Un grup de profesori de etnie română din regiunea Cernăuți s-au aflat pentru 3 zile la Sibiu într-o vizită de „încărcare a bateriilor”. Cadrele didactice spun că în ciuda optimismului pe care îl au cu privire la rezolvarea situației școlilor românești din Ucraina, pandemia apoi războiul i-au făcut să trăiască într-un stres continuu în ultimii ani.
Grupul de profesori români din Ucraina a fost condus de Lilia Govornean, președinta Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina (ACDERU). Turnul Sfatului a discutat cu aceasta despre vizită, despre relațiile profesionale create la Sibiu, dar și despre mesajele pe care le-au transmis și le-au primit de la cei cu care s-au întâlnit.
Trebuie să menționăm că grupul de profesori a fost compus din câteva zeci de cadre didactice și au avut întâlniri cu reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Primăriei, ai Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, precum și au avut o deplasare la Școala gimnazială din Roșia.
Toată vizita a fost intermediată de președintele Asociației Pro Ucraina, Sorin Cigher, și de viceprimarul Alexandru Dumbravă.
„Am venit la Sibiu, deoarece avem buni prieteni aici. Ne-am cunoscut cu dl Alexandru Dumbravă, care acum e viceprimar, la Cernăuți cu vreo 5 ani în urmă, când era director la Casa Corpului Didactic. A venit cu un grup de 80 de profesori. Atunci, a vrut să se întâlnească cu niște profesori, pentru a stabili schimburi de experiență. Așa am făcut cunoștință și așa s-a creat prietenia noastră, care durează deja al șaselea an. Și nu este o prietenie pur și simplu, ci o colaborare foarte frumoasă.
Am organizat împreună cu cadrele didactice din Sibiu și din împrejurimea Sibiului un simpozion internațional la noi la Cernăuți. Apoi, în anul următor am venit noi în Sibiu cu un grup de profesori. A urmat altă întâlnire frumoasă - în regiunea Transcarpatia, acolo unde, între timp, filiala noastră nu mai are activități (din cauza emigrărilor). Pe toți pe care i-am cunoscut la Sibiu sunt oameni extraordinari, știm că atunci când vom avea nevoie de ceva, vom primi ajutorul.
În perioada războiului și a Covidului au cam stagnat activitățile noastre - pe majoritatea le organizăm online, pentru că avem această situație de război...”, ne-a povestit Govornean.
Președinta ACDERU a ținut să menționeze că prietenii săi sibieni și-au oferit ajutorul chiar în debutul conflictului militar: „În primele zile ale războiului (Sorin Cigher, de la Pro Ucraina și viceprimarul Alexandru Dumbravă) ne-au sunat și ne-au spus că ne primesc dacă avem nevoie să plecăm de acolo sau să ne ajute cu cele necesare. Am primit multe ajutoare și ei au avut grijă că acestea să ajungă anume la populația românească de acolo. Pentru copii, au fost distribuite dulciuri, caiete, etc.”.
Lilia Govornean a precizat că „am dorit să revenim aici, pentru că suntem într-o situație nu prea bună, incertă. Cu toate că la noi în regiune încă e liniște. Noi am venit în primul rând cu mare bucurie. Sibiul este unul din orașele cele mai frumoase din România, dar oamenii pe care i-am cunoscut au un suflet și mai frumos. Din partea noastră le spunem un sincer mulțumesc (...) Am vrut să mai ieșim din starea aceasta încordată de acolo. Noi când venim în România ne încărcăm bateriile cu energie pozitivă. Te întorci acasă cu altă dispoziție”
Acesta a fost și singurul mesaj pe care l-au avut profesorii români din Ucriana - de continuitatea a colaborării.
Am întrebat-o pe președinta ACDERU și despre provocările cu care se confruntă în Ucraina, legate mai ales de legea privind minoritățile naționale, recent adoptată de parlamentul de la Kiev.
„(Această lege) e mai mult contra limbii ruse, dar suferă și românii, și ceilalți. Eu gândesc așa: copilul trebuie mai întâi să vorbească în limba maternă, indiferent care e aceasta. Părerea mea este că Ucraina ar trebui să găsească o ieșire din această situație. Noi, românii, avem o limbă europeană. Eu sper că se va soluționa această problemă, suntem optimiști (...) Discuții se poartă. Noi nu suntem acolo chiar până într-atât de oropsiți. Manuale de limba și literatura română se tipăresc gratuit. Eu sunt autoarea a 35 de manuale, a 12 programe școlare. Știu foarte bine situația. Chiar zilele acestea am primit o informație de la editura cu care colaborăm, au spus că se vor traduce și alte manuale. Așteptarea noastră este că totul va fi bine. Eu sunt optimistă. Cât ai limba română în suflet nu ți-o va lua nimeni. De aceea, cât suntem noi, vom lupta”, ne-a explicat Lilia Govornean situația din perspectiva sa.
Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina are 450 de profesori ca membri în toată Ucraina.
Colaborare începută în anul Centenarului: „Ne-am dat seama că în ciuda granițelor care stau între noi, simțim la fel”
Pe fostul director al CCD Sibiu, actual viceprimar al Sibiului, Alexandru Dumbravă, l-am întâlnit în penultima zi a aflării profesorilor din Ucraina la Sibiu, când urma să ia cina împreună cu ei. L-am rugat să ne spună detalii despre modul în care a ajuns Sibiul să fie îndrăgit de aceștia.
„Toată activitatea a fost posibilă datorită marii emulări naționale prilejuită de Centenarul din 2018. Am început să ne și căutăm și cumva mulți dintre noi ne-am regăsit părticica ceea ce suflet românesc, pe care poate mulți dintre noi o pierdusem.
În acel an, am început un program, prin care am mers cu mulți dintre colegii noștri prin Basarabia, prin Bucovina de Nord, prin Maramureșul istoric. Am încercat să mergem prin toate teritoriile locuite de români. Peste tot am cunoscut oameni foarte faini. Ne-am dat seama că în ciuda granițelor care stau între noi, gândim la fel, simțim la fel și avem planuri pe care le putem pune în practică împreună.
De acolo au început colaborări, proiecte, schimburi de profesori, vizite de la unii la alții. Ne-am cunoscut unii cu alții.
Când a început apoi războiul din Ucraina, din prima zi le-am fost alături, i-am întrebat cu ce-i putem ajuta. I-am pus împreună cu Pro Ucraina, am strâns ajutoare și le-am transmis pentru ei, cu dedicație „pentru dascălii români din Bucovina de Nord”. Am încercat cumva să le fim alături și să le spunem că se pot baza pe noi. Îi așteptăm la noi oricând au nevoie să vină”, ne-a povestit Dumbravă.
Primul parteneriat la nivel național
Pro Ucraina este un proiect inițiat încă în 2015, dar care până la izbucnirea războiului din țara vecină nu a avut activitate. Coordonatorul proiectului este Sorin Cigher, care este și pastor al bisericii baptiste.
Potrivit lui, Pro Ucraina, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu au creat primul parteneriat la nivel național, în aprilie 2022.
„În baza acestuia, noi am adunat ajutoare și le-am trimis etnicilor români din Ucraina. Am mers pe două fronturi: în ceea ce privește sprijinirea lor acolo - am trimis zeci de tiruri cu bunuri; apoi ne-am ocupat de centrul educațional din România. Aici, am facilitat șederea ucrainenilor refugiți, găsirea locurilor de cazare; ne-am ocupat de crearea unui centru educațional; avem o grădiniță pentru copiii ucraineni; programe de limba română, engleză, de integrare a lor, plus că oferim o masă caldă la Biserica baptistă”, ne-a spus Cigher.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1724
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Willy
Acum 6 ore
John Doe
Acum 6 ore
Newman
Acum 6 ore
Newman
Acum 7 ore
Q