Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Despre îmbunătățirea comunicării la Spitalul Județean. Aparținătorii vor afla detalii despre pacient prin SMS, iar angajații pot semnala burnout-ul

Despre îmbunătățirea comunicării la Spitalul Județean. Aparținătorii vor afla detalii despre pacient prin SMS, iar angajații pot semnala burnout-ul

Două module informatice urmează să fie achiziționate de Spitalul Clinic Județean Sibiu pentru a ușura comunicarea în cadrul unității spitalicești. Este vorba despre îmbunătățirea modulului SMS Feedback care deja exista în spital și prin intermediul căruia pacienții își exprimă gradul de satisfacție și Modului Info Spital care este un program cu totul nou adresat aparținătorilor. Potrivit conducerii spitalului, cele două module ar trebui să fie funcționale în aproximativ o lună. Valoarea estimată a investiției, potrivit licitației publice, este de 44.000 de lei, iar firma care se va ocupa de implementarea celor două module este din Iași.  

Spitalul Județean Sibiu este în curs de achiziționare și implementare a unor module informatice care să permită o cumunicare digitală mai bună între spital și aparținători, dar și între spital și angajații săi. 

Cel mai interesant dintre cele două module este InfoSpital care va permite celor de acasă să afle, în baza unui cod de pacient, o serie de informații despre cel internat, totul printr-un sms. Sistemul este o premieră pentru spital.

Concret, modulul vine în sprijinul unităților medicale în vederea conformării la reglementările introduse prin Ordinul Ministrului Sănătăţii Nr. 3670/06.12.2022. Una dintre aceste reglementări se referă la obligativitatea unităților sanitare de a elabora proceduri şi de a implementa un sistem de informare a aparținătorilor/pacienților, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate aparținătorilor, telefonic sau prin SMS, la cerere, anumite informații despre pacient.
Astfel, în cadrul acestui serviciu, platforma SMARTCALL va asigura integrarea cu softul medical, cu ajutorul căruia se colectează datele de internare ale pacientului pentru a fi oferite aparținătorului.

Reprezentanții spitalului județean spun că modului va fi ușor de utilizat și va avea un nivel ridicat de securitate atunci când se vor comunica informații către aparținători. 

„Arhitectura sistemului permite ca introducerea datelor despre internarea pacientului în modulul InfoSpital să poată fi făcută atât manual de către personalul unității medicale, cât şi în mod automat, prin integrarea cu soluția informatică de management al pacienților existentă în spital”, transmite conducerea spitalului. 

Cum va funcționa 

După internarea pacientului și înregistrarea acestuia în softul medical, informațiile legate de numărul de telefon al aparținătorului, număr FOCG (foaie observație clinică generală) departament, compartiment, salon, medic vor fi transmise în InfoSpital.

Aplicația generează apoi un codul unic al pacientului, folosind un algoritm complex. În continuare, sistemul generează un SMS, ce va fi trimis în mod automat aparținătorului, acesta conținând informaţii referitoare la spitalul unde este internat pacientul, codul unic al acestuia şi numărul de telefon apelabil pentru obținerea unor detalii suplimentare cu privire la internare. Prin acest SMS nu vor fi transmise însă, informații cu privire la starea de sănătate a pacientului. La cerere, aparținătorul apelează numărul de telefon sau accesează link-ul primit prin SMS și așa poate afla detalii de bază despre pacient. 

„Apelul aparținătorului este preluat în Platforma SMARTCALL şi, în urma validării codului unic al pacientului, prin intermediul unui Asistent Virtual Inteligent, i se oferă acestuia detalii referitoare la: unitatea sanitară la care este internat pacientul, adresa, secţia, compartimentul, salonul, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor acestuia”, transmit reprezentanții Spitalului Județean Sibiu. 

Context

Cele mai mari probleme în ceea ce privește comunicarea, în mod special între aparținători și cadrele medicale, au fost semnalate în perioada pandemiei de COVID-19. Atunci au fost foarte mulți aparținători care au indicat faptul că, după internare, nu au mai reușit să afle detalii despre ruda internată, nici măcar secția pe care se află sau medicul care se ocupă de pacient. Cel mai greu de găsit în acea perioadă erau medicii, singurii care pot da detalii despre starea de sănătate a pacienților. Noile investiții făcute de cei de la spitalul județean nu vor permite transmiterea prin SMS a datelor despre starea de sănătate, dar se va indica un număr de telefon unde aparținătorul să poată pune întrebări. 

Creșterea și îmbunătățirea gradului de comunicare la Spitalul Județean a fost și una dintre prioritățile managerului Daniel Chelcea care, la începutul mandatului săi vorbea despre aceste aspecte. 

„Comunicarea este prima problemă. Partea de comunicare lasă, într-adevăr de dorit.Mă refer la comunicarea internă de la nivelul personalului medical cât și la comunicarea cu pacientul sau comunicarea cu aparținătorii. În primul rând, cei care sunt team lideri au foarte puțin timp pentru a mai și povesti despre ce fac. Aici ar fi un nivel de lipsă a comunicării. O serie de greșeli de comunicare sunt cele în care sunt depășite atribuțiile. Apoi ca lucrurile să funcționeze ar trebui să existe o comunicare pe paliere, fiecare pe nivelul lui de competență. [...] Pe partea aceasta de comunicare între pacient și medic mai avem alte două probleme. Comunicarea în cadrul echipei, care și asta trebuie îmbunătățită categoric și comunicarea cu exteriorul, cu aparținătorii. La cea din urmă lucrurile sunt cele mai sensibile. Cu un pacient discuți într-un fel, dar ca și aparținător dacă ai o persoană în stare gravă, sau, Doamne ferește, decedată, deja discuți pe un fond mult mai încărcat. Discuția nu este întotdeauna rațională, să știți. Este foarte greu să explici unui om care a pierdut pe cineva drag că totul a decurs în regulă. Se va agăța de orice virgulă și până la urmă este de înțeles. Acestea sunt premisele de la care o să pornim în acel program de creștere a capacității de comunicare pe care inițial l-am gândit cu firme care să se ocupe de așa ceva, pentru că sunt firme acreditate pentru așa ceva. Pe de altă parte, la o discuție pe care am avut-o cu rectorul facultății de medicină, având în vedere că ei au partea aceasta de social - uman, putem să o facem cumva în casă, ca să spun așa, în cadrul comunității sibiene. Să începem cu rezidenții pentru că ei au capacitatea de a învăța și să permanentizăm un astfel de program. Mi se pare foarte bine și din punct de vedere managerial, al costurilor, dar și din punct de vedere al capacității de a fi un câștig și de o parte și de alta, pentru că, întotdeauna și cel care predă are de învățat de la cei care primesc informația”, spune dr. Daniel Chelcea într-un interviu acordat redacției Turnul Sfatului în decembrie 2021.

Citește și „Primul interviu cu noul manager al Spitalului Județean: toleranță zero pentru șpagă”

SMS Feedback va avea trei module: unul pentru pacienți deja funcțional și două pentru angajați

O parte din cel de-al doilea modul este funcțională de câțiva ani în Spitalul Județean. Este vorba despre SMS Feedback, un modul de monitorizare a gradului de satisfacție a pacienților. Acesta este functional în acest moment. Aplicația însă va fi extinsă și în viitorul apropiat va exista un modul de monitorizare a gradului de satisfacție a angajatului și un modul de monitorizare a sindromului Burnout (epuizare profesională). Acestea din urmă urmează a fi implementate.  

Prin modulul de monitorizare a gradului de satisfacție a angajatului se urmărește identificarea metodelor de motivare a personalului, dar și problemele cu care angajații se confruntă.

„Chestionarul de satisfacție a angajaților prin modulul SMS Feedback va fi trimis semestrial. Aplicarea unei proceduri standardizate de evaluare a satisfacției personalului este importantă deoarece va permite obținerea unor informații cheie pentru managementul resurselor umane din cadrul instituției”, informează reprezentanții spitalului.

Tot semestrial va fi trimis și chestionarul de epuizare profesională. Chestionarul de Burnout va identifica şi monitoriza sindromul de epuizare din rândul personalului angajat şi iva dentifica motivele apariției acestuia pentru a soluționa anumite probleme majore, poate neidentificate, până acum la nivelul unității sanitare. 

„Analiza răspunsurilor acordate de angajați va urmări identificarea la nivel individual a surselor ce pot conduce la burnout, identificarea și schimbarea sau rezolvarea cauzelor care provoacă tensiuni sau stres la locul de muncă, evaluarea muncii în echipă, monitorizarea evoluției gradului de epuizare al personalului în urma măsurilor luate”, explică cei de la spital. 

Potrivit conducerii Spitalului Județean aceste servicii se doresc a fi implementate în termen de aproximativ o lună.

„Situația e în dinamică, există o serie de elemente variabile. SCJU Sibiu va transmite o informare publică în momentul în care serviciile vor fi implementate”, încheie reprezentanții unității medicale. 

Citește și: Directorul Spitalului Județean anunță momentul 0 pentru Unitatea de Primiri Urgențe. Uniforme, cursuri de comunicare, concurs pentru funcția de medic șef

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Un sibian

Acum 1 săptămână

un SMS cand ne cer spaga unde putem da?
Raspunde

Dany

Acum 1 săptămână

lasati prostiile, schimbati telefonul ala de la poarta de la urgenta ca n-are toate butoanele. ce fac pensionarii care nu stiu sa trimita SMS-uri?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus