchetei derulatei de procurorii sibieni.

”La acest moment este exclus ca acest om să fie membru al partidului”, a clamat Marius Lazăr (foto stânga), întrebat de ce nu a mai fost pus în aplicare anunțul referitor la retragerea sprijinului politic oferit consilierului implicat în dosarul defrișărilor ilegale. Este vorba de un comunicat emis când Sasu era încă reținut de procurori (în ianuarie 2022) și prin care verzii sibieni anunțau că, urmare a retragerii sprijinului politic, Sasu își va pierde și calitatea de consilier local în Gura Râului.

Bâlbe

Costel Sasu este în continuare consilier local la Gura Râului, reprezentând Partidul Verzilor – Verzii. Cu toate că, potrivit liderilor PV, acesta a fost exclus din partid, fapt care – o dată comunicat Instituției Prefectului Sibiu – ar fi trebuit să însemne excluderea și din Consiliul local Gura Râului. ”Vom verifica de ce nu a ajuns”, a dat asigurări Lavinia Cosma (foto mijloc), copreședintă la nivel național, referitor la decizia prin care partidul pe care îl conduce l-a exclus pe Sasu, dar nu a mai ajuns la prefectură.

Celălalt copreședinte a invocat și proceduri greoaie, legile României fiind cele care i-ar fi împiedicat să-și sancționeze reprezentantul urmărit penal pentru defrișări. ”Decizia noastră, a celor doi copreședinți, asta a fost, organizația județeană trebuia să pună în operă acest lucru. Decizia noastră este intransigentă: Sasu nu mai are ce să caute în partid. Știți că toate procedurile sunt complicate. Pentru că legea este neclară, procedura este greoaie. În Partidul Verde nu au ce căuta astfel de oameni. Este rolul organizației județene să pună în aplicare deciziile noastre. În secunda doi să trimită toate aceste acte către prefectul județului”, a mai decretat Lazăr.

Cum în stânga lui se afla Christian Hirsch (foto dreapta), președintele organizației județene a PV, i-am solicitat lămuriri despre durata ”secundei doi”. Iar Hirsch a lăsat de înțeles - așa cum a declarat și anul trecut - că decizia de retragere a sprijinului politic nu a mai fost redactată. ”Am avut discuții (cu Costel Sasu – n.r.), i-am pus în vedere acest lucru. Am avut aceste amenințări, să spunem așa... nu amenințări, afirmații, potrivit cărora această retragere a sprijinului politic nu este una legală și că o va contesta în instanță”, a răspuns Hirsch.

Declarația lui a fost rapid continuată de Lazăr. ”Problema concretă, practică, se rezolvă greu din cauza acestui circuit...”.

Iohannis și Ștefănuță

Înaintea bâlbelor despre Costel Sasu, cei doi copreședinți veniți ”în orașul președintelui României”, după cum au afirmat, l-au somat public pe Klaus Iohannis să dea explicații ”cât mai repede public” pentru creșterea volumului exporturilor Rusiei în România.

După care au anunțat că partidul pe care îl reprezintă are în sondaje trei procente, fiind cea mai mare formațiune din spectrul ”verzilor” din țara noastră. Drept pentru care au anunțat public că îl invită pe europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță – demisionat din USR și Renew, după care a aderat la Grupul Verzilor din Parlamentul European – să li se alăture. 

Totodată, au mai arătat și că ei spun ”nu legalizării furtului public”, făcând referire la modificările legislative aprobate ieri de Senat, pentru pragul de 250.000 de lei sub care abuzul în serviciu nu mai este considerat o infracțiune.

Citește și Consilierul local reținut în Dosarul defrișărilor, exclus și demis doar din vorbe. ”Ar însemna ca noi să ne cerem scuze față de el”

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 10 luni

Hoti camuflati in verzi. Ministrul Justitiei Predoiu ar fi cerut minim 250 000 lei ca apoi sa se multumeasca cu 9000. https://www.g4media.ro/surse-culisele-unei-decizii-care-a-scandalizat-romania-catalin-predoiu-pnl-a-propus-pragul-de-250-de-mii-de-lei-la-abuzul-in-serviciu-udmr-si-psd-au-sustinut-un-prag-chiar-de-doua-ori-mai-mare-la.html
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus