Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Coadă la expoziția din București care prezintă capodoperele Muzeului Brukenthal

Coadă la expoziția din București care prezintă capodoperele Muzeului Brukenthal

Începând de joi, 20 aprilie, şi până pe 30 aprilie, bucureştenii pot vedea în expoziţia „Brukenthal Exclusive” câteva dintre capodoperele aflate în colecția exclusivă a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu. Este vorba despre „Omul cu tichie albastră”, de Jan van Eyck, „Portret de bărbat citind” şi „Portret de femeie rugându-se”, de Hans Memling, „Ecce Homo”, de Tiţian, şi „Cap de copil”, de Paolo Veronese. În primele zile interesul vizitatorilor pentru acestea este mare, în ziua de sâmbătă formându-se coadă la intrarea în locație.

„Nu e expoziția Vermeer de la Rijksmuseum din Amsterdam, nici expoziția Donatello de la Victoria and Albert Museum din Londra, nici expoziția After impressionism: Inventing Modern Art de la Național Gallery din Londra sau Manet/Degas de la Musee d Orsay din Paris din acest an e expoziția Brukenthal exclusive la Art Safari din București! București, o sâmbăta oarecare, la prima vedere, 22.04.2023!”, transmit reprezentanții muzeului pe pagina de Facebook.

În colecția Muzeului Brukenthal sunt aproximativ 40 de capodopere, iar valoarea lor este de câteva sute de milioane de euro.  Tablourile din expoziţia „Brukenthal Exclusive” de la București sunt asigurate pentru suma de 75 de milioane de euro la o firmă de asigurări din Anglia.

Citește și: Tablourile de la Muzeul Brukenthal, expuse într-o galerie din București, asigurate cu 75 de milioane de dolari. ”Sunt asigurate în Anglia, pentru că valoarea (...) nu poate fi suportată de brokerii locali”

„Nu este importantă valoarea neapărat a asigurării, cât sunt importante aceste lucrări care și astăzi uimesc vizitatorii și specialiștii din Europa. Am avut remarci de genul „Există Jan van Eyck sau Tiţian în Europa de Est?” Pentru că în special pictura olandeză, flamandă, italiană din secolele XV, XVI a fost achiziționată de francezi, de englezi, mai târziu de americani, de italieni, de germani, de austrieci, de elvețieni și mai puțini din spectrul Europei de Est - România, Bulgaria, Polonia, Ungaria etc.”, a spus managerul interimar al Muzeului Brukenthal, Alexandru Chituță, în cadrul emisiunii Jurnal Cultural, de la TVR Cultural.

Chituță a mai vorbit despre faptul că evenimentul s-a bucurat de un marketing și o promovare puternice: „Cred că e o expoziție care a avut o parte de marketing și de publicitate foarte bune înainte, timp de o lună. Așadar, toată lumea a auzit că există expoziția și că se va deschide în 20 aprilie. Știu că sunt foarte mulți care și-au achiziționat din timp bilete. La vernisaj și-au confirmat prezența aproximativ 30 de ambasadori, împreună cu ministrul Culturii. Am avut norocul și bucuria ca o parte din ambasade să promoveze acest eveniment, mai ales Italia, Olanda, Belgia, pentru că avem lucrări realizate în aceste țări. Așadar, 10 zile de foc (...) Noi am spus, smeriți, că e de anvergură națională, însă cu siguranță vor fi și turiști care vor vizita expoziția. E o nouă posibilitate a celor din București să viziteze o parte din tezaurul MNB. E o bucurie pentru noi să avem o expoziție și în capitala țării, nu doar în marile capitale ale Europei (...) Toate capodoperele MNB în ultimele decenii au colindat întreaga Europă, de la Gdansk, la Paris, la Londra, Belgia, Italia, Elveția. Este prima și cea mai mare expoziție pe care MNB o realizează în 206 ani, de când există, pentru că e o expoziție pe care în exclusivitate muzeul a organizata-o cu Art Safari, nu am fost invitați”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Elena

Acum 11 luni

Felicitari! Avem nevoie de manageri tineri si energici care fac o treaba foarte buna! Gata cu dinozaurile si fosilele care iau doar un salar si atat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus