Peste 300 de sibieni au semnat o petiție online prin care se atrage atenția asupra importanței pe care a avut-o Centrul de Permanență de la Cedonia în comunitatea sibiană și se cere menținerea acestuia. Petiția a fost adresată Colegiului medicilor de familie din Sibiu, Patronatului medicilor de familie și conducerii Casei de Asigurări de Sănătate. Cei de la patronat spun că medicii de familie nu sunt susținuți pentru a activa în centrele de permanență, condițiile în care își desfășoară activitatea, atât în cabinetele de medicină de familie, cât și în centrele de permanență, fiind „restrictive și împovărătoare”.
321 de semnături număra petiția publicată miercuri, 24 mai, pentru a opri închiderea Centrului de Permanență de la Cedonia, la momentul redactării acestui material. „Acest centru este vital pentru a degreva Serviciul de Urgență a Spitalului Județean Sibiu și așa destul de aglomerat. Centrul de permanență de la Cedonia este extrem de necesar pentru pacienții copii care nu sunt cazuri grave și la spitalul de pediatrie ar trebui să aștepte multe ore pentru a fi preluați. Închiderea singurului Centru de permanență din Sibiu ar provoca aglomerație în Serviciul de Urgență a Spitalului Județean și ar duce la surmenarea cadrelor medicale și a personalului. De asemenea, închiderea Centrului de permanență de la Cedonia ar duce la supraaglomerație la Spitalul de pediatrie și la surmenarea cadrelor medicale și a personalului”, se arată în textul justificativ al petiției.
Totodată, petiția are zeci de mesaje prin care semnatarii spun cât de important a fost pentru Sibiu acest centru.„Semnez pentru că de fiecare dată când am fost am primit mereu ajutor și doctorii sunt minunați și plini de compasiune. Le mulțumesc foarte mult pe această cale și nu aș dori ca centrul de asistență medicală să se desființeze. Vă rog să nu desființați centrul de asistență”, este unul dintre mesaje.
„Ne-au fost de ajutor medicii și nu am ajuns în UPU. Doresc în continuare ca toți copilașii să poată să aibă acces la Centrul de Permanență Sibiu”, este un alt mesaj al unui semnatar.
„Noi, locuitorii județului Sibiu am fost foarte mulțumiți de calitatea actului medical din Centrul de permanență de la Cedonia și solicităm în mod insistent soluționarea cu celeritate a acestei petiții care ține de drepturile pacienților la servicii medicale de calitate”, petiție pentru menținerea Centrului de la Cedonia
„Nu sunt susținuți pentru a activa în centrele de permanență”
Reporterul Turnul Sfatului a luat legătura cu medicul Mihaela Stan, președinta Patronatului medicilor de familie pentru a obține o poziție cu privire la petiția sibienilor prin care se cere menținerea acestui centru. Aceasta a precizat că nu este o situație simplă.
„Legislația care reglementează activitatea Centrelor de Permanență a fost modificată în ultima perioadă (OG nr. 17/2022 și Ordinul nr. 774/2023), fiind impuse condiții noi pentru funcționarea Centrelor de Permanență, atât în privința personalului, cât și a spațiilor acestora. Aceste modificări duc la reorganizarea activității centrelor de permanență, în condiții în care această activitate a ajuns imposibil de susținut. Centrul de permanenta Cedonia funcționează într-un spațiu privat, fiind o asociere a șapte medici de familie, însă în prezent echipa de gardă nu mai este completă din motive medicale. Noile reglementări nu mai permit continuarea activității în aceleași condiții de spațiu, iar proprietarii imobilului în care funcționează centrul de permanență nu mai pot asigura locația în care să funcționeze centrul de permanență”, explică dr. Mihaela Stan.
Dr. Mihaela Stan, președintele Patronatului medicilor de familie
Aceasta spune că, din păcate, medicii de familie nu sunt susținuți pentru a activa în centrele de permanență, condițiile în care își desfășoară activitatea, atât în cabinetele de medicină de familie, cât și în centrele de permanență, fiind restrictive și împovărătoare.
„Este cunoscută situația specialității de medicină de familie care a ajuns să fie cea mai puțin atractivă din domeniul medical, astfel încât, în prezent, numărul de medici de familie este mult redus față de minimul necesar. Medicii specialiști de medicină de familie în activitate sunt în marea majoritate în prag de pensie sau chiar pensionați și în continuare în activitate. Tinerii absolvenți ai facultăților de medicină nu sunt motivați să acceadă în această specialitate. În consecință, medicii în activitate au un număr crescut de pacienți și nu au posibilitatea să angajeze personal suplimentar din cauza veniturilor limitate. Mai mult, nu-și pot efectua nici măcar concediile de odihnă și/sau pentru incapacitate de muncă pentru că nu se identifică medici înlocuitori. Activitatea în centrele de permanență presupune program de gardă suplimentar timpului petrecut în cabinet, fără pauza obligatorie impusă de normele ce reglementează timpul de muncă și timpul de odihnă. Pentru aceste motive nu putem identifica soluții pentru a păstra activitatea unui centru de permanență în municipiul Sibiu, chiar în situația în care autoritățile locale ar atribui un alt spațiu corespunzător în care să fie relocat, inclusiv cu asigurarea cheltuielilor de întreținere și funcționare”, este mesajul transmis de cei de la Patronat.
Va crește adresabilitatea la Urgențe
Potrivit datelor transmise de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu de la începutul anului și până în luna aprilie s-au prezentat la acest centru 5.447 de pacienți, jumătate dintre ei în zilele nelucrătoare ale săptămânii. Pacienții, adulți și copii deopotrivă, au ajuns la acest centru de permanență fără a mai merge la Secțiile de primiri urgențe
„După închiderea Centrului de permanență de la Cedonia, probabil ne vom confrunta cu un aflux mai mare de pacienți. Din punctul acesta de vedere ne poate afecta această situație. Era foarte folositor atât pentru noi, cei de la Pediatrie, cât și pentru urgențele de la adulți. În mod cert va crește adresabilitatea la în secțiile UPU ale spitalelor din Sibiu”, spune medicul Ioana Mătăcuță, purtător de cuvânt al Spitalului de Pediatrie din Sibiu.
Ce pierde Sibiul?
Este foarte important de știut faptul că principala calitate pe care un centru de permanență o are este faptul că, potriviu legii, beneficiază de consultații toate persoanele care le solicită, indiferent de statutul de asigurat al acestora. Cu alte cuvinte și asigurații și neasigurații.
Mai jos vă prezentăm serviciile medicale oferite de centrele de permanență.
a) asistenţă medicală în afecţiunile acute, subacute, acutizări ale unor boli cronice şi în urgenţele medico-chirurgicale, în limitele competenţei medicului de familie / medicului de medicină generală, conform pregătirii curiculare şi a atestatelor obţinute în baza programelor de studii complementare;
b) administrarea de către asistentul medical, a medicaţiei injectabile/perfuzabile necesare tratamentului recomandat de medicul de familie / medicul specialist, după caz, precum şi administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă, conform indicaţiei medicului din cadrul centrului de permanenţă, care se asigură din trusa de urgenţă a centrului de permanenţă, a cărei componenţă este prevăzută în Anexa nr. 2 la Normele metodologice aprobate prin Ordinul nr. 774 din 17 martie 2023;
c) eliberarea unei scrisori medicale, conform normelor de aplicare a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pe care pacientul o va prezenta în zilele următoare medicului său de familie pentru informare asupra diagnosticului şi tratamentului administrat în centrul de permanenţă;
d) prescripţie medicală;
e) îngrijiri post intervenţii chirurgicale de tipul suprimării firelor de sutură conform recomandărilor medicului specialist, efectuarea de pansamente şi schimbarea pansamentelor chirurgicale;
f) consultaţii la distanţă, prin servicii de telemedicină incluse în competenţele medicului de familie;
g) activităţi de vaccinare împotriva COVID-19 efectuate de medicii de familie, în conformitate cu prevederile OUG nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare;
h) testarea de către medicii de familie, cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană, în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile OUG nr. 3/2021, cu modificările şi completările ulterioare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 6229
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Unul
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
@Rodica
Acum 1 oră
///
Acum 2 ore
Anonima