Marți,
19.08.2025
Cer Senin
Acum
15°C

De ce ar trebui să gătești exclusiv cu ulei de măsline?

Uleiul de măsline este extrem de sănătos.

Nu numai că este încărcat cu acizi grași benefici și antioxidanți puternici, dar este și un aliment de bază în alimentația unor dintre cele mai sănătoase populații din lume.

Uleiul de măsline poate oferi beneficii pentru sănătate, deoarece este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase și antioxidanți. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii.

Efectele asupra sănătății ale grăsimilor alimentare sunt controversate.

Cu toate acestea, multe persoane cred că nu este potrivit pentru gătit datorită conținutului său de grăsimi nesaturate. Alții susțin că este o alegere excelentă pentru gătit - chiar și pentru metode cu temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea.

Acest articol explică dacă ar trebui să gătești cu ulei de măsline. Iată cele mai importante beneficii pentru sănătate ale uleiului de măsline susținute de cercetările științifice.

1. Este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase.

Uleiul de măsline este uleiul natural extras din măsline, fructele copacului de măslin.

Aproximativ 14% din ulei este grăsime saturată, în timp ce 11% este polinesaturată, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3.

Dar acidul gras predominant în uleiul de măsline este o grăsime mononesaturată numită acid oleic, care reprezintă 73% din conținutul total de ulei.

2. Conține cantități mari de antioxidanți.

Uleiul de măsline extra virgin este destul de nutritiv. Pe lângă acizii grași benefici, conține cantități modeste de vitamine E și K. Dar acesta este, de asemenea, încărcat cu antioxidanți puternici.

Acești antioxidanți sunt biologic activi și pot reduce riscul de boli cronice.  De asemenea, combat inflamația și ajută la protejarea colesterolului din sânge împotriva oxidării - două beneficii care pot reduce riscul de boli de inimă.

3. Are puternice proprietăți antiinflamatorii.

Inflamația cronică este considerată unul dintre principalii factori declanșatori ai bolilor precum cancerul, bolile de inimă, sindromul metabolic, diabetul de tip 2, Alzheimer, artrita și chiar obezitatea.

Uleiul de măsline extra virgin poate reduce inflamația, ceea ce poate fi unul dintre principalele motive ale beneficiilor sale pentru sănătate.

Principalul efect antiinflamator este mediat de antioxidanți. Unul dintre cei mai importanți antioxidanți este oleocanthalul, care a fost demonstrat că acționează similar cu ibuprofenul, un medicament antiinflamator.

Cercetările sugerează, de asemenea, că acidul oleic, principala grăsime din uleiul de măsline, poate reduce nivelurile de markeri inflamatori importanți precum proteina C reactivă.

Un studiu a arătat, de asemenea, că antioxidanții din acest ulei pot inhiba unele gene și proteine care declanșează inflamația (12Trusted Source).

4. Protejează împotriva bolilor de inimă.

Bolile de inimă sunt cauza cea mai frecventă de deces în lume. Studiile observaționale realizate acum câteva decenii au arătat că bolile de inimă sunt mai puțin comune în țările mediteraneene.

Aceasta a dus la cercetări extinse asupra dietei mediteraneene, care acum s-a dovedit că reduce semnificativ riscul de boli de inimă.  Uleiul de măsline extra virgin este unul dintre ingredientele-cheie ale acestei diete, protejând împotriva bolilor de inimă în mai multe moduri.

El reduce inflamația, protejează colesterolul "rău" LDL de oxidare, îmbunătățește căptușeala vaselor de sânge și poate ajuta la prevenirea coagulării excesive a sângelui.

5. Nu este asociat cu creșterea în greutate și obezitatea.

Consumul excesiv de grăsimi cauzează creșterea în greutate. Cu toate acestea, numeroase studii au legat dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline, de efecte favorabile asupra greutății corporale.

Într-un studiu de 30 de luni realizat pe peste 7.000 de studenți spanioli, consumul unei cantități mari a acestui tip de ulei nu a fost asociat cu creșterea în greutate.

În plus, un studiu de trei ani realizat pe 187 de participanți a constatat că o dietă bogată în acest ulei a fost asociată cu niveluri crescute de antioxidanți în sânge, precum și cu pierderea în greutate.

6. Punct de fum moderat ridicat.

Punctul de fum al unui ulei este temperatura la care începe să se degradeze și să producă fum vizibil.

Atunci când se întâmplă acest lucru, moleculele de grăsime se descompun și se transformă în diverse compuși nocivi.

Dar și alte nutrienți prezente în ulei, cum ar fi vitaminele și antioxidanții, pot începe să ardă și să elibereze fum - uneori la temperaturi mai mici decât uleiul în sine.

De obicei, o parte din acizii grași dintr-un ulei sunt acizi grași liberi. Cu cât sunt mai mulți acizi grași liberi într-un ulei, cu atât este mai scăzut punctul său de fum.

Deoarece uleiurile rafinate au o cantitate mai mică de nutrienți și acizi grași liberi, de obicei au un punct de fum mai ridicat.

Mai mult decât atât, încălzirea cauzează formarea unor cantități mai mari de acizi grași liberi - astfel, punctul de fum scade cu cât îl gătești mai mult timp.

Deși este dificil să se determine punctul exact de fum al unui ulei, o gamă poate oferi o estimare bună.

Unele surse plasează punctul de fum al uleiului de măsline undeva în jurul valorilor de 190-207°C.

Aceasta îl face o alegere sigură pentru majoritatea metodelor de gătit, inclusiv pentru prăjirea în tigaie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Sus