Duminică,
24.09.2023
Cer Senin
Acum
24°C

Mic dicționar de termeni pentru protejarea mediului: reciclare, reutilizare, reducere

Mic dicționar de termeni pentru protejarea mediului: reciclare, reutilizare, reducere

Colectarea selectivă a deșeurilor este doar o parte din rezolvarea problemelor de mediu cu care se confruntă societatea în ziua de astăzi. Pentru a înțelege mai bine rostul reciclării ca parte a colectării selective, am întocmit un mic dicționar al termenilor pe care oricine este preocupat de protejarea mediului ar trebui să îi înțeleagă.

Reciclarea este acel șir de procedee prin care deșeurile (gunoaiele, dacă vreți) pe care le aruncăm – într-un mod organizat – sunt mai apoi transformate în produse noi. Există câteva tipuri de deșeuri care pot fi reciclate, iar numărul de reciclări este diferit (sticla, de exemplu, poate fi reciclată la infinit, pe când hârtia – după trei, patru cicluri de reciclare, nu mai poate fi reutilizată).

De ce este importantă reciclarea? Pentru că ajută mediul înconjurător. În sensul că reciclarea reduce cantitățile de materii prime care sunt extrase din natură pentru asamblarea de noi produse.

Deșeurile care pot fi reciclate sunt extrem de diverse: plastic, sticlă, hârtie, metal, componente electrice, computere și accesoriile acestora sunt doar câteva exemple în acest sens. În majoritatea cazurilor, produsele care pot fi reciclate sunt semnalizate ca atare printr-un semn tipărit pe spatele acestora, de obicei.

Reutilizarea este, din nou, unul din termenii care fac parte din frumoasa poveste a protejării mediului. Este vorba – după cum ușor poate fi dedus – de reutilizarea unor materiale sau obiecte. Printre cele mai la îndemână exemple de reutilizare este cel al sacoșelor de cumpărături: în loc să cumpărați de fiecare dată câte o nouă sacoșă când mergeți la cumpărături, folosiți una reutilizabilă, din materiale ecologice, pe care să o aduceți de acasă. La fel pot fi reutilizate foarte bine și sticlele din plastic pentru apă, pe care le puteți reumple de la robinet.

Pe lângă reciclare și reutilizare, reducerea consumului este unul din termenii care începe să prindă tot mai multă amploare în lumea celor interesați de protejarea mediului și, implicit, de conservarea vieții noastre pe acest Pământ. A face cumpărăturile la minimul necesar nu este un semn de zgârcenie sau de sărăcie, ci unul care dovedește un spirit cumpătat. La fel, puteți reduce cantitatea de apă folosită zilnic (faci duș uri scurte în loc de baie în cadă, care consumă mai mult apă) ori cantitatea de energie electrică prin utilizarea unor becuri mai prietenoase cu mediul. Puteți reduce cantitatea de energie pe care o consumați dacă în deplasările voastre veți merge pe jos, cu bicicleta sau cu autobuzul, în loc de a folosi mașina părinților. Iar exemplele pot continua.

Termeni pe care e bine să îi înțelegi

Biodegradabil: Acel material poate fi descompus de microorganisme în elemente esențiale, cum ar fi apa și dioxidul de carbon

Conservare: Protejarea a ceea ce poate fi suprautilizat ori chiar se poate pierde complet. Conservarea înseamnă utilizarea cu înțelepciune a resurselor naturale pentru a evita risipirea lor sau epuizarea lor completă.

Deșeuri electronice: componente electronice, inclusiv computere, monitoare, tastaturi, televizoare etc. care conțin substanțe nocive. De obicei, acestea pot fi demontate pentru a fi reciclate.

Combustibili fosili: zăcăminte de gaze naturale, cărbune și petrol care necesită foarte mult timp pentru a se forma în mediul natural.

Deșeuri periculoase: deșeuri toxice, otrăvitoare, cum ar fi deșeurile electronice, care pot fi periculoase pentru ființe vii sau pentru mediu.

Compost: materie organică din materiale vegetale degradate. Oferă nutrienți esențiali pentru plante.

Depozit de deșeuri: locul unde deșeurile care nu sunt reciclate sunt îngropate, controlate și gestionate. Unele deșeuri solide necesită decenii sau secole pentru a se degrada, așa că reciclarea acestor articole cât mai mult posibil este importantă.

Resurse naturale: materiale care se regăsesc în mod natural în lume, cum ar fi aerul, apa, uleiul, mineralele ori copacii.

Resurse neregenerabile: resurse naturale care sunt considerate finite, cum ar fi cuprul, cărbunele și petrolul.

Energie regenerabilă: forme alternative de energie care utilizează resurse naturale, cum ar fi vântul, apa (hidroenergie) și soarele.

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri”

Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda comunității

 

Proiect sprijinit de 

 

Parteneri

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1715

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus