Luni,
16.09.2024
Innorat
Acum
11°C

Profesorii din Sibiu continuă greva. Lider de sindicat: „Vom rămâne de la început până la sfârșit”

Profesorii din Sibiu continuă greva. Lider de sindicat: „Vom rămâne de la început până la sfârșit”

În județul Sibiu 95% dintre unitățile de învățământ au fost în grevă, spune prof. Leonard Stancu, liderul de sindicat al dascălilor sibieni. Potrivit acestuia, 85% dintre membrii Sindicatului Preuniversitar Sibiu (SIP) și-au sistat activitatea. Acestora li s-au alăturat membri ai Federației sindicatelor libere din învățământ și peste 800 de dascăli sibieni care nu sunt membri de sindicat.

Leonard Stancu spune că, în momentul de față, nu sunt semne că cei de la guvernare sunt dispuși la un dialog, drept dovadă greva va continua și în zilele următoare.

„Vom rămâne în grevă de la început până la sfârșit, asta este tot ce vă pot spune în momentul de față. Nu am niciun semnal că negocierile merg în direcția bună”, mai spune liderul de sindicat, făcând referire că perioada în care profesorii vor fi în grevă este nelimitată. 

Dascălii care au ales să-și continue activitatea au făcut-o fie online, fie la școală, cu elevi în bănci, ca într-o zi obișnuită de școală. 

Greva este susținută de Consiliul Elevilor

Consiliul Județean al Elevilor Sibiu susține greva profesorilor. Reprezentanții acestuia spun că elevii se regăsesc în problemele expuse, precum arhicunoscutul subiect al subfinanțării în educație. Este important ca în aceste momente să existe solidaritate între principalii beneficiari ai educației și facilitatori, spun ei. 

„În cadrul discuțiilor legate de grevă au fost aduse mai multe probleme, precum o posibilă îngrădire a dreptului la educație și lipsa de susținere a elevilor din ani terminali. Deși Consiliul Județean al Elevilor Sibiu nu va susține niciodată o încălcare a dreptului la educație, considerăm că greva nu va afecta calitatea educației sibiene și că poate aduce mai multe beneficii semnificative, precum readucerea în atenția publică a subiectelor cu care se confruntă toți actorii din învățământ. De asemenea, gestionarea activităților didactice pe parcursul acestora nu este un obiectiv imposibil de atins, iar Consiliul Județean al Elevilor Sibiu își exprimă dorința de a oferi sprijin în această privință. Cât despre situații precum elevii aflați în ani terminali, situații de corigență sau situații în care mediile ar putea rămâne neîncheiate, acestea pot fi soluționate de către conducerea fiecărei școli, într-o serie de negocieri cu reprezentanții elevilor”, transmit elevii. 

Aceștia își oferă sprijinul și speranța cu scopul de a avea profesori care să nu sufere nedreptăți sau distrageri.

„Este greu de imaginat cum ne putem aștepta ca un profesor să vină la locul de muncă pregătit să ofere nivelul cel mai înalt de educație dacă nu i se oferă condițiile necesare. Noi, elevii, am empatizat dintotdeauna cu greutățile cu care au de a face cadrele noastre didactice și nu există un moment mai bun pentru ca ele să acționeze decât acum. Indiferent de desfășurarea unei greve, trebuie stabilite niște direcții clare de acțiune pentru a demonstra interesul instituțiilor față de acest domeniu, care a fost dintotdeauna subfinanțat.” a declarat președintele structurii, Tudor Terian-Dan.

Susținere și din partea profesorilor universitari

Potrivit sindicaliștilor, profesorii din facultățiile Universității „Lucian Blaga” Sibiu s-au solidarizat cu acțiunile de astăzi și în intervalul 11.00 - 13.00 au participat la greva de avertisment organizată de către Sindicatul Cadrelor Universitare Sibiu. Până în prezent s-au strâns semnături de participare la grevă de la peste 70% dintre membri de sindicat, iar în 10 zile aceștia doresc să declanșeze greva generală, confom legii.

„Suntem în al doilea an școlar de când am început protestele, ne-am săturat. Am depus petiții: la Guvernul României, la Instituțiile Prefecturilor Județene, la parlamentarii de județe, am pichetat Guvernul României, Instituțiile Prefecturilor Județene, am fost peste 15.000 de angajați la marșul de protest din 10 mai, azi suntem în grevă generală”, transmit sindicaliștii sibieni. 

Greva generală a celor care lucrează în învățământ a început luni, 22 mai și va continua și marți, 23 mai.

Principalele revendicări ale sindicatelor din educație

Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Claudia

Acum 1 an

Sa rămână în greva pana ii cheamă cineva înapoi. Noi părinții după cati bani cheltuim pe meditații si/sau afterschool nu avem nevoie de ei. La școală se merge doar pt prezenta, sa fii afiliat unei structuri ca să poți întra la examenele de treaptă. Propun sa își găsească Ministerul alți profesori , dedicați.
Raspunde

Radu

Acum 1 an

Doamnă dragă, țin să vă spun că nu aveți creier nici cât o gaină.
Raspunde

Radu

Acum 1 an

Părerea unei agramate, foarte importantă.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus