Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Iohannis: Vom continua să fim ferm şi neabătut alături de Chişinău

Iohannis: Vom continua să fim ferm şi neabătut alături de Chişinău

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că sprijinul pentru Republica Moldova va continua, cu atât mai mult cu cât această ţară este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituţionale, scrie Agerpres

"Am transmis doamnei preşedinte Sandu un mesaj clar: vom continua să fim ferm şi neabătut alături de Chişinău! Cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituţionale. Cu toate provocările, preşedintele Maia Sandu, Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău au acţionat responsabil, eficient şi hotărât. Au făcut eforturi substanţiale pentru a desprinde Republica Moldova de zona inconfortabilă de dependenţă permanentă în care a fost mult timp captivă", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cancelarul german, Olaf Scholz.

Potrivit lui Iohannis, Republica Moldova a întreprins demersuri considerabile pentru a face reformă, pentru a combate corupţia şi a întări Justiţia, cu scopul de a avansa în procesul de integrare europeană.

Şeful statului a indicat că tema integrării europene a Republicii Moldova, singura opţiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper şi stabil pentru cetăţenii săi, a fost abordată cu prioritate.

El a adăugat că autorităţile de la Chişinău trebuie să gestioneze, printre altele, consecinţele războiului, creşterea preţurilor şi nevoia de asigurare a resurselor energetice pentru următorul sezon.

"Acestea sunt teme pe care le abordăm cu prioritate şi la nivelul Uniunii Europene. Republica Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecinţele războiului de la graniţa sa şi cu acţiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei, toate puternic resimţite de cetăţeni. România va fi mereu alături de Republica Moldova şi suntem uniţi la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienţei sale şi pentru protejarea sa în faţa acţiunilor destabilizatoare. Mărturie stau concluziile angajante adoptate chiar la ultimul Consiliu European. Acestea reafirmă nivelul ridicat de conştientizare la nivelul liderilor europeni a riscurilor şi a necesităţii unei acţiuni hotărâte", a declarat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a menţionat şi demersurile Uniunii Europene pentru înfiinţarea unei misiuni civile a Politicii de securitate şi apărare comună în Republica Moldova şi pentru continuarea sprijinului oferit Chişinăului prin Facilitatea Europeană pentru Pace.

"Republica Moldova nu este singură, iar această reuniune trilaterală de astăzi demonstrează în mod clar acest fapt. Republica Moldova se poate baza pe prieteni sinceri, care i-au fost şi îi sunt mereu alături şi care acţionează hotărât în sprijinul său!", a completat Klaus Iohannis.

Sursă foto: Captură video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 922

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 12 luni

Sprijina cu case dobandite cu acte de proprietate false si condamnari CEDO pentru atrocitati comise asupra sefei DNA...
Raspunde

Veorica

Acum 12 luni

clar, ăsta nici o insulă n-a fost în stare să-și dea, ca leviuț. da la voi e imposibil să pui primar roșu
Raspunde

AlisonBurgers

Acum 12 luni

Parca vad ca sibienii l-ar vota iar primar aici daca (prin absurd) s-ar intoarce .. mno, vorba aia, atat s-a putut. Cam atat poate aceasta turma, ca popor nu ne ..

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus