Vineri,
22.09.2023
Parțial Noros
Acum
16°C

Occidentalii identifică tot mai mult Sibiul cu imaginea lui Vlad Țepeș. ”Sibiu, capitala regiunii, inima Transilvaniei”

Occidentalii identifică tot mai mult Sibiul cu imaginea lui Vlad Țepeș. ”Sibiu, capitala regiunii, inima Transilvaniei”

Portughezii de la Volta ao Mondo, spaniolii de la Pontevedra Viva și italienii de la Si Viaggia au introdus în trecut Sibiul într-un traseu al urmelor lui Vlad Țepeș prin Transilvania, iar acum a venit rândul și revistei Wine and Food, ediția italiană să contextualizeze Sibiul în subiectul Vlad Țepeș.

În toate situațiile, redactorii prezintă orașul nostru ca un punct care nu ar trebui să lipsească într-un traseu prin Transilvania, mai ales pentru doritorii de afla mai multe legate de viața lui Dracula, Vlad Țepeș.

Citește și: 

Italienii, despre Castelul de lut Valea Zânelor din Sibiu: Nu doar Dracula: există și zâne în Transilvania

”Ce să vezi în Transilvania pe urmele lui Dracula”, este titlul unui articol apărut recent în Wine and Food, ediția italiană, în care amatorii de concedii tematice sunt invitați în Transilvania lui Dracula.

”Călătoria noastră de descoperire a Transilvaniei întunecate și cețoase începe la Sibiu, capitala acestei regiuni magnifice. Este un oraș cu multe clădiri care stau mărturie a unui trecut medieval glorios și, de asemenea, cu mai multe fortificații de explorat. Considerat inima Transilvaniei, Sibiul este împărțit în partea de sus (cândva locuită de nobilimea locală) și partea de jos (cea mai veche parte istorică). Cel mai curios lucru sunt așa-numiții "ochi ai Sibiului".

În timp ce vă plimbați pe străzile acestui oraș, veți observa pe acoperișurile multor clădiri ochi pe jumătate închiși, care vă privesc. Ochii Sibiului sunt simbolul orașului, până într-atât încât capitala este cunoscută sub numele de 'orașul cu ochi' sau 'orașul cu case care nu dorm'”, scrie site-ul respectiv.

Și de aici începe discursul legat de Vlad Țepeș.

”Toată lumea cunoaște povestea lui Dracula, sau mai degrabă a contelui Vlad, celebrul protagonist al cărții de succes a lui Bram Stoker. Puțini știu că personajul din roman este inspirat de o figură reală, și anume Vlad al III-lea Țepeșerul, care a domnit în Valahia în jurul anului 1448. Contele făcea parte din Ordinul Dragonului, iar simbolul în ochii oamenilor l-a făcut să fie supranumit Vlad Dracul (adică Vlad Diavolul), deoarece în limba română dragonul și diavolul (drac) sunt extrem de asemănătoare. A devenit cunoscut pentru faptul că era un conducător extrem de însetat de sânge: i-a tras în țeapă nu doar pe turci, ci și pe trădători și necredincioși (unora le tăia mâinile și picioarele, lăsându-i să moară în agonie, fiind spintecați în văzul tuturor).

Fără îndoială, călătoria noastră pe urmele lui Dracula în Transilvania continuă la Castelul Bran, cunoscut ca fiind castelul lui Dracula și sursa de inspirație pentru Bram Stoker. Situat pe o prăpastie înspăimântătoare și înconjurat în permanență de ceață, acesta este astăzi centrul multor legende populare.

Ceea ce este cert este că contele Vlad nu a trăit niciodată aici, ci doar a fost închis aici, în 1462. Astăzi, adevăratul castel al lui Dracula este identificat cu Cetatea Poenari”, mai scrie Wine and food.

La finalul lunii martie, o publicație regională din Spania, ”Pontevedra Viva”, (Pontevedra este o regiune din Galicia, în nord-estul Spaniei)  a trimis în România o echipă de reporteri pentru a face o serie de reportaje turistice. Ajunși în Sibiu, au urmat, cum altfel, legenda lui Dracula, și au fost impresionați de imaginea ”ochilor” de pe acoperișurile caselor.

”Din când în când întâlnim o căruță trasă de cai, care se grăbește înapoi într-un loc sigur, înainte de apusul soarelui”

”Sibiu, orașul celor o mie de ochi”, este titlul unui articol al jurnaliștilor de la Ponte Vedra Viva care au ajuns în Sibiu, după ce au vizitat Sighișoara, în căutarea urmelor lui Vlad Țepeș prin Transilvania.

”După ce am făcut un tur pe îndelete al cetății Sighișoarei, locul de naștere al principelui Vlad Țepeș, am intrat din nou pe traseul contelui Dracula, prin peisajul sălbatic al Transilvaniei. Călătorim luptând împotriva apusului, sperând că noaptea nu ne va prinde, căci drumul întortocheat arată mai impresionant pe măsură ce lumina zilei se estompează, pe măsură ce pătrundem într-o pădure deasă.

Din când în când întâlnim o căruță trasă de cai, care se grăbește înapoi într-un loc sigur, înainte de apusul soarelui. Între timp, imaginea siluetei macabre a vampirului zboară peste fiecare curbă și călătoria, spre regretul nostru, devine mai lungă decât ne așteptam.

În sfârșit, vedem luminile slabe ale orașului Sibiu, care ne întâmpină înconjurat de mii de umbre amenințătoare. Sute de ochi ne priveau de pe acoperișurile caselor, de parcă privirea lui Vlad Dracul, demonul românesc, s-ar fi înmulțit cu o mie în acest vechi oraș săsesc.

În întunericul nopții, cu frica în trup și influențați de istoria sinistră a personajului nostru, preferăm să așteptăm ca amenințarea să descopere străzile enigmaticului Sibiu”, scrie în articol.

Citește și: 

Reportaj în Sibiu, prin ochii unui jurnalist spaniol: ”Este suficient să pui piciorul pe străduțele pietruite pentru a-ți da seama de farmecul acestui frumos oraș medieval”

Urmele biologice ale lui Vlad Țepeș, prelevate din Sibiu. Cercetătorii căută proteine ​​legate de foamete, stres și sifilis

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Precup V.

Acum 4 luni

Irelevanta figura lui Tepes pentru istoria Sibiului.
Raspunde

Ziariști și țepari

Acum 4 luni

E plin de ziariști imbecili și în Occident, care mai sunt și prostiți de ghizii români. Dar, dacă atrag turiștii cu prostiile lor, las' să fie ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus