Claudia Catană s-a născut și a crescut acolo până s-a înscris la liceu, în Sibiu. Din 2003 a plecat în Italia. A lucrat în primii ani ca baby sitter, iar apoi a ales o carieră în bucătărie. Este acum un chef cunoscut, are propriul restaurant și în 2021 meritele i-au fost recunoscute câștigând trofeul „Cel mai bun couscous din lume”.
Publicația Rotalianul a vizitat-o pe sibiancă în noua sa casă, lângă Roma, în restaurantul pe care îl deține alături de soțul ei - „Cucina ai Monti”.
”Venită din România, totul era nou, Italia m-a cucerit pe loc!”
Chef Claudia Catană e originară din Jina. A crescut la sat, la casă cu grădină, în strâns contact cu natura, „nu voi uita niciodată parfumurile copilăriei, mirosurile din grădină, viața la țară”. Sunt anii copilăriei și adolescenței, care vor pune amprenta și pe viitorul ei de bucătar, atent la produsele teritoriului și la metodele tradiționale de preparare a felurilor de mâncare.
La 17 ani, familia Claudiei decide să se mute aproape de Sibiu, pentru a permite copiilor să ajungă mai ușor la școală, „așa pot avea un viitor mai bun, la oraș”. La terminarea liceului, în 2003, Claudia, care și-a dorit dintotdeauna să cunoască lumea, decide să vină pentru scurt timp la Roma, unde sora ei lucra, ca multe românce, în domeniul asistenței familiilor.
„Venită din România, totul era nou, Italia m-a cucerit pe loc! Dar parcă era altfel atunci, acum exact 20 de ani! Roma mi se părea mult mai frumoasă. Aveam 18 ani și venisem inițial pentru o vacanță de doar două săptămâni. Întoarsă în România, gândul mi-a rămas la Roma, așa că am decis să îmi încerc norocul în Italia. Sora mea mi-a spus că vacanța e vacanță, dar, din păcate, se găsește de muncă mai mult la curățenie sau ca baby-sitter. Hotărârea mea însă era luată. I-am spus că, indiferent dacă va fi să stau și singură, să pornesc de jos, sunt sigură că o să mă descurc. O să găsesc un loc de muncă și să mă întrețin!”, povestește ea.
Un curs de 1.000 de euro i-a schimbat viața
A găsit imediat de muncă, lucrând ca baby sitter. Momentul care i-a schimbat viața a venit în 2005.
„Eram în autobuz, la Roma și am văzut un afiș cu o publicitate la un curs de bucătărie. Mi s-a aprins un bec, dintr-o dată mi-am dat seama ce aș vrea să fac, deși nu eram o expertă în bucătărie până atunci. Cursul era scump, cam 1.000 de euro, pentru 3 săptămâni de învățat și trei luni de stagiu. Dar aveam bani puși deoparte și am văzut o șansă, un drum nou care mi se deschidea în față”, spune ea.
Primul impact cu bucătăria italiană nu a fost unul ușor, își amintește Claudia: „Nu cunoșteam multe lucruri, de exemplu fructele de mare. Aveam de pregătit gamberi, scampi (feluri de creveți, n.red.), mă uitam la ei, mi-era frică să-i ating, să-i curăț. Da, cel mai greu mi-a fost cu preparatele de mare, pentru că noi nu avem în România așa de multe feluri de pește”.
La sfârșitul cursului de bucătărie Claudia a fost atât de apreciată, încât a descoperit că a fost aleasă să facă stagiul final, la doar 20 de ani, la unul din cel mai importante restaurante din capitală: Mirabelle, pe terasa hotelului Splendid Royal. Acolo a început să lucreze cu Chef Giuseppe Sestito, deținătorul unei stele Michelin.
Odată învățate și secretele bucătăriei tipice, cariera Claudiei a decolat. A început să lucreze în restaurante importante, alături de Chefi renumiți: din nou la Mirabelle, apoi la Boscolo, pe celebra Via Veneto, la Villa Letizia, tot cu un bucătar cu stea Michelin, apoi la Palatul Manfredi, lângă Colosseo. La Villa Letizia, restaurant deținut de Anna Fendi, de la faimoasa casă de modă, a devenit sous chef, în 2016. „În tot acest timp am început să fiu din ce în ce mai atentă la produse, să tratez cu respect tot ce înseamnă materia primă. Dacă am un produs de calitate, știu că nu îl pot acoperi într-o rețetă, ci trebuie să-l pun în valoare”.
Claudia Catană, alături de actrița italiană Monica Bellucci
Are propriul restaurant: „Cucina ai monti”
În acea perioadă l-a cunoscut pe Aldo, actualul ei partener, atât în viață, cât și în gestionarea restaurantului pe care l-au deschis la Bracciano.
Împreună, în 2018, Claudia și Aldo au pornit într-o nouă aventură profesională. Au ales Ibiza, unde lucrat opt luni, cât a durat sezonul turistic, la un restaurant unde au învățat și bucătărie spaniolă.
Acolo s-a născut ideea de a porni o afacere pe cont propriu, un restaurant al lor. La închiderea sezonului, s-au întors din Spania la Roma. Au început să caute zona cea mai potrivită și locația pe care și-o doreau, „nu la Roma, ci preferabil într-un orășel aproape de capitală, cu istorie bogată, vizitat de turiști”.
Într-o zi, când Claudia se afla la București, unde oferea consultanță pentru deschiderea unui restaurant, a sosit un apel de la Aldo: „Cred că am găsit restaurantul nostru!” Era vorba despre locația care urma să devină, în scurt timp, restaurantul „Cucina ai monti”. Un local aflat exact la umbra castelului medieval din Bracciano, unul din cele mai bine păstrate din Lazio, simbol al teritoriului aflat lângă lacul cu același nume.
”Nu știu dacă m-aș obișnui din nou să trăiesc în România”
Rădăcinile celor doi, cele românești și cele napoletane, sunt parte integrantă din viziunea gastronomică de la „Cucina ai Monti”. Aldo, pasionat de vinuri, a descoperit recent câteva etichete românești și din Republica Moldova pe care deja le propune clienților săi.
În timpul liber pe care îl are la dispoziție, Claudia se dedică plimbărilor în aer liber: „Îmi plac lucrurile simple, să călătoresc când am timp, fac yoga, meditație. Cred că a face bine celor din jur îți aduce binele și ție, înapoi. Când pot, îi ajut pe ceilalți. Acum câteva luni, am organizat o cină pentru familiile de refugiați ucraineni, de binefacere. Am pregătit sarmale, lumea a fost fericită. Când mă gândesc acasă, îmi aduc aminte de gustul copilăriei. Nu voi uita ciorba de salată, care se face la noi, sau prăjitura cu nuci și cremă cu unt a mamei. De atunci mi se pare că a a trecut așa de mult timp!”, povestește ea.
Acum viața ei e aici, nu se gândește să se întoarcă definitiv în România. Aldo ne descrie locurile pe care le îndrăgește din România, castelele medievale, pădurile, natura dar și „oamenii care sunt iubitori de cultură și cu bun simț”.
Claudia e categorică: „Nu știu dacă m-aș obișnui din nou să trăiesc în România. În vacanțe mergem când putem, vizităm cele mai frumoase locuri. Dar, peste 5, 10 ani, mă văd pe o insulă. Iubesc marea. Bineînțeles, lucrând tot într-un restaurant, al meu!”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 4023
Ultimele comentarii
Acum 29 minute
Patriotii suveranisti
Acum 49 minute
Emila Elzoroaba
Acum 51 minute
Aci Duțu
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Ciolacu marcel