Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
12°C

Textul în care spun că mi-e mai frică de Google decât de ChatGPT

Textul în care spun că mi-e mai frică de Google decât de ChatGPT

ChatGPT și Google sunt două tehnologii care se bazează pe inteligența artificială, ambele oferind utilizatorilor informații și răspunsuri la unele întrebări pe care aceștia și le pun.

De exemplu, dacă te întrebi când a fost prima atestare documentară a Sibiului, ChatGPT e mai concret, însă în același timp, mai lipsit de detalii. Trebuie să le ceri, iar cel puțin în această fază, sunt multe date greșite.

”Orașul Sibiu a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1191, sub denumirea de "Cibinium". Acesta este unul dintre cele mai vechi orașe din România și a avut o istorie bogată și diversă de-a lungul secolelor”, răspunde aplicația.

Google, în schimb, te trimite la diferite link-uri care vorbesc despre asta. Cele mai multe relatează despre faptul că ”Sibiul împlinește 831 de ani de la prima atestare documentară”. O știre din 2021, astfel că dacă vrei să afli totuși anul, ori intri pe unul din site-urile propuse, ori te apuci de făcut calcule.

Google este un motor de căutare care oferă utilizatorilor informații relevante pe baza cuvintelor cheie căutate, care se bazează pe ce există deja pe internet. Utilizează algoritmi și modele de inteligență artificială pentru a indexa și a organiza informațiile.

Pe de altă parte, avantajul ChatGPT este că poate conversa aproape natural cu oamenii. Astfel că poate fi utilizat pentru a răspunde la întrebări. Dar în spate are în principiu aceleași informații pe care le folosește și Google.

S-a discutat foarte mult legat de ChatGPT că este extrem de periculos din cauza faptului că poate prelua datele utilizatorilor. Concret, ancheta italiană (Italia a fost primul stat care a suspendat aplicația) asupra OpenAI, compania care a creat ChatGPT, a fost lansată după ce s-a constatat o încălcare a securităţii cibernetice care a dus la afişarea unor fragmente din conversaţiile ChatGPT ale altor utilizatori şi informaţiile financiare ale acestora.

În acest moment, Farmacia Catena deține mai multe date despre mine decât ChatGPT, sunt aproape sigur de asta.

Pe de altă parte, Google creează un profil al persoanelor care utilizează serviciile, în funcție de căutările anterioare. Memorează parole, carduri, date. Îți spune când și unde ai făcut pozele pe care le-ai salvat anterior. Îți sincronizează calculatorul cu telefonul. Eventual chiar și cu ceasul.

În plus, îți servește reclame, îți influențează alegerile, te manipulează încercând să-ți fie de ajutor.

Am observat în ultimele zile o avalanșă de știri împotriva ChatGPT, însă multe din ele privesc direct relația concurențială cu Google. Iar în timp ce Google critică modelul ChatGPT, lansează un proiect similar, denumit Bard. Unul despre care inclusiv angajații companiei spun că e mult mai slab decât ChatGPT.

În același mod, Elon Musk, antreprenorul miliardar care a sprijinit inițial ideea Open AI, a criticat recent proiectul.

”Inteligența Artificială a scăpat de sub control, guvernele trebuie să intervină”, a spus Musk. Însă după câteva săptămâni a anunțat că va dezvolta propriul proiect de inteligență artificială: ”TruthGPT”.

ChatGPT are o creștere record a numărului de utilizatori: 100 de milioane de oameni au folosit aplicația în ianuarie 2023, după lansarea din noiembrie 2023. Cred că asta sperie, de fapt. Așa cum a speriat și Google la începuturile sale. Tot așa cum oamenii au fost șocați, siderați, traumatizați de curentul electric adus în case.

Și, da, au murit de atunci sute de mii de oameni în incendiile provocate de scurt-circuitele din case.

Probabil că la această oră încă nu avem habar la ce vom ajunge să folosim această nouă unealtă. O încercăm acum pentru traduceri, pentru activități mai mult ludice, decât profesionale, însă plaja de dezvoltare poate fi mult mai mare.

Poate înlocui chiar și jurnalismul, așa cum îl știm acum. Poate crea conținut în mod automat, poate face fără probleme o știre dintr-un comunicat, de exemplu, îți poate traduce un text din aproape orice limbă. Însă poate fi în continuare doar o unealtă în mâna unui profesionist. Poate face, de exemplu, un bun back-ground pentru anumite situații politice sau sociale.

În câteva secunde, ChatGPT îți spune care sunt cele mai importante zece scandaluri politice din Franța ultimilor ani, iar un jurnalist interesat de un astfel de subiect va trebui doar să verifice pentru acuratețe datele.

Poate, de asemenea, fi utilizat pentru a oferi răspunsuri rapide și detaliate la întrebări legate de legislație și reglementări, precum și pentru a evalua și a sugera soluții la probleme legale. Sau poate da imediat formule pentru Excel sau scrie coduri de programare, așa cum s-a descoperit deja.

S-a vorbit mult despre greșelile pe care le face ChatGPT. Sunt într-adevăr într-un număr mare, mai ales în ceea ce privește persoanele și datele legate de ele. Nu știa, de exemplu, cine e primarul Sibiului, în urmă cu câteva luni.

Citește și: 

”Interviu” cu ChatGPT. Crede că Adrian Bibu e primarul Sibiului. Nu știe cine e Daniela Cîmpean și a făcut un program electoral pe care s-ar putea să-l revedeți în campanie 

Am întrebat aplicația, din nou, acum.

”Primarul orașului Sibiu este Astrid Fodor, care a fost aleasă în această funcție în 2020. Este prima femeie care ocupă funcția de primar al Sibiului. Anterior, Astrid Fodor a fost viceprimar al Sibiului și a ocupat și alte funcții publice și politice la nivel local și regional. Ea a depus eforturi pentru îmbunătățirea calității vieții în Sibiu, în special în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor publice, precum și promovarea turismului și a culturii locale”, mi-a răspuns. Mult mai corect, semn că învață.

Scuza programatorilor ChatGPT este că tocmai pentru a păstra distanță față de posibilele probleme legate de protecția datelor persoanelor, aceste informații sunt limitate. În plus, să nu uităm că este un program nou, care are nevoie de timp să învețe.

Pe de altă parte, să nu uităm că în mulții ani de activitate, Google nu a reușit să rezolve nici până acum problema fake-news-urilor. Dacă veți căuta pe site informații legate de chemtrail, de exemplu, urmele vizibile lăsate de avioane pe cer, veți găsi în continuare tot felul de site-uri care îi încurajează pe cei care cred că prin acestea suntem otrăviți cu substanțe periculoase. Scopul final al ocultei mondiale fiind împuținarea populației.

Sunt informații care se găsesc mai rapid pe Google la a cincea mână, deformate de cele mai multe ori, în dauna celor originale, bine documentate. Pentru că tinde să ofere marfă pe ce așteptări are clientul.

O știre din Turnul Sfatului, preluată simplist și de multe ori bombastic de un alt ziar din țară are de foarte multe ori mai multe accesări acolo, prin intermediul Google, pentru că ziarul respectiv are o mai bună indexare.

De asemenea, există discuții despre drepturile de autor. Muzicienii, arhitecții, fotografii și chiar prozatorii se plâng de faptul că inteligența artificială îi va înlocui. Însă internetul este plin deja de duplicări ale unor opere originale pentru care nimeni nu-și asumă nicio răspundere și nimeni nu e interesat concret de o reglementare juridică, clară, a acestei probleme. Dar ne speriem de un conținut nou, creat de inteligența artificială.

Citește și: 

Sibiul, văzut de inteligența artificială. Cum poate fi folosit AI în arhitectură și design interior: ”Lunile ce vor urma cred că pot fi de cotitură pentru multe birouri de design și arhitectură”

S-a spus că ChatGPT e periculos pentru că va ajunge să creeze un monopol al informației, iar de aici va putea manipula mase întregi de oameni. Softul poate fi setat, teoretic, să răspundă afirmativ la întrebarea dacă pământul e plat, iar o teorie a conspirației va putea prinde la alte sute de mii de oameni.

E greu de crezut asta, numai prin simplul fapt că există deja mai multe sisteme de inteligență artificială. Un site, Poe.com, ți le oferă pe cele mai importante. Dacă nu îți sună bine un răspuns primit de la ChatGPT, poți întreba aplicația Sage, ori Claude+. Sau Dragonfly, ori NeevaAI.

Pe de altă parte, numiți voi un alt motor de căutare pe internet pe care îl folosiți, în afară de Google...

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Radu

Acum 1 lună

Trebuie sa intelegi ca nu exista 'inteligenta artificiala'. Nici macar o definitie clara a inteligentei nu exista. Sint doar algoritmi, facuti de cineva, ce-ti ofera ceva ce-a fost stabilit in cadrul algoritmului.
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 lună

cum adica google nu si.a rezolvat problema fakenewsului? google e un motor de cautare "inteligent", nu un detinator suprem de adevar. daca sunt unii dibalăi care cred ca pamantul e plat sau ce stiice alte minuni, google gaseste site.urile respective si le afiseaza ca si rezultate fiindca asta trebuie sa faca. cei care sustin minunea "fake news" fie sunt niste mici dictatori care in mod ironic, in timp ce urla cu democratie si libertate, vor defapt sa cenzureze orice altceva nu e de acord cu ei, fie sunt prea plini de ei crezand ca doar ei cunosc adevarul suprem si sunt atat de imaturi psihic incat nici nu vor sa auda alte idei, daramite sa le digere. sau e a 3a optiune in care ne considera pe toti atat de naivi incat nu ne putem filtra singuri informatiile si avem nevoie de un organ suprem care sa ne zica ce e bine si ce e rau. asta se vrea? sa fim toti la fel si sa gandim la fel? uitati ca in scandalul tweeter, cei care etichetau declaratiile unor doctori ca fiind fake news erau niste nimeni, cu 0 pregatire in domeniu. deja e exagerata chestia fake newsuluim cam gata cu libertatile. amuzant cum lumea accepta asta. parca DEMOCRATIA insemna ca oricine poate vorbi ORICE - cica libertate de exprimare. jucati un joc periculos care se va agrava pe masura ce timpul trece si se vor impune tot mai multe reguli cu pasi mici, dar multi
Raspunde

Rosu

Acum 1 lună

Qwant.
Raspunde

Mihai Tanase

Acum 1 lună

"Poate înlocui chiar și jurnalismul, așa cum îl știm acum." La cum e facut azi, în majoritatea publicatiilor, inclusiv TS, fara nicio verificare si corectare a exprimarii, poate e mai bine...
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

"...100 de milioane de oameni au folosit aplicația în ianuarie 2023, după lansarea din noiembrie 2023..." Dragule.. grija la anul lansarii.. ca face poc precum racheta lui musch-iu. Spor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus