Joi,
19.09.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

Gata consultarea: săptămâna viitoare se votează creșterea impozitelor la Sibiu și reduceri pentru cei care fac investiții

Gata consultarea: săptămâna viitoare se votează creșterea impozitelor la Sibiu și reduceri pentru cei care fac investiții

Nu a adus nicio modificare perioada de 30 de zile în care a fost pus în dezbatere publică proiectul de modificare a unor taxe și impozite la Sibiu, începând de anul viitor. Votul consilierilor locali va duce la creșterea impozitelor și taxelor cu 13,8%, pentru a compensa inflația.

Proiectul privind stabilirea taxelor și impozitelor pentru anul viitor a fost pus în dezbatere publică de către Primăria Sibiu de luna trecută. Și a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local, programată săptămâna viitoare, în forma în care a fost lansat consultării publice.

Conform proiectului, din 2024, valoarea impozabilă a clădirilor rezidențiale deținute de sibieni va crește de la 1.187 de lei/mp la 1.1351 de lei/mp, pentru clădirile din beton sau cărămidă cu toate dotările utilitățile (apă, canalizare, electricitate și încălzire).

La fel, în cazul terenurilor de construcție, impozitul pentru persoane fizice este propus să crească de la 8.959 la 10.195 de lei pe ha (pentru cele din zona A) și, respectiv, de la 2.091 la 2.380 de lei pe ha – pentru terenurile aflate în zona D de impozitare.

În cazul persoanelor juridice, impozitul pe ha de teren de construcție aflat în zona A este propus să crească de la 9.855 la 11.215 lei pentru un ha, respectiv de la 2.300 la 2.617 lei/ha pentru terenurile din zona D.

Cresc și impozitele pe mașini

Crește și valoarea impozabilă a mijloacelor de deplasare. Spre exemplu, în cazul mașinilor cu o capacitate cilindrică de până la 1.600 de cmc deținute de persoane fizice, de la nouă la zece lei pentru fiecare 200 de cmc sau fracțiune din aceasta (de la 11 la 13 lei, în cazul persoanelor juridice).

Pentru mașinile cu o capacitate cilindrică aflată în intervalul 1.601 – 2.000 de cmc, pentru fiecare 200 de cmc sau fracțiune din aceasta valoarea impozabilă creșt de la 22 la 25 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 24 la 27 de lei, în cazul persoanelor juridice.

Corespunzător cu procentul inflației sunt propuse să crească și celelalte taxe și impozite locale: pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor, pentru diferite copii cadastrale, pentru reclamă și publicitate, pentru închirierea spațiilor de învățământ sau pentru îndeplinirea procedurii de divorț pe cale administrativă (de la 593 de lei anul acesta, la 675, de anul viitor).

Vor fi păstrate, însă, la același nivel taxele pentru ocuparea temporară a domeniului public și cea de intrare și vizitare a obiectivelor istorice.

Totodată, proiectul prevede menținerea tuturor facilităților, de la bonificația de 10% pentru cei care achită integral impozitul până la finele lui martie, la - tot ca exemplu - reducerea de 50% pentru mașinile cu propulsie hibridă.

Reduceri pe cinci ani pentru clădirile noi sau reabilitate

Prin modificările Codului fiscal adoptate anul trecut au fost introduse noi facilități pentru persoanele fizice care ”execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau pentru sisteme ecologice certificate de colectare și tratare a apelor uzate rezultate din consumul propriu”.

Conducerea Primăriei propune ca, la Sibiu, aceste facilități să însemne reducerea cu 25% a impozitului pe clădiri pentru o perioadă de cinci ani pentru ”clădirile noi sau reabilitate, cu destinația locuință, aflate în proprietatea persoanelor fizice, pentru care proprietarii execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru instalarea de sisteme de producere a energiei din surse fotovoltaice”. 

”Propunem ca facilitatea fiscală să fie acordată doar persoanelor fizice, ținând cont de faptul că în cazul persoanelor juridice cheltuielile sunt deductibile, iar pe de altă parte impozitul pe clădiri datorat de acestea nu este influențat de rata inflației, fiind stabilit prin raportare la valoarea de impozitare din rapoartele de evaluare, care rămân valabile pe o perioadă de cinci ani”, se arată în proiectul de hotărâre amintit.

Reducerea impozitului se va face pe baza unui dosar care să conțină, pe lângă cerere, copii după actele solicitanților, extras CF actualizat, copii ale autorizațiilor de construire sau intervenție, ale proceselor verbale de la terminarea lucrărilor și ale dovezilor de plată.

În cazul scutirilor solicitate pentru clădirile reabilitate termic, dosarul trebuie să conțină și certificate de performanță energetică, iar în cazul sistemelor fotovoltaice – și copii după certificatele de racordare la rețea, precum și declarație pe proprie răspundere că aceste sisteme  nu au fost instalate cu fonduri de la Administrația Fondului de Mediu.

Consultă aici, în forma integral, proiectul de hotărâre referitor la impozitele și taxele locale plătite de sibieni pentru anul 2024

Sursa foto: Primăria Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ion

Acum 1 an

Așa, și teraselor de pe centru le-au tăiat chiria la jumate și anul acesta pe motiv ca au suferit in pandemie. Or, localurile și-au cam revenit din 2020, iar in anii ce-au urmat și-au cam dublat profiturile. Foarte corect
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

@Ion : vin cu o rectificare, impozitele teraselor care asa au suferit in pandemie, terase care acum au 4 pereti si se fumează in interior, fix in Piata Mare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus