Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
17°C

Reprezentantul oamenilor de afaceri din Sibiu, către procurorii care l-au trimis în judecată: „Nu suntem obligați să justificăm nimănui banii noștri”

Reprezentantul oamenilor de afaceri din Sibiu, către procurorii care l-au trimis în judecată: „Nu suntem obligați să justificăm nimănui banii noștri”

Sub neasumata formulare ”colegiul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu”, instituția condusă de Eugen Iordănescu a emis un comunicat în care se plânge de procurorii sibieni. Că aduc prejudicii prin dosarul în care, pentru o parte din fapte, Iordănescu a fost trimis în judecată.

La o zi după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a anunțat că l-a trimis în judecată pe Eugen Iordănescu, directorul Camerei de comerț de la Sibiu, pentru mai multe infracțiuni de corupție, instituția condusă de Iordănescu reacționează printr-un comunicat. În care face referire în special la faptele de delapidare, complicitate la delapidare și spălare a banilor, pe care procurorii sibieni le-au disjuns într-un dosar separat de cel care a fost finalizat zilele trecute prin rechizitoriu.

„În legătură cu această suspiciune, în 8 decembrie 2021 au fost efectuate 13 percheziții, ridicate documente din 32 locații și 35 de persoane au fost aduse cu mandat pentru audiere. În calitate de presupusă parte vătămată, CCIA nu a fost băgată în seamă mai mult de 8 luni, Poliția și Parchetul «apărând» cu fervoare banii și interesele noastre, făra ca cineva să o ceară. Dupa ce în instanță, directorul general a obținut anularea interdicției de a-și exercita funcția, Parchetul a renunțat în mod surprinzător cu totul la controlul judiciar, creând impresia că de fapt singurul interes era acela de a ne perturba activitatea”, scrie în comunicatul emis de organizația condusă de Eugen Iordănescu, din postura de director general.

„Protestăm”

Organizația se arată deranjată de intervenția procurorilor în treburile interne ale CCIA Sibiu, subliniind că este vorba o persoană juridică privată. Iar modul în care s-au cheltuit cele mai bine de două milioane de euro obținute din vânzarea sediului aflat în centrul Sibiului (bani care nu mai există în conturile Camerei) este legal și justificat, din moment ce a fost aprobat și de conducerea organizației.

„Din actele din dosar care ne-au fost puse la dispoziție după repetate cereri și îndelungat timp, nu rezultă nici astăzi care a fost rezultatul acestor mari acțiuni de protejare a ordinii publice și a patrimoniului nostru și care ar fi dovezile care susțin acuzația. Până astăzi nu au fost audiați martori cheie, părând ca mai e nevoie de alți câțiva ani ca cercetarea să ajungă la capăt, ceea ce ne produce importante prejudicii. Protestăm astfel față de tergiversarea soluționarii acestei cauze și față de faptul că Parchetul nu face nici o referire în comunicatul din 18 mai 2023 la rezultatele unei astfel de acțiuni în forță, ce a vizat exclusiv presupusa delapidare, aparent acestea fiind disjunse, fără a putea fi încă dovedite de o manieră în care să poată fi trimise în judecată”, se mai arată în comunicatul citat.

„Reiterăm faptul că Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu este o entitate privată, cu o istorie de aproape 100 de ani, cu scop nepatrimonial, care functionează din fonduri exclusiv private, nu avem nici un ban din bugete publice, nu suntem obligați să justificăm nimănui banii noștrii cu excepția membrilor organizației, suntem o entitate de utilitate publică și nu de interes public, cu drept de lobby prin lege și interfață între comunitatea de afaceri și statul român!”, comunicat al organizației condusă de Eugen Iordănescu

Au dat în judecată, dar au uitat

Prin același comunicat al organizației condusă de Eugen Iordănescu este readusă în discuție chestiunea achiziției unei creanțe cu suma de 725.000 de euro, în urma căreia Camera a dobândit clădirea fostei fabrici Roșu SRL, de pe șoseaua Alba Iulia. Fără a face referire la niciun nume (este folosită sintagma „un fost președinte al Camerei”), în conținutul comunicatului se solicită procurorilor să informeze dacă achiziția creanței face obiectul vreunui dosar. „Credem că pentru opinia publica este la fel de important să fie informată asupra unor presupuse fapte penale comise de către un fost președinte, la fel cum se pretinde ca ar fi interesată de presupusele fapte ale unui director”.

Organizația condusă de Iordănescu cere și ca procurorii să facă distincție între instituția Camerei de comerț Sibiu și Eugen Iordănescu, în calitate de expert independent. „Solicităm ca Parchetul să ia act de faptul că în ceea ce privește acuzațiile pentru care a formulat trimiterea în judecată, acestea nu au nici o legătură cu funcțiile de conducere sau activitatea Camerei. CCIA Sibiu nu a fost implicată în proceduri de selecție la Aeroport, comisia fiind formată din funcționari publici și experți independenți, fără legătură cu orice altă calitate a acestora. Nu am avut și nu avem nicio relație instituțională cu IPJ, drept urmare vă solicităm public să nu mai faceți referire la organizația noastră în acțiunile dvs. de comunicare publică care nu ne privesc”.

În fine, comunicatul emis de organizația condusă de Eugen Iordănescu vorbește despre deschiderea unei acțiuni în instanță, proces care deja s-a și încheiat. „Vom formula, de asemenea, o cerere în instanță privind tergiversarea cercetării penale în cazul acuzațiilor de delapidare, solicitând o cât mai rapidă finalizare a cercetării penale și comunicarea publică a rezultatelor”, se arată în finalul comunicatului citat.

În realitate, o astfel de acțiune în instanță s-a și încheiat deja. Este vorba de un proces deschis în 11 aprilie 2023 la Tribunalul Sibiu, prin care Eugen Iordănescu cerea instanței să oblige procurorii să finalizeze mai rapid urmărirea penală în discuție. Procesul s-a încheiat săptămâna trecută, prin faptul că Eugen Iordănescu și-a retras acțiunea.

Camera de comerț, industrie și agricultură Sibiu este o asociație de interes public despre care, în afară de faptul că este condusă de Eugen Iordănescu, din postura de director general, și de către Octavian Isăilă, din postura de președinte, nu pot fi cunoscute alte date, precum cine sunt membrii „colegiului de conducere”.

Citește și Iordănescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. De la mită, la influență pentru foloase necuvenite, pe când reprezenta interesele sibienilor

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Eu

Acum 1 an

Nu, nu justificați nici un banut!! Furați cat mai mult! Lasă că tog aia amarati trebuie sa justifice și haina de pe ei.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

In SUA tragi cu mitraliera si-n mama lui Iohannis cand o prinzi ca te jefuieste, la noi o apara mercenarii din Justitie, MAI si CCR si imparte prada cu ei.
Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

Eu pe ăsta l-aș închide pentru moacă. Nu mai trebuie alte investigații și dovezi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus