În cazul acuzațiilor unor comercianți care o suspectează pe Corina Bokor, viceprimarul Sibiului, de conflict de interese, în situația în care firma soțului ei participă la comerțul stradal reglementat de primărie, administrația locală susține că nu e cazul de așa ceva, atâta timp cât aceasta nu ”nu încheie acte juridice, nu emite acte administrative sau dispoziții în exercitarea funcției prin care să producă vreun folos material pentru sine sau soț”.
Primăria Sibiu a trimis la finalul săptămânii trecute răspunsuri la solicitările Turnul Sfatului legate de subiectul ”războiul înghețatei”.
Citește și:
Cum a încercat să împace primăria ”capra și varza” în cazul vecinului de stand al familiei Bokor
Unul din comercianți a declarat că Mihai Bokor, soțul viceprimarului Corina Bokor, este favorizat în relația cu Primăria Sibiu. Concret, persoana susține că deține o terasă unde Mihai Bokor are și el un stand de înghețată și nu se poate extinde, din cauza acestuia.
”Am solicitat mereu extindere de terasă acolo, așa cum prevede HCL, și ambele motivări ale refuzului de a avea terasa extinsă sunt nefondate și doar limitează aplicarea HCL 456 / 17.12.2020).
Reiterăm articolul 2 aliniat a) și b) din HCL 456 / 17.12.2020
- a) Aprobarea amplasamentelor extinse ale deținătorilor de terase se va face prioritar față de comerțul stradal alimentar / nealimentar.
- b) Stabilirea locațiilor unde vor fi amplasați comercianții stradali, se va face în funcție de suprafața rămasă liberă, cât mai aproape de spațiul autorizat deținut de aceștia.
Totuși în acest caz se aprobă în fiecare an standul de înghețată primul și apoi nu mai rămâne loc pentru terasă. Adică exact invers cum spune HCL.
Am încercat să mergem de mai multe ori in audiență, dar de fiecare dată răspunsul este vag în scris, iar verbal se comunica “decizia vine de mai sus””, susține comerciantul.
Primăria susține însă că legea a fost respectată, doar că nu a permis extinderea terasei spre locul dorit de soțul viceprimarului, ci în cealaltă direcție.
”Prin HCL 159/2020, HCL 456/2020, HCL 384/2021 și HCL 503/2022, Primăria Sibiu a introdus posibilitatea extinderii teraselor dincolo de frontul clădirii în care funcționează o unitate de alimentație publică, ca mod de a sprijini proprietarii afectați de contextul pandemic și post-pandemic. În baza acestor HCL-uri s-a aprobat atât în 2020, cât și în 2021, 2022 și 2023 și această extindere a terasei de pe str. N. Bălcescu nr. 7 spre frontul clădirii de la nr. 5. Prin urmare, regulamentul a fost respectat, proprietarul terasei fiind nemulțumit din cauză că acesta dorea extinderea spre nr. 9 și nu spre nr. 5. Cu toate acestea, suprafața terasei pe care o deține s-a dublat, indiferent în ce parte s-a extins”, a precizat Primăria Sibiu într-un răspuns transmis Turnul Sfatului.
Primăria susține că antreprenorii aveau timp să obțină avizele. ”În 3 martie am primit forma finală a hotărârii. Trebuia să obțin toate documentele de luni până vineri”
Comercianții pun că nu au fost înștiințați din timp de modificările legate de închirierea domeniului public. De cealaltă parte, Primăria susține că a existat dezbatere publică, iar comercianții au primit în 3 martie mail cu modificările care au fost aduse în domeniu prin noua hotărâre de consiliu local.
”Noul Regulament privind modul de autorizare a comerțului stradal alimentar a fost necesar în contextul în care locația, str. N. Bălcescu, este o stradă ultracentrală, de interes local și turistic, foarte aglomerată din cauza standurilor de mari dimensiuni pentru comerț stradal, a teraselor sezoniere extinse sau a cuburilor publicitare pentru promovarea evenimentelor. De
asemenea, în contextul în care circulația pietonală era mult îngreunată de aceste amenajări, s-a dorit crearea unui spațiu mai generos pentru pietoni. Astfel, din toate aceste motive s-a impus o ordonare a comerțului stradal, inclusiv stabilirea unor dimensiuni maxime pentru spațiile închiriate pentru comerț stradal.
Proiectul de hotărâre a Consiliului Local inițiat în acest scop a fost publicat spre dezbatere publică în conformitate cu dispozițiile ar. 7 alin.13 din Legea nr.52/2003 privind transparența
decizională în administrația publică, republicată, în data de 01.02.2023 pe pagina de internet oficială a Primăriei Municipiului Sibiu și a S.P.A.D.P.P., persoanele fizice sau juridice interesate având posibilitatea de a depune în scris, până la data de 15 februarie 2023, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare.
Mai mult decât atât, după aprobarea Hotărârii Consiliului Local, S.P.A.D.P.P. a transmis operatorilor economici care au deținut aviz de ocupare temporară a domeniului public în anul 2022, regulamentul aprobat, aspect confirmat de către o partea din acești operatori economici în cadrul audiențelor avute la SPADPP Sibiu. De altfel, hotărârile Consiliului Local sunt publice, pe site-ul instituției și pot fi consultate de toți cetățenii”, precizează primăria.
Doar că faptele prezentate sunt privite altfel de comercianți. Nu este prima dată când administrația locală îi anunță că va schimba regulamentul, astfel că dezbaterea publică nu a fost luată în serios. În plus, nu aveau de unde să știe care va fi totuși forma finală și când va fi ea votată de consilieri.
”Da, în 3 martie am primit forma finală a hotărârii. Vineri, 3 martie. Zi scurtă pentru toți bugetarii, evident că nu am putut face nimic. Și practic trebuia să obțin toate documentele de luni 6 martie, până vineri 10 martie, pentru că luni dimineața, la ora 9, ele trebuiau depuse. Dacă nu le aveai eliberate până la depunerea cererii, nu se permitea să adaugi documente ulterior depunerii cererii”, susține Lucian Costea.
Primăria: Comercianții știau din 2022 că nu vor mai fi aprobate tonete în afara teraselor
Radu Petru Răcean, un alt comerciant, susține că în conformitate cu această hotărâre de consiliu prevede că procedura de departajare este primul venit primul servit.
”Iar pentru ca eu am depus cererea înaintea familiei Bokor, au făcut tot posibilul să îmi respingă cererea fără un motiv întemeiat. Vitrine de înghețată reprezintă același lucru cu tonete de înghețată, lucru comunicat de Stoian Mirela, șefa de la autorizări”, susține Răcean.
Întrebată dacă vitrinele de înghețată sunt, conform acestei hotărâri, același lucru cu tonetele de înghețată și de ce a fost greșit informat de funcționarul Stoian Mirela, care, conform declarațiilor comerciantului, i-ar fi spus că poate depune dosarul, pentru că tonetele și standul reprezintă același lucru, primăria spune că acesta a fost informat că tonetele nu vor mai putea fi amplasate pe Nicolae Bălcescu.
”Încă din august 2022, comercianții care dețineau aviz de amplasare de tonete de înghețată pe bulevardul N. Bălcescu au fost înștiințați că începând din anul 2023 nu se va mai aproba amplasarea de tonete de înghețată în zona centrală, cu excepția teraselor sezoniere. De asemenea, și în HCL nr. 66/2023, prin care s-a aprobat noul Regulament în acest domeniu, se prevede expres faptul că, prin comerț stradal alimentar se înțelege activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor alimentare prin amplasarea pe domeniul public sau privat din centrul Sibiului din vitrine de înghețată și standuri pentru popcorn, vată de zahăr și porumb fiert. Regulamentul prevede expres faptul că nu se permite amplasarea de tonete individuale pentru comercializarea înghețatei, acestea putând fi amplasate doar în cadrul teraselor.
În ceea ce privește afirmația persoanei în cauză conform căreia acesta a fost informat de Serviciul Autorizare Comerț că vitrinele și tonetele de înghețată sunt același lucru: subliniem că acest fapt este improbabil având în vedere că în iulie 2022 Serviciul de Administrare a Domeniului Public a informat în scris Serviciul Autorizare Comerț cu privire la modificările pregătite pentru 2023. Mai mult, SPADPP a solicitat sprijinul Serviciului Autorizare Comerț în informarea operatorilor economici cu privire la faptul că, din 2023, nu se va mai permite închirierea domeniului public de pe str. N. Bălcescu pentru amplasarea de tonete”, precizează Primăria Sibiu.
Citește și:
”Viceprimarul Corina Bokor nu se află în conflict de interese întrucât aceasta nu încheie acte juridice”
Totodată, comercianții susțin că această hotărâre de consiliu a fost dată ”cu dedicație pentru familia doamnei viceprimar Bokor” și că aceasta ”se află în conflict de interese, ținând cont că dânsa se ocupă cu problemele domeniului public Sibiu”.
Întrebarea Turnul Sfatului a fost:
Ținând cont că viceprimarul Corina Bokor are în subordine Serviciul public de administrare a domeniului public și privat, exact cel care se ocupă de licitațiile prin care se închiriază domeniile publice și se acordă licența de vânzare, unde soțul său are un contract, aceasta nu se află cumva în conflict de interese?
Administrația locală susține că nu se poate vorbi despre conflict de interese pentru că viceprimarul Bokor, deși are în subordine serviciul, ea nu semnează nimic.
”Conform Legii 161/2003, viceprimarul Corina Bokor nu se află în conflict de interese întrucât aceasta nu încheie acte juridice, nu emite acte administrative sau dispoziții în exercitarea funcției prin care să producă vreun folos material pentru sine sau soț. Speța la care faceți referire are la bază un regulament aprobat, adjudecarea se face în baza licitației publice, iar raporturile juridice (contractele) se încheie de către serviciul public de administrare a domeniului public.
Astfel, analizând aspectele mai sus menționate, viceprimarul Corina Bokor nu se află în conflict de interese, întrucât activitatea sa nu are o incidență directă, care să nască, să modifice sau să stingă prin act administrativ raporturi juridice patrimoniale pentru sine sau pentru soț. Așa cum am răspuns încă din data de 23 martie, aplicația online de programare la ghișeu elimină orice suspiciune de influențare a procesului de adjudecare în favoarea unui anumit comerciant (inclusiv posibile conflicte de interese), asigurând transparența și echitatea în aceste demersuri printr-un proces automat și computerizat de înscriere”, se precizează în răspuns.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 4327
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Mircea
Acum 2 ore
Carmencita
Acum 2 ore
Eu
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Turist