Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
12°C

2 motive pentru care dieta vegană nu se potrivește tuturor persoanelor

2 motive pentru care dieta vegană nu se potrivește tuturor persoanelor

Cumva există o anumită controversă  între cei care optează pentru o alimentație vegană și cei care nu.

Multe persoane susțin un stil de viață vegetarian, mai ales acum în perioada Postului Mare.

Am întâlnit însă și persoane care țin cu greu un post și chiar nu se simt bine cu acest stil alimentar.

Este oare posibil?

Da. Pentru că mâncarea unuia poate să fie otrava altuia, și da, unele persoane funcționează perfect cu o dietă vegană, pe când altele nu.

De ce oare?

1. Vitamina A

Vitamina A ajută la menținerea vederii, susține sitemul imunitar, ajută la sănătatea pielii și îndeplinește multe alte funcții în organism.

Vitamina A mai este întâlnită sub denumirea de retinol. Alimentele vegetale nu conțin retinol, însă conțin un precursor al vitaminei A, dintre care cel mai cunoscut este beta-carotenul. Acesta este transformat în intestin și în ficat în vitamina A.

De exemplu dacă mănânci morcovi sau cartofi dulci, betacarotenul din aceștia este convertit în vitamina A.

Alimentele de origine animală furnizează vitamina A sub formă de retinoizi, și nu mai este  necesară nici o conversie.

Din păcate mai multe mutații ale anumitor gene nu mai permit sau pot reduce conversia carotenoidelor, ceea ce înseamnă că alimentele vegetale nu mai pot fi considerate neapărat o sursă de vitamina A.

Aceeași conversie este îngreunată de o funcție tiroidiană scăzută, microbiota intestinală compromisă, consum de alcool, deficiență de zinc sau alte boli hepatice.

Deci ca și concluzie atunci când ai un regim de viață vegan poți să fii deficitar în vitamina A, datorită conversiei greoaie a carotenoizilor. Dar, atenție, poți să faci această conversie și într-un mod excelent și să nu ai nici o problema.

2. Microbiota intestinală și vitamina K

Din păcate foarte multe persoane ignoră complet microbomul intestinal. Aceste nenumărate bacterii foarte mici și foarte benefice au atâtea funcții importante în organism și există din ce în ce mai multe studii referitoare la beneficiile care le aduc când sunt majoritare, adică sunt mai multe decât organismele nepreietenoase.

Ce fac concret aceste microorganisme? Fermentează fibrele, asigura absortia nutrienților și neutralizeaza toxinele.

Ele sunt influențate de modul în care ne-am născut, modul în care ne alimentăm, medicația pe care o avem- în special antibioticele distrug flora intestinală masiv.

Bun. Ce legătură au toate astea cu un regim de viață vegetarian?

Păi are- deoarece anumite comunități microbiene pot fi mai prietenoase cu legumele iar altele nu .

Putem aduce acum în discuție vitamina K1 și K2.

Pentu sintetizare K2  sunt necesare anumite bacterii intestinale.

Vitamina K1 se găsește în verdețuri și în multe frunze verzi. Vitamina K2 se găsește aproape exclusiv în alimente de origine animală.

Așadar veganii fără suficiente bacterii pentru sintetizarea K2 pot avea probleme serioase, oglindite în probleme dentare și expunere mărită în față bolilor cronice.

Așa cum am mai afirmat întotdeauna este vorba despre echilibru și cumpătare. Perioadele de post sunt absolut fantastice atâta timp cât consumi cât mai multe legume, cât mai variate. Atunci când te hotararsti însă să faci din acest stil alimentar un stil de viață este bine să o faci într-un mod informat.

Post binecuvântat! 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

1 comentarii

Veg@n

Acum 1 lună

Deja din titlu îți dai seama de specialistul care scrie. Cuvântul "dietă" este total nepotrivit în asociere cu "vegan". Veganismul este un stil de viață, nu o dietă. Veganismul înseamnă altceva. Nu am văzut vegan mort de vreo avitaminoză... O dietă bazată pe plante ajută tuturor. Este potrivită tuturor. De ce? Simplu: antropologic vorbind, omul a trăit cu plante și fructe de la începuturile existenței. Carnea și chiar cerealele au fost adăugate de foarte puțin timp în alimentație. Deci, stimată coafeză, nu ar strica să consultați ceva știință înainte de a pune pixul pe hârtie. S-au sæ rămâneți la piaptăn și foarfecă....

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus