Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Glandele suprarenale și rolul lor în organism

Glandele suprarenale și rolul lor în organism

Cum stai cu glandele suprarenale?

Sunt cele mai mici glande și sunt vecine cu rinichii, fiind situate exact deasupra acestora.

Aceste glande au o importanță foarte mare în organism deoarece manageriază răspunsul la stres al organismului, prin sinteza unor hormoni precum cortizolul și adrenalina.

Viața de zi cu zi poate provoca un nivel mare de stres, care determină producția continuă a hormonilor menționați. Aceast lucru poate suprima imunitatea, poate împiedica digestia optimă și poate crește chiar glicemia și tensiunea arterială.

Lucrurile se întâmplă foarte simplu. Faptul că suntem stresați - din varii motive, trimite un mesaj corpului de a pune pe pauză funcțiile organismului care nu sunt esențiale, cum ar fi digestia, până când factorul de stres este îndepărtat și corpul nostru este pregătit pentru odihnă și reparare. Practic acest lucru înseamnă că aceste funcții nu sunt prioritare, și ne lasă vulnerabili la inflamație și boli.

Din păcate nu reușim să eliminăm toate cauzele de stres din viață noastră, dar, putem să controlăm percepția noastră asupra stresului și a urgențeleor.

Cum să ne susținem adrenalele?

- Adoptă o dietă echilibrată, alege să consumi variat proteine, carbohidrați și grăsimi.

- Nu mai mânca pe fugă. Ia-ți timp și savurează în tihnă fiecare masă.

- Dormi suficient, cel puțîn 7-9 ore pe noapte. Lipsa somnului crește nivelul de cortizol în organism.  Încearcă să ai activități relaxante înainte să te pui în pat.

- Redu la maxim consumul de cafea. Cafeaua crește nivelul de cortizol produs de glandele suprarenale. Acesta este drumul spre creșterea glicemiei, rezistență la insulină, obezitate și diabet de tip 2.

- Redu la maxim consumul de carbohidrați rafinați. Această grupă alimentară ridică rapid nivelul de zahăr din sânge. Așa cum am spus și mai sus cortizolul și adrenalina cresc nivelul de zahăr în sânge, astfel încât această combinație ne poate dăuna sănătății.

- Activează-ți mai mult și mai des sistemul nervos parasimpatic, prin activități “de calmare” precum yoga, meditație și exerciții de respirație.

Înainte să închei vreau să subliniez că tot glandele suprarenale sunt implicate și în sindromul oboselii cronice. Din păcate prea mulți dintre noi prezentăm în zilele noastre acest sindrom. Ne simțim mereu obosiți, fără chef de viață, ne trezim cu greu dimineața, chiar dacă am dormit peste 7-8 ore.

Dacă și tu simți că nu mai ai putere sau energie să îți duci la bun sfârșit sarcinile uzuale de peste zi atunci îți recomand să îți sprijini glandele suprarenale deorece acestea sunt direct implicate în acest proces!

Cel mai important este gestetionarea stresului emoțional și fizic. Ai grijă la diverse aspecte în viața ta dacă eșți o persoană perfecționistă, foarte activă, competitivă. Toate acestea generează un anume stres în organism.

Cu riscul de a mă repeta, trebuie să avem grijă de bună funcționare hormonală a organismului nostru!

Spor la sănătate!

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus