Psihologia este peste Calculatoare în topul celor mai competitive programe de studii la ULBS, potrivit rectorului instituției. În schimb, Istoria se află în pericol din cauza deciziilor luate la nivel guvernamental, care face ca programul să nu mai fie atractiv pentru studenți.
„Cel mai competitiv program la ULBS este cel de Psihologie. Cele mai multe candidaturi merg la Psihologie, apoi Calculatoare. Medicina a scăzut ca număr de candidați, dar a crescut ca număr de studenți. Dintr-un motiv simplu – pentru că în ultimii ani am organizat admiterea concomitent cu universitățile de medicină și farmacie (UMF). Nu am organizat admiterea separat, ca să avem un număr impresionant de candidați, după care la confirmări să ne trezim că nu vin”, a declarat Sorin Radu, rectorul ULBS.
Vineri, 31 martie, Sorin Radu a prezentat raportul privind starea universității sibiene.
Medicina (în limba engleză), un program de studii de succes
În cadrul conferinței rectorul ULBS a anunțat că la universitatea sibiană au fost introduse zece programe noi, patru dintre ele fiind anunțate încă în vara anului trecut. Printre acestea se numără Medicina (în limba engleză), fiind considerat de reprezentanții instituției unul de mare succes.
„În prezent, la ULBS sunt 91 de studenți străini înmatriculați. Peste 40 dintre aceștia s-au înscris la noul program de Medicină în limba engleză. Noi suntem foarte optimiști. Am participat la 5-6 târguri internaționale în care am diseminat oferta educațională a ULBS. Cert e că mizăm pe o creștere a numărului de candidați. Chiar dacă rămânem la 40 e foarte bine, pentru că cifra maximă de școlarizare este de 60”, a explicat Sorin Radu.
Întrebat de jurnaliști dacă există riscul ca anumite programe să fie lichidate, rectorul instituției a spus că riscul există permanent: „Și nevoile pieței, și interesul candidaților fluctuează. Sunt ani în care interesul merge spre anumite domenii etc. În ultimii ani au crescut programele din zona Dreptului; au scăzut pe zona științelor umaniste - Istorie, Studiul patrimoniului, anumite programe de la Litere”.
Rectorul ULBS a precizat că deciziile de lichidare sau de a nu organiza admitere la anumite programe de studii se iau „numai prin excepție”, un exemplu fiind Ingineria tricotajelor și confecțiilor la Facultatea de Inginerie. Sorin Radu a făcut referire și la știrea publicată de Turnul Sfatului, în care am scris despre propunerea prorectorului pentru programe de studii, Horațiu Dura, de lichidare a trei programe de studii de licență și patru de master, de la începutul acestui an, aprobată de Consiliul de Adminsitrație, apoi de Senat.
„Acolo a fost vorba de programe care de ani de zile nu funcționează sau care nu au funcționat niciodată. Spre exemplu, Istorie în limba germană. Au rămas agățate într-o listă de programe și nu reușeam să clarificăm acea listă. Adică noi când declaram că avem 83 de programe funcționale, venea cineva să ne spună că mai avem nu știu câte. Și am decis să soluționăm acest lucru - efectiv le-am scos din grilă”, a explicat Sorin Radu.
Programul de studii Istoria, în pericol de a deveni istorie...
Referindu-se însă la programele funcționale în prezent, Sorin Radu nu a ezitat să recunoască faptul că Istoria, la care este și titular, se numără printre cele aflate în pericol de a intra în umbră. Acesta a arătat că principalele cauze care au dus la această situație se află în deciziile luate la București, dar a menționat și contextul european. „În ultimii ani, datorită unor măsuri luate la nivelul Ministerului Educației, adică reducerea dramatică a numărului de ore de Istorie sau înlocuirea unor profesori de Istorie cu suplinitori care nu au specializare, a generat această reacție. La fel, blocarea pentru mai mult timp a angajărilor în instituții în care absolvenții de Istorie erau cumva favorizați - muzee, instituții de cultură etc. Și efectul s-a văzut imediat. Dincolo de faptul că nu mai este ofertantă această meserie, cumva trendul în rândul tinerilor a fost acesta - ce șanse am să găsesc un job dacă în ultimii ani nu se mai scot posturi la inspectoratele școlare? Mesajul care este astfel transmis studenților, doctoranzilor e unul ușor depresiv. Ține de o politică mai largă”, crede rectorul ULBS. „Noi am făcut memorii, discuții, am încercat să luăm măsuri, dar nu depinde de noi. Dar nu e o situație specifică României, dacă vorbim de Istorie, ci la nivel european”, a precizat conducătorul universității sibiene.
CITEȘTE ȘI: Care sunt cele mai căutate și cele mai puțin atractive facultăți din Sibiu
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 1950
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Barosanu
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Florin
Acum 1 oră
Pop
Acum 1 oră
Dobrin ionut