Sibiul obține primele rezultate frumoase la Olimpiadele Naționale. Șase copii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 din Sibiu s-au întors de la Concursul Național pentru Elevi cu Deficiențe de Auz, care a avut loc la Iași, cu premii și diplome de participare. Andreea și Emil sunt copiii care au obținut locul I la Olimpiada de matematică și la cea de Arte Plastice, iar Alin, Gabi, David și Adina au obținut rezultate foarte bune la Limba Română, matematică și TIC (Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor).
„A fost o muncă în echipă”, spune Nicoleta Nan, directorul acestei școli. Este o adevărată provocare pentru acești copii să facă performanță și nu pentru că nu ar putea, ci pentru că în lumea lor conceptele, logica, felul în care învățăm noi lucrurile ajung altfel. Ajung diferit, pentru că este o lume în care sunetele pătrund extrem de greu sau deloc și de aceea efortul lor este mai mare și axat pe detalii.
„Felicităm copiii și felicităm echipa din spatele lor. Vorbesc aici de profesorul de matematică Sorin Bălușel, de profesoara de română Andreea Pătru, de Doina Zaharia, profesoara de TIC și de Delia Barna, profesoara de Educație Plastică. Ei sunt cei care îi pregătesc la clasă. Pe lângă ei sunt și colegele profesor educator care îi meditează după amiaza, în cadrul unui after school, plus doamnele pedagogi. Ele sunt cele care îi sprijină din umbră și alături de ele și-au făcut bagajele ca să plece la Iași. Vă spun, sunt cu adevărat o echipă”, rostește cu mândrie nedisimulată directoarea unității educaționale.
Iubesc materiile la care sunt buni și foarte buni
Andreea Vintilă este elevă în clasa a VII-a, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 din Sibiu. Fata a obținut premiul I la Concursul Național pentru Elevi cu Deficiențe de Auz, la Educație Plastică. Andreea nu vorbește decât prin semne, dar mâna ei zboară pe hârtie atunci când desenează. Este de loc din Codlea, județul Brașov, iar o perioadă a studiat la București. Din toamna anului trecut a venit la școala din Sibiu și acum a reprezentat-o cu succes la Olimpiada Națională dedicată acestor copii și care anul acesta a avut loc la Iași. Încă de copil iubește arta și nu contează ce desenează atât timp cât o face. Pentru olimpiadă a făcut un desen cu natură statică, iar talentul Andreei a reușit să impresioneze comisia obținând primul loc.
O astfel de performanță a obținut și Emil Mihai, elev în clasa a VIII-a, care s-a întors la Sibiu cu cea mai mare notă, 9,70 la Olimpiada de matematică și, implicit, cu locul I. Băiatul este bun atât la algebră, cât și la geometrie, iar olimpiada nu i-a părut grea. Este al doilea an consecutiv când obține un astfel de premiu la olimpiada națională. Istețimea și perspicacitatea i se citesc în ochii negri, ascunși în spatele ochelarilor de vedere și a zâmbetului ștrengar. Vrea să profeseze în domeniul IT atunci când va crește mare, iar pentru asta este decis să urmeze un liceu de matematică – informatică. Așa îl laudă și profesorul său de matematică. „Este un copil special care muncește foarte mult, și este disciplinat. Își dorește să profeseze în domeniul informaticii, iar eu o să-l sprijin cu tot ce pot”, spune prof. Sorin Bălușel.
Dascălul ar schimba trei lucruri esențiale din sistemul de educație pentru acești copii: ar face manualele mai simple și adaptate pentru ei, la Evaluarea Națională ar acorda o atenție deosebită ca cerințele să fie mult mai clare, pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă ce au de făcut și i-ar susținere după terminarea liceului să se integreze și să-și găsească de lucru. „Ar fi minunat dacă s-ar întâmpla asta”, spune el.
S-au întrecut cu elevi din 14 școli din țară
Alin Jiga este elev în clasa a VII-a și a obținut locul III la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română. Și Alin este pasionat încă din copilărie de această materie și spune că-i place să citească, dar mai ales să scrie. Este un copil vesel, cu ochi albaștri luminoși. Băiatul spune că Olimpiada nu i s-a părut grea și că i-a plăcut să viziteze Iașul. I-a plăcut Palatul Culturii și centrul acestui oraș. Nu s-a gândit ce va face atunci când va crește mare, dar sunt multe șanse ca destinul său să fie legat de pasiunea pe care o are pentru Limba Română. Este din Mediaș și vine la Centrul Școlar de Educație Inclusivă Nr. 2 din Sibiu încă de la Grădiniță.
„A fost feblețea mea la grădiniță. Era mic, frumos și deștept”, spune zâmbind directorul adjunct la școlii prof. Manuela Dobrotă.
Gabriel Alexandru Stan a participat la secțiunea de TIC (Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor) din cadrul Olimpiadei Naționale și a obținut premiuL special. Cum este și firesc, băiatul iubește informatica, programarea și jocurile pe calculator. Anul trecut a frecventat cursurile celor de la Logiscool și i-a plăcut să facă parte din echipa lor. La fel ca Andreea, Gabi nu aude deloc, dar asta nu-l împiedică să fie cel mai bun la ceea ce-i place să facă. Parcă acest lucru îi unește, pentru că la capitolul ce altceva îi mai place în afară de informatică, răspunsul este Andreea.
De la stânga la dreapta - jos: Andreea, Alin, Gabi și Adina; - sus: Emil și David
Adina Nicola Caliu a participat la Iași, la olimpiada de matematică. Adina spune că îi place această materie, dar mult mai mult desenul. Să picteze icoane, în mod special. Faptul că a mers la olimpiada de matematică a fost mai mult un compromis pentru a o lăsa pe Andreea să participe la Arte Plastice.
„Adina a fost anul trecut la Olimpiada Națională a Meșteșugarilor unde a obținut locul I, iar anul acesta a decis să-și lase colega să participe la arte. Chiar dacă s-a întors acasă cu o diplomă de participare, Adina a obținut o notă mare la olimpiada de matematică”, explică prof. Nicoleta Nan.
Alături de fată, David Ioan Bănuț ține și el în mână o diplomă. Băiatul din Gura Râului a ajuns la Olimpiada Națională de la Iași din pasiune pentru informatică. Nota bună obținută i-a adus și lui un premiu special. Profesorii spun despre el că este un copil muncitor care își ajută mult părinții la treburile casei și o face din plăcere. Toți acești copii sunt frumoși și speciali. Eu sunt cei care adus Sibiului primele diplome.
„Este o provocare și mă bucur că și-au depăși deficiența de auz și cu perseverență reușesc să-și arate talentele și reușesc ce-și propun”, spune profesoara lor de română.
La Olimpiada Națională de la Iași au participat elevi cu dizabilități auditive din 14 școli din țară .
Foto principală: Olimpicii alături de profesorii lor
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: olimpiada nationala sibiu , elevi olimpici sibiu , nicoleta nan director , csei nr 2 sibiu , Olimpiada Naţională
Vizualizari: 2668
Ultimele comentarii
Acum 22 minute
Adina
Acum 44 minute
Trancau
Acum 1 oră
Adi
Acum 1 oră
Chiorul
Acum 1 oră
Barosanu