Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Psihologia, cel mai competitiv program la ULBS, peste Calculatoare. Istoria, în pericol

Psihologia, cel mai competitiv program la ULBS, peste Calculatoare. Istoria, în pericol

Psihologia este peste Calculatoare în topul celor mai competitive programe de studii la ULBS, potrivit rectorului instituției. În schimb, Istoria se află în pericol din cauza deciziilor luate la nivel guvernamental, care face ca programul să nu mai fie atractiv pentru studenți.

„Cel mai competitiv program la ULBS este cel de Psihologie. Cele mai multe candidaturi merg la Psihologie, apoi Calculatoare. Medicina a scăzut ca număr de candidați, dar a crescut ca număr de studenți. Dintr-un motiv simplu – pentru că în ultimii ani am organizat admiterea concomitent cu universitățile de medicină și farmacie (UMF). Nu am organizat admiterea separat, ca să avem un număr impresionant de candidați, după care la confirmări să ne trezim că nu vin”, a declarat Sorin Radu, rectorul ULBS.

Vineri, 31 martie, Sorin Radu a prezentat raportul privind starea universității sibiene.

Medicina (în limba engleză), un program de studii de succes

În cadrul conferinței rectorul ULBS a anunțat că la universitatea sibiană au fost introduse zece programe noi, patru dintre ele fiind anunțate încă în vara anului trecut. Printre acestea se numără Medicina (în limba engleză), fiind considerat de reprezentanții instituției unul de mare succes. 

„În prezent, la ULBS sunt 91 de studenți străini înmatriculați. Peste 40 dintre aceștia s-au înscris la noul program de Medicină în limba engleză. Noi suntem foarte optimiști. Am participat la 5-6 târguri internaționale în care am diseminat oferta educațională a ULBS. Cert e că mizăm pe o creștere a numărului de candidați. Chiar dacă rămânem la 40 e foarte bine, pentru că cifra maximă de școlarizare este de 60”, a explicat Sorin Radu.

Întrebat de jurnaliști dacă există riscul ca anumite programe să fie lichidate, rectorul instituției a spus că riscul există permanent: „Și nevoile pieței, și interesul candidaților fluctuează. Sunt ani în care interesul merge spre anumite domenii etc. În ultimii ani au crescut programele din zona Dreptului; au scăzut pe zona științelor umaniste - Istorie, Studiul patrimoniului, anumite programe de la Litere”.

Rectorul ULBS a precizat că deciziile de lichidare sau de a nu organiza admitere la anumite programe de studii se iau „numai prin excepție”, un exemplu fiind Ingineria tricotajelor și confecțiilor la Facultatea de Inginerie. Sorin Radu a făcut referire și la știrea publicată de Turnul Sfatului, în care am scris despre propunerea prorectorului pentru programe de studii, Horațiu Dura, de lichidare a trei programe de studii de licență și patru de master, de la începutul acestui an, aprobată de Consiliul de Adminsitrație, apoi de Senat.

„Acolo a fost vorba de programe care de ani de zile nu funcționează sau care nu au funcționat niciodată. Spre exemplu, Istorie în limba germană. Au rămas agățate într-o listă de programe și nu reușeam să clarificăm acea listă. Adică noi când declaram că avem 83 de programe funcționale, venea cineva să ne spună că mai avem nu știu câte. Și am decis să soluționăm acest lucru - efectiv le-am scos din grilă”, a explicat Sorin Radu.

Programul de studii Istoria, în pericol de a deveni istorie... 

Referindu-se însă la programele funcționale în prezent, Sorin Radu nu a ezitat să recunoască faptul că Istoria, la care este și titular, se numără printre cele aflate în pericol de a intra în umbră. Acesta a arătat că principalele cauze care au dus la această situație se află în deciziile luate la București, dar a menționat și contextul european. „În ultimii ani, datorită unor măsuri luate la nivelul Ministerului Educației, adică reducerea dramatică a numărului de ore de Istorie sau înlocuirea unor profesori de Istorie cu suplinitori care nu au specializare, a generat această reacție. La fel, blocarea pentru mai mult timp a angajărilor în instituții în care absolvenții de Istorie erau cumva favorizați - muzee, instituții de cultură etc. Și efectul s-a văzut imediat. Dincolo de faptul că nu mai este ofertantă această meserie, cumva trendul în rândul tinerilor a fost acesta - ce șanse am să găsesc un job dacă în ultimii ani nu se mai scot posturi la inspectoratele școlare? Mesajul care este astfel transmis studenților, doctoranzilor e unul ușor depresiv. Ține de o politică mai largă”, crede rectorul ULBS. „Noi am făcut memorii, discuții, am încercat să luăm măsuri, dar nu depinde de noi. Dar nu e o situație specifică României, dacă vorbim de Istorie, ci la nivel european”, a precizat conducătorul universității sibiene.

CITEȘTE ȘI: Care sunt cele mai căutate și cele mai puțin atractive facultăți din Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Un cititor

Acum 12 luni

Cei mai slabi dintre cei slabi aleg această disciplină. Cu toate că psihologia este în cea mai mare măsură bazată pe calcul matematic superior, majoritatea nu știu nici să-și potrivească ceasul. Iordănescu, șef de catedră, profesor (!), spune totul despre nivelul pregătirii cadrelor didactice de la această secție.
Raspunde

Tudor

Acum 12 luni

Pshihologia, de multi, nu-i considerata o stiinta. Nu se bazeaza pe matematica, poate pe niste modele matematice care n-au nimic de-a face cu realitatea. N-are o temelie precum fizica, chimia, etc. Fundatia ei se schimba, se reinterpreteaza de la an, la an. E chiar greu de luat in serios. Baba Safta din Cucuieti e pesemne mai buna in a intelege un om decit premiantul absolventilor de psihologie.
Raspunde

Emil

Acum 12 luni

Psihologia este mai degraba o interpretare de norme.
Raspunde

Emil

Acum 12 luni

Roman muncind si cuc clocind n-o sa vedeti niciodata. Medicina romaneasca bisnitareste si speculeaza inovatia si cercetarea englezilor, americanilor, nemtilor, etc, ex Cambridge Antibody Technology, Siemens, BASF Bioresearch Corporation, Pfizer, etc, iar ingineria tricotajelor bisnitareste si speculeaza inovatia si cercetarea italienilor, japonezilor, etc, ex. Lonati, Brother, etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus