Marţi,
17.09.2024
Parțial Noros
Acum
16°C

Județul Sibiu a ratat o linie de finanțare pentru digitalizarea și renovarea bibliotecilor în valoare maximă de 2.5 milioane de euro. CJ: Nu răspundea nevoilor și realităților

Județul Sibiu a ratat o linie de finanțare pentru digitalizarea și renovarea bibliotecilor în valoare maximă de 2.5 milioane de euro. CJ: Nu răspundea nevoilor și realităților

Județul Sibiu a ratat linia de finanțare pentru digitalizarea, modernizarea și echiparea bibliotecilor cu calculatoare din motive care nu sunt foarte clare. Motivul invocat de reprezentanții Consiliului Județean pentru faptul că Sibiul nu a depus niciun proiect este că prin PNNR nu erau oferiți suficienți bani pentru ce și-ar fi dorit consilierii să facă în biblioteci. În tot acest timp alte județe au obținut finanțări consistente pentru ca bibliotecile lor să devină hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Micăsasa a fost singura comună din Sibiu care a avut un dosar, dar fiind singură nu a putut participa în cadrul programului PNRR.

În prima jumătate a lunii decembrie 2022 Guvernul a lansat în platforma proiecte.pnrr.gov.ro o linie de finanțare a bibliotecilor pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. În luna Martie 2023 ar fi trebuit depuse proiectele.

Potrivit platformei, un județ ar fi trebuit să aibă minim trei dosare depuse pentru ca unul dintre ele să poată primi finanțare, având ca solicitant unic sau lider Consiliul Județean. În total erau finanțate 41 de proiecte, iar dosarul selectat putea primi până la 2,585,000 euro maxim pentru un proiect ce conține toate cele 4 obiective specifice ale liniei de finanțare sau 585,000 euro pentru un proiect ce conține ultimele 3 obiective specifice individuale, obligatoriu de realizat.

O singură comună din județ a depus un dosar

Micăsasa este singura comună din Județul Sibiu care a depus un dosar pentru obținerea fondurilor prin programul propus de Guvern. Primarul comunei, Timotei Păcurar spune că, în urmă cu un an au mai avut o finanțare pentru bibliotecă, prin Axa 2. Așa au făcut proiectul tehnic și pentru execuție al bibliotecii dar aveau nevoie de 2,5 milioane de lei, iar ei au primit 600 de mii de lei pentru proiect. Cel de anul acesta i-ar fi ajutat să aibă biblioteca dorită și astfel au depus dosarul.

„Noi am avut noroc că aveam proiectul pregătit dinainte și l-am depus la CJ în luna februarie, atunci când am primit și adresa de la ei. Din păcate era nevoie de trei primării din județ care să depună dosare pentru a putea participa la linia de finanțare, așa că nu am putut merge mai departe. Acum încercăm să depunem prin ADR ”, a spus primarul din Micăsasa. De asemenea, primarul este de părere că multe primării nu au avut expertiză și audit, cerute în cadrul proiectului, iar asta i-a făcut să nu depună dosarele. „Nu au avut timp să le facă”, a mai spus primarul.

Președintele Asociației Comunelor spune că multe comune nu erau eligibile

Valentin Ivan, primarul comunei Sadu și președintele Asociației Comunelor spune însă că multe dintre comune au accesat bani prin componența C 10, optând pentru eficiență energetică și atunci nu s-au dovedit a fi eligibile.

„Este o suprapunere. Ar fi dublă finanțare și nu se poate. Aceasta a fost și situația în comuna Sadu și de aceea nu am depus dosar pentru această linie de finanțare. Chiar am avut discuții la nivel de Consiliu Județean și știu că cei de acolo s-au străduit să atragă parteneri”, a spus Valentin Ivan.

Componența C10 este Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență și este una din cele trei componente ale liniei de finanțare prin PNRR.

Prea puțini bani pentru renovarea și digitalizarea Bibliotecii Astra

Turnul Sfatului a trimis o solicitate către conducerea Consiliului Județean Sibiu prin care a dorit să afle dacă Sibiul a participat la acest proiect de dezvoltare și digitalizare a bibliotecilor, cu câte proiecte a participat, care sunt proiectele depuse și din ce localități, care sunt primăriile care au depus proiecte pentru obținerea acestor finanțări. De asemenea, am întrebat dacă Biblioteca Județeană Astra din Sibiu a depus proiect pentru obținerea finanțării PNRR și dacă nu, care a fost motivul. Precizăm că directorul Bibliotecii Astra, Răzvan Pop, a subliniat faptul că cei care fac dosarele pentru astfel de finanțări sunt de la Consiliul Județean.

În răspunsurile primite reprezentanții CJ ignoră complet întrebările despre bibliotecile rurale și proiectele depuse de primării prin care s-ar fi putut moderniza și digitaliza bibliotecile din comunele sibiene și fac referiri doar la Biblioteca Astra.

Cu privire la aceasta reprezentanții CJ au transmis că banii dați prin PNRR sunt prea puțini pentru obiectivele lor.

„Astfel, față de cele de mai sus, în vederea realizării obiectivului dorit, cel de reabilitare și dotare a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Consiliul Județean Sibiu ar fi trebuit să depună proiect, care, pe lângă reabilitarea și dotarea sediului central, să vizeze și restul obiectivelor. Din calcule, rezultă faptul că pentru sediul bibliotecii județene (reabilitare și echipare), finanțarea nerambursabilă ar fi fost de maxim 2 milioane euro, iar pentru reabilitarea a încă 3 biblioteci, achiziția de echipamente pentru alte 26 și pentru alfabetizarea digitală a 2.500 de persoane ar fi fost de 585.000 euro. 

Analizând prevederile ghidului, Consiliul Județean Sibiu a transmis atât în scris, cât și cu ocazia tuturor video-conferințelor organizate pe această temă cu emitenții ghidului solicitantului, faptul că valoarea maximă eligibilă a unui proiect este mult subestimată față de valorile reale”, s-a precizat în răspunsul transmis în urma solicitării.

Aceștia au explicat că, potrivit devizului general aferent obiectivului de investiții privitor la reabilitarea sediului Bibliotecii Județene ASTRA (excluzând partea de dotare), a rezultat o valoare de 14.761.852,66 lei, sumă pe care valoarea ghidului solicitantului nu ar fi acoperit-o nici măcar 50% din suma necesară implementării tuturor obiectivelor obligatorii, dat fiind faptul că doar pentru sediul bibliotecii – partea de lucrări am fi avut o cheltuială neeligibilă de circa 5 milioane lei.

Au precizat apoi că, pentru obiectivul vizat se vor căuta în continuare linii de finanțare care să răspundă nevoilor și realităților. 

Vă prezentăm mai jos, integral, răspunsurile Biroului de presă din cadrul Consiliului Județean.

A participat Sibiul la acest proiect de dezvoltare și digitalizare a bibliotecilor?

 Consiliul Județean Sibiu nu a participat în cadrul apelului.

Dacă răspunsul este da, cu câte proiecte a participat?

 - 

Care sunt aceste proiecte, din ce localități. Care sunt primăriile care au depus proiecte pentru obținerea acestor finanțări?

 - 

Biblioteca Județeană Astra din Sibiu a depus proiect pentru obținerea finanțării PNRR?

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu nu s-a numărat printre solicitanții eligibili în cadrul apelului.

Dacă răspunsul este nu – Care este motivul pentru care Sibiul nu a participat cu niciun proiect pentru obținerea finanțărilor?

Unul dintre obiectivele importante pentru Consiliul județean Sibiu este acela de a reabilita și dota sediul Bibliotecii județene Astra Sibiu.

La momentul identificării de către Consiliul Județean Sibiu a unei viitoare linii de finanțare pentru reabilitarea bibliotecilor, s-a contractat actualizarea documentației tehnico-economice la nivel de DALI.

În luna decembrie 2022, a fost lansat ghidul solicitantului privind Finanțarea bibliotecilor pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale.

Conform ghidului solicitantului, fiecare solicitant poate solicita finanțare pentru următoarele obiective specifice individuale/ pe proiect (ultimele 3 obiective fiind obligatorii de realizat):

  1. Renovare/modernizare (inclusiv extindere) sediu central de bibliotecă județeană și echipare cu calculatoare și echipamente tehnice, pentru a fi transformată în hub de dezvoltare a competențelor digitale (vor fi maxim 5 proiecte finanțate)
  2. Renovare/modernizare (inclusiv extindere) pentru minim 3 biblioteci: rurale, municipale (inclusiv județene) sau orășenești și echipare cu calculatoare și echipamente tehnice, pentru a fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. *Din cele 3 biblioteci este obligatoriu ca minim 1 să fie din zona rurală
  3. Achiziție/modernizare echipamente informatice pentru minim 26[1] de biblioteci. *Din cele 26 biblioteci este obligatoriu ca minim 8 să fie din zona rurală!
  4. Dezvoltarea competențelor de bază, cum ar fi alfabetizarea digitală, comunicarea, educația în domeniul mass-mediei, crearea de conținut digital, securitatea digitală și educația antreprenorială digitală, ale unui număr de 2.500 de cetățeni din comunități defavorizate.

Valoarea maximă acordată pentru un proiect ce conține toate cele 4 obiective specifice individuale este de 2.585.000 euro, respectiv 12.715.356,5 lei.

Valoarea maximă acordată pentru un proiect ce conține ultimele 3 obiective specifice individuale, obligatoriu de realizat, este de 585.000 euro, respectiv 2.877.556,5 lei.

Astfel, față de cele de mai sus, în vederea realizării obiectivului dorit, cel de reabilitare și dotare a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Consiliul Județean Sibiu ar fi trebuit să depună proiect, care, pe lângă reabilitarea și dotarea sediului central, să vizeze și restul obiectivelor. Din calcule, rezultă faptul că pentru sediul bibliotecii județene (reabilitare și echipare), finanțarea nerambursabilă ar fi fost de maxim 2 milioane euro, iar pentru reabilitarea a încă 3 biblioteci, achiziția de echipamente pentru alte 26 și pentru alfabetizarea digitală a 2.500 de persoane ar fi fost de 585.000 euro

Analizând prevederile ghidului, Consiliul Județean Sibiu a transmis atât în scris, cât și cu ocazia tuturor video-conferințelor organizate pe această temă cu emitenții ghidului solicitantului, faptul că valoarea maximă eligibilă a unui proiect este mult subestimată față de valorile reale.

Conform devizului general aferent obiectivului de investiții privitor la reabilitarea sediului Bibliotecii Județene ASTRA (excluzând partea de dotare), a rezultat o valoare de 14.761.852,66 lei, sumă pe care valoarea ghidului solicitantului nu ar fi acoperit-o nici măcar 50% din suma necesară implementării tuturor obiectivelor obligatorii, dat fiind faptul că doar pentru sediul bibliotecii – partea de lucrări am fi avut o cheltuială neeligibilă de circa 5 milioane lei.

În acest context, pentru obiectivul vizat se vor căuta în continuare linii de finanțare care să răspundă nevoilor și realităților. 

[1] În cazul în care un într-un județ nu există nr. minim de biblioteci din zonele rurale, stabilit la obiectivele specifice 2 și 3,  solicitantul va face această dovadă odată cu depunerea proiectului și va avea în vedere toate bibliotecile existente, cu reducerea bugetului proiectului in mod proporțional.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Praf in ochi

Acum 1 an

O stire tendentioasa in confitiile in care se explica foarte clar de ce nu pot fi luati banii. Nu mai avetinsubiexte sau pripritatea voastrta ramane de a o ataca in permanenta conducerea judetului? Apropo, de la cine mai primiti bani sa injurai in stanga si in dreapta?

Raspunde

Bibu

Acum 1 an

Daniela, tu ești?

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Lichelele patriei au nevoie de prosti sa-i poata jefui si osandi.

Raspunde

Viorel

Acum 1 an

Încă o țeapă dată de PNL sibienilor. De ce să avem biblioteci moderne când putem sta cu ele în paragină? Dar ne-am obișnuit, sibienii vor vota tot PNL, pentru că le place să fie umiliți.

Raspunde

Dfh

Acum 1 an

nu au fost destui bani ca sa poata fura si ei sa nu se vada (daca suma este mica se vede usor furtul daca este mai mare nu se vede) si supraevalueaza toate estimarile pe care apoi oricum le maresc la fel cum au facut si cu Aeroportul Sibiu, un fel de Casa Poporului de Sibiu :)

Raspunde

Ger

Acum 1 an

Sunt judete care nu au librárii, da sunt... Dar istoricul HERMANNSTADT, precum si tot judetul Sibiu, NU se íncadreazá la un asemenea nivel cultural. PUNCT ! Cine este persoana - sau persoanele - care stau permanent pe pedala FRÁNÁ?
Raspunde

Cichicean

Acum 1 an

Inca o palma data sibienilor de conducerea PNL. Asteptam sa mergem la vot in 2024.
Raspunde

Ioan

Acum 1 an

Ce biblioteci, politicienii noștri pe terasă la distracție și în vacanțe sunt buni;era să uit:au dat banii la lăutari la zilele Mediașului
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

Fuego, distins director al Bibliotecii Astra, ce-a pazit?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus