Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară. Considerată un miracol al ortodoxiei, Lumina Sfântă va ajunge și în Sibiu

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară. Considerată un miracol al ortodoxiei, Lumina Sfântă va ajunge și în Sibiu

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", transmite Agerpres.

Lumina Sfântă a ajuns în anii precedenți și în Sibiu, fiind preluată de la București de reprezentanți ai Mitropoliei Ardealului și este de așteptat ca același lucru să se întâmple și în acest an. Reprezentanții Mitropoliei nu au anunțat până acum un orar al slujbei de Înviere din acest an.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Sâmbătă seară, între orele 19,30 - 20,30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală.

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.

Patriarhul Ierusalimului preia Lumina Sfântă de la Mormântul Sfânt, după ce în prealabil e controlat de polițiști

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit - conform tradiţiei - numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în 'Capela Îngerului'.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Un cetatean

Acum 11 luni

Bani dati pe prostii , Romania e in top la astfel de lucruri .
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 11 luni

Anul trecut,pe aeroport,pe un vint puternic s-a cam stins Lumina Sfinta.Noroc cu o Sfinta Bricheta Bic..La cum bate vintul acum pare posibila o intimplare asemanatoare.Pe cod galben recomand Zippo.Sfinta Zippo nu o copie chinezeasca.
Raspunde

Radu

Acum 11 luni

No comments la atita prostie si bani aruncati aiurea. Nu numai Romania e in topuri pentru astfel de lucruri... dar, trebuie sa recunoastem, la prostii, Romania e in topuri!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 11 luni

Sancta simplicitas
Raspunde

Alzara 1918

Acum 11 luni

“ A treia zi după Scripturi “ începea in acele timpuri sâmbătă după ivirea stelelor pe cer ( de aceea slujba de Înviere se celebrează in multe biserici sâmbătă seara / noaptea înainte de ora 24 !) ; ciudat , “ lumina sfântă , necreată , care nu mistuie / arde “ apare la Ierusalim cu Soarele la două sulițe pe cer “ ca sa poate ajunge cursele Charter la păgânii ritualisti - desigur conform unei tradiții aviatice bimilenare ad usum stultorum ! Vezi Teodosie Spagoveanul : “ toți știm când e echinocțiul de primăvară “ ! Desigur , 13 zile după cel astronomic , contrazicând Creatorul ! Cinste Patriarhiei și Mitropoliei Clujului care recunosc exactitatea corecției gregoriene evidente !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus