Vineri,
22.09.2023
Partial Noros
Acum
15°C

Experiment făcut de studenți ULBS: Copilul tău vorbește cu străinii? Studiu de caz în Parcul Subarini

Experiment făcut de studenți ULBS: Copilul tău vorbește cu străinii? Studiu de caz în Parcul Subarini

Un proiect școlar început în urmă cu trei luni de patru studenți de la Facultatea de științe Economice, care privește încrederea acordată de copii străinilor care le oferă dulciuri, a ajuns la final. Concluzia lor este îmbucurătoare: copiii interpelați de studenți nu au acceptat promisiunile acestora.

”Tema acestui proiect este de a putea informa părinții în vederea educării copiilor de a nu vorbi cu străinii. Pentru copii, persoanele străine sunt un real pericol deoarece fiind la o vârstă fragedă, copii nu pot face diferența între persoanele bune și rele. Ca părinte, ai obligația de a-ți învăța copilul să nu discute cu străinii, să nu accepte dulciuri, obiecte sau alte lucruri materiale, să nu plece împreună cu  persoana respectivă fără acordul părintelui care-l însoțește”, au precizat ei în proiect.

Florian-Daniel Ciobanu, Ștefania Chiagă, Iulia Câmpean și Teodor Popa sunt studenții ULBS care au încercat acest experiment. Ei au încercat, într-un studiu de caz, să convingă copii aflați la joacă în parcul Sub Arini, să plece cu ei. Asta, după ce le-au explicat părinților intențiile lor și scopul proiectului.

”Majoritatea părinților au fost de acord să se alăture în acest proiect cu condiția ca fețele lor și a copiilor să nu apară, sau să fie filmați și pozați de la spate. Pentru realizarea proiectul a fost nevoie de câteva dulciuri, să vedem dacă copiii vor accepta sau nu să meargă împreună cu un străin. În urma încercării de a ne împrieteni cu acești copiii și de a le oferi câte un dulce ca să prindă încredere în noi, un singur copil nu a acceptat să vorbească cu noi, o fetiță a acceptat să ne împrietenim și a luat și ciocolata oferită de noi, dar nu a dorit să părăsească locul de joacă alături de noi. Prima ei reacție a ei a fost de a merge la mama ei și de a o întreba dacă poate sau nu sa ne însoțească. Următorii doi copii, frate și soră, au refuzat categoric de a fi prietenii lor, s-au îndepărtat și au mers la părinți, povestindu-le despre noi și încercarea noastră de a merge să le cumpărăm alte dulciuri”, susțin studenții.

Concluzia lor: ”prin urmare, prin aceste încercări de a ne împrieteni cu copiii, prin a le oferi câte o ciocolată, o pungă de pufuleți, popcorn și alte bomboane și dulciuri, am dedus că ei au fost învățați de către părinți să nu vorbească cu străinii în spațiile publice”, spun ei.

Conform unor statistici citate de studenți în analiză se precizează că în 2020, la linia telefonică 116000, pentru copii dispăruți, au fost 42.662 de apeluri care au vizat 8.857 de cazuri (cu 17% mai mult decât în 2019). În peste 95% din cazuri este vorba de plecări involuntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul copiilor.

Potrivit datelor furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut şi Exploatat Sexual, copii dispăruți ajung în proporție de 58% victime ale unei forme de abuz sau de exploatare. Potrivit datelor europene, 19% sunt răpiți în contextul proceselor de stabilire a custodiei parentale. Numai 16% din procedurile de răpire ale părinţilor au fost soluţionate prin mediere, în ciuda beneficiilor sale cunoscute pentru bunăstarea părinţilor şi a copiilor.

”Spune-i copilului că dacă vreodată un străin se apropie de el şi îi oferă dulciuri sau jucării, îl invită la plimbare sau îi solicită ajutorul într-o anume privință (cum ar fi, spre exemplu, să găsească un câine pierdut), să se îndepărteze pe cât posibil şi să refuze tare, răspicat şi pe cât posibil să fie auzit şi de alţi adulţi. Copilul ar trebui să îţi spună ţie sau altui adult de încredere (cum ar fi un profesor sau educator)”, susțin studenții.

Sursa foto: Arhiva personală a studenților ULBS implicați în proiect

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Dr Who Han :)

Acum 4 luni

Va rog sa corectati textul, sa faceti acordurile intre subiect si predicat, articolele hotarate etc! "copii nu pot face diferența între persoanele bune și rele" "cu condiția ca fețele lor și a copiilor să nu apară"...
Raspunde

Popey

Acum 4 luni

Noroc ca nu s-au dus studenți in " elefant" sa-i momeasca copii , ca-i lăsat fără tobogan. Se vad rezultatele introducerii manualului la educație fizica ( aceasta aprofundandu-se probabil mai mult teoretic , in speciala cand e urat afara ) și a scoaterii sportului de la bacalaureat , acesta fiind toxic , nu ca altele care se vrea a fi introduse și care sunt apanajul altor instituții și de la care au pornit majoritatea războaielor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus