Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu anunță trimiterea în judecată a lui Eugen Iordănescu pentru infracțiuni asimilate celor de corupție. Director al Camerei de comerț Sibiu, colaboratorul fostei Securități este acuzat de fapte pe care le-a săvârșit inclusiv în calitate de reprezentant al intereselor județului în cadrul Aeroportului internațional Sibiu.
Este vorba de dosarul care a devenit public în urmă cu aproximativ un an și jumătate, când Eugen Iordănescu a și fost reținut pentru 24 de ore, fiind plasat mai apoi sub control judiciar timp de mai multe luni, timp în care i-a fost interzis să mai intre în sediul Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu.
Dosarul de urmărire penală – din care lucrările pentru anumite fapte au fost disjunse într-un alt dosar – a fost încheiat cu rechizitoriu în urmă cu două zile, anunță reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un comunicat remis în atenția cititorilor Turnul Sfatului. Infracțiunile pe care procurorii spun că le-au probat prin rechizitoriul trimis sunt de folosire a influenței pentru a obține bani sau foloase necuvenite, dare de mită și folosirea unor informații care nu sunt destinate publicității pentru a obține foloase necuvenite.
De la polițistul din Vurpăr, la șefii de la Aeroport
Conform informațiilor documentate de Turnul Sfatului din lucrările acestui dosar, Eugen Iordănescu este acuzat de fapte de corupție din postura de reprezentant al intereselor județului. Apropiat al Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, Eugen Iordănescu a fost numit de către aceasta, în decursul mai multor ani, în comisiile de concurs pentru diferite posturi de conducere la nivel județean, la instituții precum Drumuri și Poduri ori Aeroportul internațional Sibiu.
Legat de cea din urmă calitate, procurorii arată cum Eugen Iordănescu truca aceste concursuri pentru a fi câștigate „de cine trebuie”. „Se reține că în cursul lunii septembrie 2021, numitul Iordănescu Eugen, dată fiind calitatea sa de membru în comisia de selecție a membrilor consiliului de administrație, i-a transmis candidatului Bondar Radu soluțiile pe care acesta din urmă trebuie să le expună pentru a fi considerat compatibil cu funcția de administrator pe care urma a o ocupa. In concreto, examinatorul/evaluatorul i-a spus candidatului, neautorizat a deține astfel de date sau informații, răspunsurile corecte la examenul/concursul pe care urma a-l susține în data de 28 septembrie 2021”, se arată într-o ordonanță a procurorilor sibieni consultată de Turnul Sfatului. Sprijinul oferit de Iordănescu a continuat și la prezentarea proiectului managerial, mai susțin procurorii.
Directorul Camerei de Comerț se arăta dispus inclusiv la „mici” schimburi de servicii, mai arată procurorii: cum ar fi schimbul cu un polițist din Vurpăr, care a trecut în mai multe rânduri cu vederea o serie de nereguli petrecute la localul Symphony by the Lake, deținut de către Iordănescu prin intermediul familiei. În schimbul acestor servicii, Iordănescu a promis și a lansat intervenții pentru a-i asigura polițistului transferul de la Vurpăr la Sibiu.
Fapte disjunse
„Prin acelaşi rechizitoriu s-au dispus de asemenea şi soluţii de disjungere a cauzei în vederea completării urmăririi penale cu privire la comiterea unor infracţiuni de delapidare, complicitate la delapidare şi spălare a banilor”, mai transmit procurorii sibieni, în comunicatul citat.
Este vorba de acuzațiile de delapidare a unor importante sume de bani din conturile Camerei de comerț Sibiu, instituție în cadrul căreia după îndepărtarea unor companii sau oameni de afaceri incomozi, Eugen Iordănescu a primit un nou mandat de director pentru șapte ani.
„Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, mai transmit procurorii.
Fără comentarii
Turnul Sfatului a încercat să obțină o reacție și din partea lui Eugen Iordănescu. De fiecare dată, telefonul acestuia respingea automat fiecare apel, semn că directorul instituției care încearcă să reprezinte interesele oamenilor de afaceri sibieni a blocat numărul de telefon al redactorului.
Nici Octavian Isăilă, președintele CCIA Sibiu, nu a răspuns solicitărilor de declarații ale Turnul Sfatului.
Citește și Cum să îți treci Sibiul pe nume, cu terenuri subevaluate de 200 de ori. Rețeta lui Eugen Iordănescu
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: parchetul de pe langa tribunal , iordanescu judecata infractiun , procurorii sibieni , Daniela Cîmpean , Eugen Iordănescu ,
Vizualizari: 3597
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Parinte
Acum 13 ore
Ramona
Acum 15 ore
Gicu
Acum 15 ore
Florin
Acum 15 ore
Canaris