Actualizare, ora 15.53
În cadrul ședinței de consiliu local de astăzi, unul din comercianții din zona centrală, Lucian Vasile Costea, a luat cuvântul și a vorbit despre problemele întâmpinate în închirierea unui spațiu pe Nicolae Bălcescu, sub noul normativ.
El a propus, pentru ca toți comercianții să aibă aceeași șansă, să se reia procedura de atribuire a spațiilor ori pentru toată lumea, ori pentru spațiile rămase libere.
E de menționat faptul că aceste spații sunt în continuare libere pentru că cei care s-au înscris pentru a le prelua nu au avut actele valide, ei reclamând faptul că nu au putut obține autorizații de la mai multe instituții în doar 7 zile, atâtea câte au avut la dispoziție.
”Vin cu două probleme de soluționare ale acestei probleme în care mă aflu eu și colegii mei comercianți
Prima ar fi să se reia întreaga procedură de atribuire a locațiilor într-un termen rezonabil pentru toată lumea, să-și perfecționeze documentele. În acest caz, nu mai pot exista suspiciuni de favorizare a unor comercianți.
Varianta doi ar fi să se reia parțial, ținând cont că au rămas neocupate două locații de înghețată și o locație de porumb, și că obligația Primăriei Sibiu este de a pune în aplicare hotărârile HCL în totalitatea elementelor stabilite în această hotărâre.
Având în vedere că aparatul primăriei a dus doar parțial la îndeplinire prevederile hotărârii de consiliu local și au fost ocupate 4 din cele 6 locații de înghețată una din cele două locații de porumb, vă rog respectuos să reluați procedura de atribuire a spațiilor respective, așa cum este prevăzută în regulament. În caz contrar, înțelegem că nu se dorește continuarea procedurii și astfel se creează de prejudiciu în consiliul local de aproximativ de 50 de mii de lei”, a spus Costea în fața consilierilor.
Nimeni nu i-a răspuns la solicitare, însă a luat cuvântul primarul Astrid Fodor doar după o nouă interpelare, de această dată adresată de consilierul USR Diana Mureșan.
”Nu s-a primit un răspuns și partea de soluții mie îmi sună bine, mai ales varianta reluării atribuirii spațiilor rămase. Îl întreb și pe domnul secretar, poate și pe domnul Vizantie, pe partea de legalitate, dacă am putea relua procedura de atribuire pe Nicolae Bălcescu, având în vedere că ele nu au fost ocupate”, a întrebat Diana Mureșan.
De această dată primarul Fodor a reacționat și a spus că a avut discuții în acest sens cu Lucian Dumitru Vizantie, directorul Serviciului public de administrarea domeniului public și privat (SPADPP) din cadrul Primăriei Sibiu.
”Varianta ar fi să facem reluarea procedurii. Dar e o discuție pe care am avut-o cu domnul Vizantie de câteva zile. Cu domnul secretar încă nu am apucat să vorbesc”, a spus telegrafic Astrid Fodor. Ulterior s-a înțeles că s-a referit doar la spațiile care au rămas neocupate.
Articolul inițial:
Trei comercianți care vând diferite produse pe perioada verii în centrul Sibiului se revoltă în urma articolului din Turnul Sfatului „Războiul înghețatei: Sistemul prin care se închiriază spațiile din zona centrală e acuzat că favorizează firma familiei viceprimarului Bokor. Primăria: ”Această aplicație elimină orice suspiciune” și solicită demisia viceprimarului, precum și anularea hotărârii de consiliu local prin care s-a refăcut sistemul prin care se închiriază aceste spații.
Ei spun că au făcut deja demersuri în acest sens și că se vor prezenta la ședința consiliului local de miercuri pentru a-și spune punctul de vedere.
Pe de altă parte, soțul viceprimarului Bokor este acuzat că vinde înghețată pe centru prin interpuși, că dirijează licitațiile de acest profil organizate de Primăria Sibiu și că viceprimarul Bokor se află în conflict de interese atât timp cât are ca atribuții Serviciul public de administrare a domeniului public și privat, exact cel care se ocupă de licitațiile prin care se închiriază domeniile publice, unde soțul său are un contract.
Primăria Sibiu nu a răspuns până la ora redactării acestui articol la niciuna dintre acuzațiile aduse în acest articol.
În plus, pe numele acestuia a fost depusă o plângere penală de hărțuire de către autorul articolului, după o serie de telefoane absolut jenante.
„Această hotărâre a fost dată cu dedicație pentru apropiații conducerii primăriei Sibiu”
Flavius Drașovean susține că vinde porumb fiert, popcorn și vată de zahăr de peste 10 ani în Sibiu, iar în 3 martie a primit o notificare din partea primăriei prin care i se solicită să depună în șapte zile cererea pentru ocuparea domeniului public. „Lucru care era imposibil”, explică el.
„În data de 3 martie am primit email din partea primăriei cu modificările pe care le aduce Hotărârea 66/2023 și eram obligat să obțin toate documentele în decurs de șapte zile, pentru a putea depune cererea pentru ocuparea domeniului public. Lucru care era imposibil.
Am depus cererea incompletă, în speranța că vom obține îngăduire din partea conducerii Sibiu, dar din păcate răspunsul a fost unul nefavorabil.
Eu am o familie cu cinci copii și comerțul stradal este singura sursă de venit pentru familia mea, lucru care nu a interesat pe nimeni și și-au văzut doar de interesele personale. Această hotărâre a fost dată cu dedicație pentru apropiați conducerii primăriei Sibiu care s-au putut pregăti din timp cu documentele necesare”, susține Drașovean.
„Pentru că eu am depus cererea înaintea familiei Bokor, au făcut tot posibilul să îmi respingă cererea fără un motiv întemeiat”
Radu Petru Răcean vinde înghețată pe bulevardul Nicolae Bălcescu de 12 ani. Spune că după ce i s-a spus că nu mai poate vinde înghețată „la mașină” și-a cumpărat două vitrine, conform indicațiilor primăriei. Acum, însă a primit răspuns negativ din partea comisiei, deși devreme i s-a explicat că se încadrează în noile cerințe. Era „vecin” cu afacerea familiei Bokor, astfel că el consideră acum că totul a fost premeditat de către aceștia.
„Anul acesta, Primăria Sibiu a hotărât să nu mai permită comercializarea acestui tip de înghețată decât în cadrul teraselor (decizie pe care nu am înțeles-o). M-am conformat și mi-am cumpărat 2 vitrine de înghețată. În autorizația mea de funcționare scrie că am dreptul să vând înghețată în tonete de înghețată.
Am fost în audiență la doamna Stoian Mirela, șefa autorizări, și mi-a confirmat că „vitrine înghețată" se încadrează la tonete înghețată, exact cum este scris în autorizația mea.
Am depus cererea împreună cu documentele necesare pentru strada Nicolae Bălcescu nr. 39 și am primit răspuns negativ din partea comisiei din domeniu Public Sibiu pentru că, în opinia lor, tonete de înghețată nu reprezintă același lucru cu vitrinele de înghețată”, spune antreprenorul.
El spune că Mihai Bokor, soțul viceprimarului, vinde înghețată într-un al doilea spațiu, însă acesta nu apare pe numele său.
„La numărul 39 a primit aprobarea domnul Bokor, cu toate că nu el apare în documentele societății, el este beneficiarul real al acelei locații. Lucru pe care îl pot dovedi prin poze efectuate în locația respectivă.
Spațiul comercial unde își desfășoară activitatea deținut de interpușii domnului Bokor nu are schimbare de destinație comercială, iar primăria a trecut cu vederea acest lucru.
Conform acestei hotărâri de consiliu nu se autorizează decât o singură locație de înghețată în fata unui imobil, iar procedura de departajare este primul venit primul servit, iar pentru că eu am depus cererea înaintea familiei Bokor, au făcut tot posibilul să îmi respingă cererea fără un motiv întemeiat. Vitrine de înghețată este același lucru cu tonete de înghețată.
Această hotărâre de consiliu a fost dată cu dedicație pentru familia doamnei viceprimar Bokor care se află în conflict de interese, ținând cont că dânsa se ocupă cu problemele domeniului public Sibiu. Pe această cale îi cerem demisia de onoare!”, anunță Răcean.
„Vom merge în ședința de consiliu să cerem ajutorul domnilor consilieri”
Un alt caz este semnalat de un alt comerciant. La fel ca în primul caz, spune că a primit înștiințarea de depunere a actelor mult prea târziu, astfel că nu a putut obține toate avizele. La fel ca și în cazul unui stand de înghețată.
„Eu mă ocup cu comercializarea de porumb fiert de peste 10 ani în Sibiu, iar pe Nicolae Bălcescu de patru ani. În toată această perioadă pentru acest tip de comerț nu am fost obligați să avem o locație autorizată în fata imobilului unde ne-am desfășurat activitatea, funcționăm cu autorizații de comerț ambulant.
După aprobarea acestei hotărâri, vineri, 3 martie, am fost informat de schimbările pe care le aduce această hotărâre. Practic, eu eram obligat ca în decurs de o săptămână să-mi găsesc un spațiu comercial, să-l închiriez, să-mi autorizez punctul de lucru, apoi să obțin autorizațiile DSVSA și DSP și ulterior să depun aceste documente pentru a primi acordul de funcționare și fișa de valabilitate. Ținând cont că toate aceste documente se eliberează în cascadă și la fiecare instituție în parte au termene de 30 de zile, eu trebuia să le obțin pe toate în 7 zile. E total absurd.
Acel calendar aprobat în hotărârea 66/2023 a fost gândit să avantajeze persoanele care au relații în primărie, care au fost informate din timp de aceste modificări. Iar noi, cei mici să rămânem pe dinafară.
Pe lângă standul de porumb fiert, mai dețin și un stand de înghețată pe strada Nicolae Bălcescu la nr. 12. Locație care nu mi-a fost autorizată pentru că fișa de valabilitate era expirată la momentul depunerii cererii și completări ulterioare nu se permit. Termenul pentru eliberarea fișei de valabilitate este de 30 de zile, iar eu trebuia să-l am în șapte zile, conform calendarului din hotărâre. Din nou, înțeleg ca acel calendar de autorizare a fost gândit să nu ai timp să-ți pregătești documentele și favorizează persoanele cu relații în primărie care au primit informațiile din timp și s-au putut pregăti.
Pentru mine aceste două afaceri erau singurele surse de venit. Am cerut îngăduire să putem veni ulterior cu completări de documente doamnei primar și domnului director Lucian Vizantie, dar din păcate nu vor să ne ajute.
Miercuri vom merge în ședința de consiliu să cerem ajutorul domnilor consilieri. Iar dacă nu se va găsi nici așa o soluție, vom organiza proteste și vom intra în greva foamei până la soluționarea problemelor noastre”, spune comerciantul.
Un comerciant reclamă că s-a încălcat constant regulamentul pentru a-l favoriza pe Bokor. Iar „decizia vine de mai sus”
Un alt comerciant reclamă faptul că deține o terasă în zona în care Mihai Bokor și fiul său dețin standul de înghețată și nu i s-a permis niciodată, în baza niciunui regulament aflat în vigoare să se extindă cu stand de înghețată. Susține că neoficial i s-a comunicat că „decizia vine de mai sus”.
„Am o terasă exact acolo unde domnul Bokor are „singurul” lor stand de înghețată, iar amplasarea acestuia este fără respectarea hotărârii de Consiliu Local.
Am solicitat mereu extindere de terasă acolo, așa cum prevede HCL, și ambele motivări ale refuzului de a avea terasa extinsă sunt nefondate și doar limitează aplicarea HCL 456 / 17.12.2020).
Reiterăm articolul 2 aliniat a) și b) din HCL 456 / 17.12.2020
- a) Aprobarea amplasamentelor extinse ale deținătorilor de terase se va face prioritar față de comerțul stradal alimentar / nealimentar.
- b) Stabilirea locațiilor unde vor fi amplasați comercianții stradali, se va face în funcție de suprafața rămasă liberă, cât mai aproape de spațiul autorizat deținut de aceștia.
Totuși, în acest caz se aprobă în fiecare an standul de înghețată primul și apoi nu mai rămâne loc pentru terasă. Adică exact invers cum spune HCL.
Am încercat să mergem de mai multe ori în audiență, dar de fiecare dată răspunsul este vag în scris, iar verbal se comunică „decizia vine de mai sus””, spune comerciantul.
Intenție de anulare a hotărârii
Omul de afaceri Ciprian Faraon, cel care inițial a semnalat acest caz, susține că va analiza legalitatea hotărârii de Consiliu Local pentru a vedea dacă se poate anula.
„Oamenii vor să anuleze hotărârea de consiliu local, vor să fie ascultați și consultați de către cei din conducerea Primăriei. Eu le-am explicat că putem merge în contencios administrativ la Prefectură, însă ei vor analiza legalitatea hotărârii, nu oportunitatea inițierii acelei hotărâri care validează regulamentul. Vom vedea ce spun experții”, spune Ciprian Faraon.
Mihai Bokor: „Deci tu ești împotriva LGBT-urilor sau ce? Mie îmi plac bărbații”
După apariția primului articol, autorul articolului a fost contactat din nou de Mihai Bokor, acesta anunțând că intenționează să dea un drept la replică, deși i se publicase deja punctul de vedere. A fost informat că se poate acest lucru, însă a revenit și a spus că nu va face asta „pentru că nu vreau să vă fac citiri”.
A urmat apoi o avalanșă de telefoane în care tonul a escaladat de la oră la oră, deși nu i s-a spus absolut nimic. Totul a culminat sâmbătă seară când în câteva telefoane succesive, a depășit orice normă socială.
„Am auzit că faci sex oral și alte chestii. Eu am auzit de tine că faci multe chestii, care-i problema?
Nu pot să dorm și atunci m-am uitat la un film erotic și atunci te-am sunat pe tine, am zis că poate, poate, ne împrietenim. Poate avem o relație de prietenie, nu de dușmănie”, a spus într-unul din apeluri. În altul a vorbit despre cât de mult își iubește soția. Viceprimarul Sibiului.
A revenit după câteva minute precizând că totuși îi plac bărbații:
„Domnu ziarist, tu știi ce ai omis acolo în articol, că mie îmi plac băieții cu un pic de chelie. În articol ai omis, mie îmi plac băieții cu un pic de chelie, mai ales dacă sunt cât mai greu disponibili, plecați prin Italia, unde scriu articole fără să se documenteze. Tu cred că ai aflat despre mine că am o flebețe față de bărbații cu un pic de chelie. Deci tu ești împotriva LGBT-urilor sau ce? Mie îmi plac bărbații cu un pic de chelie și tu ai aflat și vrei să mă ataci pe mine cu multe alte chestii. Vrei să mă îndrăgostesc de tine, nebunule. Nebunaticule. Tu ți-ai dat seama că eu sunt pe invers? Deci tu ți-ai dat seama că ăștia care sunt pe invers se cunosc între ei, știi? Deci eu sunt d-ăsta, LGBT. Ai crezut că dacă mă ataci, mă îndrăgostesc de tine?”, a spus în ultimul apel.
După acest telefon i s-a blocat numărul, pentru a nu mai putea primi apeluri. A revenit însă în jurul orei 1 cu un nou apel, de pe un alt număr. A fost blocat și acesta. Între timp, a trimis mai multe mesaje pe aplicația Whatsapp.
În urma acestor atacuri, i s-a făcut plângere penală la poliție, în baza art. 208, alin. 2 din Codul de procedură penală.
Acesta spune „efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.
În discuția cu Radu Răcean, acesta a spus că și el a fost hărțuit de Bokor. „Acum doi ani, eram vecini de stand. A avut o perioadă în care eram hărțuit pur și simplu de el, avea ieșiri necontrolate. Am sesizat poliția, am făcut plângere și știu că a fost chemat să dea declarații. Cred că a primit o amendă, iar apoi s-a potolit”, a spus acesta.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: dosar penal pentru hărțuire , mihai bokor , razboiul inghetatei , inghetara , conflict de interese , licitatie , Corina Bokor , dosar penal , Viceprimarul Sibiului
Vizualizari: 7481
Ultimele comentarii
Acum 24 minute
Nicușor Lotrean protestatar silențios
Acum 45 minute
AlisonBurgers
Acum 52 minute
Kukuruku
Acum 54 minute
Eu....
Acum 1 oră
Gic@