Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
16°C

Iordănescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. De la mită, la influență pentru foloase necuvenite, pe când reprezenta interesele sibienilor

Iordănescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. De la mită, la influență pentru foloase necuvenite, pe când reprezenta interesele sibienilor

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu anunță trimiterea în judecată a lui Eugen Iordănescu pentru infracțiuni asimilate celor de corupție. Director al Camerei de comerț Sibiu, colaboratorul fostei Securități este acuzat de fapte pe care le-a săvârșit inclusiv în calitate de reprezentant al intereselor județului în cadrul Aeroportului internațional Sibiu.

Este vorba de dosarul care a devenit public în urmă cu aproximativ un an și jumătate, când Eugen Iordănescu a și fost reținut pentru 24 de ore, fiind plasat mai apoi sub control judiciar timp de mai multe luni, timp în care i-a fost interzis să mai intre în sediul Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu.

Dosarul de urmărire penală – din care lucrările pentru anumite fapte au fost disjunse într-un alt dosar – a fost încheiat cu rechizitoriu în urmă cu două zile, anunță reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un comunicat remis în atenția cititorilor Turnul Sfatului. Infracțiunile pe care procurorii spun că le-au probat prin rechizitoriul trimis sunt de folosire a influenței pentru a obține bani sau foloase necuvenite, dare de mită și folosirea unor informații care nu sunt destinate publicității pentru a obține foloase necuvenite.

De la polițistul din Vurpăr, la șefii de la Aeroport

Conform informațiilor documentate de Turnul Sfatului din lucrările acestui dosar, Eugen Iordănescu este acuzat de fapte de corupție din postura de reprezentant al intereselor județului. Apropiat al Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, Eugen Iordănescu a fost numit de către aceasta, în decursul mai multor ani, în comisiile de concurs pentru diferite posturi de conducere la nivel județean, la instituții precum Drumuri și Poduri ori Aeroportul internațional Sibiu.

Legat de cea din urmă calitate, procurorii arată cum Eugen Iordănescu truca aceste concursuri pentru a fi câștigate „de cine trebuie”. „Se reține că în cursul lunii septembrie 2021, numitul Iordănescu Eugen, dată fiind calitatea sa de membru în comisia de selecție a membrilor consiliului de administrație, i-a transmis candidatului Bondar Radu soluțiile pe care acesta din urmă trebuie să le expună pentru a fi considerat compatibil cu funcția de administrator pe care urma a o ocupa. In concreto, examinatorul/evaluatorul i-a spus candidatului, neautorizat a deține astfel de date sau informații, răspunsurile corecte la examenul/concursul pe care urma a-l susține în data de 28 septembrie 2021”, se arată într-o ordonanță a procurorilor sibieni consultată de Turnul Sfatului. Sprijinul oferit de Iordănescu a continuat și la prezentarea proiectului managerial, mai susțin procurorii.

Citește și Un colaborator al Securității a primit votul celor care conduc județul. ”Mi se pare o palmă dată celor 30 de ani de democrație”

Directorul Camerei de Comerț se arăta dispus inclusiv la „mici” schimburi de servicii, mai arată procurorii: cum ar fi schimbul cu un polițist din Vurpăr, care a trecut în mai multe rânduri cu vederea o serie de nereguli petrecute la localul Symphony by the Lake, deținut de către Iordănescu prin intermediul familiei. În schimbul acestor servicii, Iordănescu a promis și a lansat intervenții pentru a-i asigura polițistului transferul de la Vurpăr la Sibiu.

Fapte disjunse

„Prin acelaşi rechizitoriu s-au dispus de asemenea şi soluţii de disjungere a cauzei în vederea completării urmăririi penale cu privire la comiterea unor infracţiuni de delapidare, complicitate la delapidare şi spălare a banilor”, mai transmit procurorii sibieni, în comunicatul citat.

Este vorba de acuzațiile de delapidare a unor importante sume de bani din conturile Camerei de comerț Sibiu, instituție în cadrul căreia după îndepărtarea unor companii sau oameni de afaceri incomozi, Eugen Iordănescu a primit un nou mandat de director pentru șapte ani.

„Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, mai transmit procurorii.

Fără comentarii

Turnul Sfatului a încercat să obțină o reacție și din partea lui Eugen Iordănescu. De fiecare dată, telefonul acestuia respingea automat fiecare apel, semn că directorul instituției care încearcă să reprezinte interesele oamenilor de afaceri sibieni a blocat numărul de telefon al redactorului.

Nici Octavian Isăilă, președintele CCIA Sibiu, nu a răspuns solicitărilor de declarații ale Turnul Sfatului.

Citește și Cum să îți treci Sibiul pe nume, cu terenuri subevaluate de 200 de ori. Rețeta lui Eugen Iordănescu

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Emil

Acum 1 an

Au devenit experti in dosare fara condamnare.
Raspunde

Cei care nu sunt fraieri

Acum 1 an

Este un început care va fi ținut cel puțin până la finalul anului 2024. Apoi în funcție de cine va veni la butoane se va prescrie sau se va da o sentință definitivă și irevocabilă. Deja în justiția românească este un mod de operare... Rușine, dacă mai încearcă pe cineva acest sentiment.
Raspunde

Ana

Acum 1 an

Alo DNA București și Alba!!!! Unde sunt cei de la care a cumpărat influența???? Polițistul a fost mutat și a lucrat la circulație… traficul a avut finalitate! Trianonul … Aldea - Ivancea- Iordănescu! Mai este un mare infractor la Parchet.
Raspunde

Profesorul

Acum 1 an

Am citit articolul. De D na Iulia I. nu se mai scrie nimic, parca a trebuit sa o taie de la AIS., după ce și a bătut joc de o groaza de oameni pe acolo? Cei care scriu nu mai știu nr. dânsei? Ptr. ca în trecut era tot la interviuri și poze...?

Raspunde

Sibianul comentator

Acum 1 an

Mă bucur că au revenit în atenția publică, dar mai ales în atenția Justiției, mizeriile făcute de acest individ. Nu știu de ce dar am sentimentul că în acest caz puterea judecătorească își va face treaba. Cred că tocmai pentru că vin alegerile, această Putere își va dovedi imparțialitatea și franchețea unei decizii finale corecte, că vor fi sancționate abuzurile și furtul acestui individ și ale acoliților săi (pentru că, să fim serioși, Iordănescu singur nu putea face toate faptele fără concursul complicilor săi și fără "autoritatea" cu care a fost investit de "mai marii" locali). Din experiența celor 33 de ani de "democrație" am constatat că vine un moment (de obicei acesta precede etapa electorală) când unii politicieni, pentru a rămâne "atărnați de craca puterii", scapă de balastul moral al unor astfel de complicități. Așteptăm, așteptăm, avem răbdare....doar să se facă lumină!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus