Vineri,
22.09.2023
Parțial Noros
Acum
21°C

Alessandro`s. Restaurantul din Orașul de Jos unde fiecare mâncare are o poveste

Alessandro`s. Restaurantul din Orașul de Jos unde fiecare mâncare are o poveste

Într-un Sibiu în care începutul de sezon încă duce la apariția localurilor care vânează doar buzunarele din vadul cu turiști, Alessandro`s e una din gurile de aer proaspăt cu care simți nevoia să te lauzi prietenilor care te vizitează din alte părți. Ori familiei sau amicilor cu care vrei să petreci la tine acasă printre gusturi pe care nu le mai găsești decât prin alte țări.

Ca loc, e în spațiul creat de Syndicat Gourmet, pe străduța Târgului, unde apoi Plai-ul și-a făcut intrarea pe piața din Sibiu, până să se mute într-un spațiu mai central. De vreo săptămână locului îi spune Alessandro`s, bucătăria mediteraneeană fiind specificul locului: locul nu s-a modificat cu nimic înăuntru, iar terasa din spate, cu piatră rotundă pe jos, are aceeași liniște.

Și când scriu specific, mă refer de exemplu la rețete culese dintr-o curte siciliană descoperită din întâmplare, de exemplu. Sau la rețete în care sosurile fierb cu orele, iar până să fiarbă în bucătăria din Orașul de Jos au fiert sute de ani prin bucătăriile Italiei, de exemplu. Sau la furnizorii aleși pentru diferitele materii prime, fiecare cu povestea lui. Fiecare preparat, are, de fapt, o poveste, iar greșeala noastră la prima vizită a fost că nu am stat cu tihnă, de la început, să ni se povestească despre fiecare. 

Burschete și „pâinea săracului” la Alessandro`s

Cum ar fi preparatul care ne-a fost adus alături de niște delicioase bruschete din partea casei (din care mi-a rămas în minte felul în care mărarul dădea tonul), preparat gândit de vechii italieni pentru a nu irosi pâine care se întărea. Prin urmare, e înmuiată cu ulei de măsline și ascunsă printr-o grămadă de legume îmbinate și cu mentă, printre altele, transformându-se într-un aperitiv de povestit.

Meniul de la Alessandro`s mai include și vreo două supe – una cremă și una cu fructe de mare – și vreo cinci sau șase feluri de paste. Pe care, de fapt, nu prea le găsești în acest mod de prezentare în niciun restaurant din Sibiu, oricât de italian s-ar prezenta. La felurile principale ți se oferă posibilitatea să alegi câte un preparat cam din fiecare fel de carne (de la pui ori vită, la miel sau caracatiță), iar la desert erau două propuneri (meniul de băuturi, amplu, nu l-am mai deschis din reflex, fiind sub interdicție de alcool, dar locul pare nimerit să continui seara cu mai multe sticle cu vin).

Salată de Modica, la Alessandro`s

Pe lângă aperitivele primite din partea casei, înainte de felurile principale cerusem și noi o „salată de Modica”. Și asta numai pentru că la ingrediente erau enumerate portocale, cârnați în vin roșu, ulei de măsline și rucolă. Combinația din preparatul ușor călduț e cât se poate de inedită și adaugă o semnătură specifică noului loc. Inițial, am crezut că asamblarea portocalei dulci-acrișoare cu carnea care glisa înspre același gust mă face să termin mai greu farfuria, dar după ce au ajuns la masă felurile principale mi-am dat seama că era altceva: porțiile sunt cât se poate de generoase.

Păstrăv la cuptor, la Alessandro`s

Spre exemplu, păstrăvul care de dimineață încă înota prin crescătoria de la Sadu umplea o ditamai farfurie comandată la masa noastră. Păstrăv pentru care am fost avertizați că prepararea va dura 30 – 35 de minute și care a venit împăturit, dezvăluind un gust impregnat de legumele alături de care a stat la cuptor.

Și tot o porție mare a fost și caracatița „alla Luciana”. Care putea fi cerută fie cu paste, fie cu cartofi. Fiind la Sibiu, am gândit să cer cu cartofi, pe care am ajuns să îi combin cu caracatița al cărei sos cere vreo patru ore pentru a fi preparat. Anume e gândit ușorul contrast între cartofi și sosul cu caracatiță, aveam să aflu mai târziu.

Caracatiță alla Luciana, la Alessandro`s

Cina am încheiat-o cu un tort de biscuiți, cu o cremă de asemenea făcută în bucătăria din Orașul de Jos. Tortul are, de asemenea, povestea lui prin crema care îl leagă. La fel ca tot ce am mâncat - foarte bun.

Tort de biscuiți, la Alessadro`s

Pentru experiența din Orașul de Jos am plătit, două persoane, 267 de lei, cu tot cu bacșiș și cafele. 35 de lei au costat portocalele cu cârnați în vin, 85 de lei – păstrăvul la cuptor, 70 de lei – caracatița „alla Luciana” și 25 de lei – tortul de biscuiți.

Ale – ale - Alejandro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

Alina

Acum 3 luni

Bruschee cu Bruschete cu marar, mai intelg, dar cu clopoteii aia violeti. Sunt comestibili?
Raspunde

Sz

Acum 3 luni

Niste banalitati pe care le mananci in mod normal acasa vandute la pret de aur
Raspunde

Sparrow

Acum 3 luni

Se pare cā mâncatul nu e asa o chestie usoarā cum cred unii. Limba trebuie sā iti plescāie sau sā se învālātuceascā când pronunti vreo mâncare, totul este de fapt filozofie, poezie, artā, emotie....upercuturi in cultura culinarā iti dau denumiri precedate de " à la " sau " alla ", urmate de altele încā si mai spāgātoare de fudulii " Guyanese" , " Parisienne " " Calabresse" , Totul e creat special. Nimic nu e ordinar, la normā, comun, banal. Cartofii, fierti in vulgara apā devin " patatine înābusite in vapori de migdale marocane" . Bā copii, TOTUL E PENTRU BANI FACUT! Tot ! Toatā planeta asta cautā sā facā bani cu bascula din orice rahat! Ce pana scriitorului poate sā fie atât de special la un pāstrāv ( un guvid mai manelist ) la cuptor? Il prinzi il omori il coci si-l halesti! Mare brânzā !
Raspunde

Gheo

Acum 3 luni

daca ai o duduie mai vopsita si parfumata nu o potolesti cu mamaliga cu burduf, cucoana are pretentii
Raspunde

Sparrow

Acum 3 luni

Poa' sā aibā ! Nu m-am nascut nici eu la ultima ploaie. Dacā cucoana conditioneazā datul " prājiturii" de o prealabilā tratatie cu bucate fitoase, pa , nu-s de ea nici ea de mine. Eu le tai repede elanul emanciparelor astea, le invit la câte o lansare de carte la Humanitas.... sā vezi reactii!!!!
Raspunde

@Sparrow

Acum 3 luni

Bravo tie! Mai da-le in colo de pupeze! La ma-sa in batatura numai "specialitati" au mancat! Mancau o zama cu pita sa le tina de foame!
Raspunde

Ion

Acum 3 luni

Tort de biscuiți ? Asta-i o chestie selecta ? Pe vremuri, când nu se găseau de nici unele, asta dulce ne făcea mama.
Raspunde

@Ion

Acum 3 luni

Eheee.... Biscuitii aia au o poveste, crema, la fel...
Raspunde

Pofticiosul

Acum 3 luni

Se vede ca bruschetele sunt din partea casei dupa cum arata! Ce pretentii sa ai cand primesti ceva moca?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus