Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Sibiul, pe locul 5 în țară la procentul de locuințe asigurate cu polițe facultative. Suntem depășiți doar de București, Ilfov, Cluj și Timișoara

Sibiul, pe locul 5 în țară la procentul de locuințe asigurate cu polițe facultative. Suntem depășiți doar de București, Ilfov, Cluj și Timișoara

45.346 de polițe facultative pentru locuințe sunt înregistrate în județul Sibiu, fiind asigurate 22,2% din totalul imobilelor din județ, anunță ZF într-o analiză realizată cu date primite de la Autoritate de Supraveghere Financiară (ASF).

Asigurările facultative de locuinţă, care în mod normal au capacitatea de a asigura valoarea reală a unei locuinţe şi vin în completarea poliţelor obligatorii de locuinţă (PAD), se află la o pondere semnificativ de mică, 16,7%, mai mică decât ponderea poliţelor obligatorii de locuinţă, conform celor mai recente date statistice transmise de Autoritate de Supraveghere Financiară (ASF) pentru ZF.

Puţin peste 1,6 milioane de locuinţe au o poliţă facultativă în România. Cel mai mare număr de poliţe facultative de locuinţă se regăseşte în Bucureşti, respectiv 322.582 de poliţe, însemnând o pondere de 31,1% din cele peste 1 milion de locuinţe din Bucureşti. Împreună cu judeţul Ilfov, numărul poliţelor ajunge la 397.763. Al doilea judeţ cu cel mai mare număr de poliţe facultative este Timiş cu peste 83.000 poliţe, iar podiumul este completat de judeţul Cluj cu peste 81.000 poliţe, urmat de judeţul Prahova cu 57.956 şi Constanţa cu 55.000.

Sibiul este pe locul 8 la nivel național după numărul de polițe, însă pe locul 5 la procentul de locuințe asigurate. Astfel, Sibiul are 45.346 de polițe, mai puține decât Brașov (54.670) și Iași (54.637), județe care le urmează pe cele de mai sus.

La polul opus, cel mai mic număr al poliţelor de asigurare facultativă de locuinţă se află în judeţul Giurgiu, respectiv 10.130 poliţe, dar în ceea ce priveşte cea  mai mică pondere a numărului de poliţe facultative în totalul locuinţelor din judeţul respectiv este în judeţul Teleorman, unde ponderea este de 6,2%.

Cutremurele nu au ”mișcat” piața asigurărilor facultative din Sibiu

Deși știrile legate de cutremurele din Siria și Turcia, precum și cele din Oltenia au sensibilizat opinia publică, inclusiv în Sibiu, piața asigurărilor nu a resimțit o creștere masivă în această perioadă, susține un broker de asigurări contactat de Turnul Sfatului.

”Nu aș putea spune că s-a resimțit o creștere substanțială în urma cutremurelor din Gorj, sau în urma celor din Turcia și Siria. Este posibil ca în percepția populară Sibiul să fie văzut ca făcând parte dintr-o zonă ferită din punct de vedere seismologic. Sunt mai multe locuințe cu polițe facultative în județul nostru față de alte județe datorită nivelului de trai, cel mai probabil. Dacă vă uitați la clasamente, nu neapărat la cel mai recent, veți vedea că acest trend se menține, și pe undeva este și normal. Județele cu forță economică superioară au mai multe asigurări, tot așa cum sunt aici și mai multe autoturisme pe cap de locuitor. Se pot lua în calcul și alte barometre de măsurare a nivelului de trai și veți vedea că aceste clasamente se mențin pe aproximativ aceleași coordonate”, spune broker-ul contactat de Turnul Sfatului.

Cât costă o asigurare facultativă pentru locuințe

Primele practicate de companiile de profil din România variază între 0,1-0,4% din valoarea locuinței și a bunurilor. Asta înseamnă că pentru o locuință care valorează 60.000 de mii de euro veți plăti o prima anuală între 60 și 240 EUR - pentru o asigurare facultativă, informează asigurarealocuintelor.ro.

Riscurile acoperite de o poliță de asigurare sunt fenomenele sau acțiuni lecu urmări negative prin a căror producere se activează polița de asigurare și deci, pentru care puteți cere să fiți despăgubit de către compania dumneavoastră de asigurare.

Polița facultativă acoperă cele 3 riscuri de catastrofă cuprinse în polița obligatorie de locuința (inundații, alunecări de teren, cutremur) doar peste limita poliței PAD (maxim de 20.000 de euro).

De exemplu, dacă aveți o locuință de 100.000 de euro și încheiați polița obligatorie PAD și o polița facultativă (care are o suma asigurată de 100.000 euro), asigurarea facultativă va acoperi riscurile de inundație, cutremur și alunecări de teren în limita a 80.000 de euro, restul de 20.000 de euro fiind acoperite de către polița PAD. De asemenea, celelalte riscuri (incendiu, furt etc.) vor fi acoperite în limita a 100.000 de euro.

De asemenea, în cazul producerii unuia din riscurile acoperite de polița PAD, plata despăgubirii se va face mai întâi în baza asigurării obligatorii. Dacă pagubă depășește valoarea de 20.000 de euro, restul sumei se va plăti în baza contractului de asigurare facultativă.

Că principiu însă, riscurile de baza (standard) preluate în asigurările facultative de  locuințe sunt: Incendiul, trăsnetul, explozia, căderea de corpuri pe locuința asigurată.

În funcție de tipul de asigurare facultativă pe care l-ați contractat se pot adaugă (sau nu) și alte tipuri de riscuri (opționale sau extinderi): Cutremur, riscurile Atmosferice (furtună, grindină, ploaie torențială, inundație, viitură, greutatea stratului de zăpadă/gheață, avalanșă etc.); alunecările și/sau prăbușirile de teren; apă de conductă și refularea acesteia; distrugerile provocate de animale; furtul bunurilor și al elementelor constructive, etc.

Unele societăți de asigurare oferă și acoperirea unor riscuri speciale că: riscuri politice (greve, tulburări civile) și terorismul sau vandalismul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus