Duminică,
24.09.2023
Cer Senin
Acum
25°C

Studiu: Sibiul, pe locul 3 la numărul de kilometri de piste pentru biciclete, în România. Chiar pe 2, după datele primăriei

Studiu: Sibiul, pe locul 3 la numărul de kilometri de piste pentru biciclete, în România. Chiar pe 2, după datele primăriei

Publicația GreenCommunity a publicat anul trecut un clasament al primelor 10 județe din țară în funcție de numărul de kilometri de pistă pentru biciclete, iar Sibiul se află pe locul 3.

Conform datelor despre care publicația spune că le are în urma solicitărilor primite de la administrațiile locale, Sibiul are 84, de kilometri, mai puțini în România doar decât Arad (135 km) și Timișoara (88,7 km).

Citește și:

„Atât s-a putut” pe noile poduri de pe Alba Iulia: o pistă de biciclete e în șanț, cealaltă - parțial sub parapete

Primăria Sibiu susține însă, în urma unei solicitări Turnul Sfatului, că municipiul a mai realizat de atunci încă 13 kilometri, ajungând acum la  un total 97,21 de kilometri, mai mulți decât Timișoara, fiind astfel pe locul 2 în acest clasament național. Timișoara nu a ”înaintat” decât cu aproape 6 kilometri, conform datelor publicate de Opinia Timișoarei la începutul anului.

„În prezent, rețeaua de piste pentru biciclete din Sibiu însumează 84 de kilometri, cu aproape 5 kilometri mai puțin decât Timișoara, ne-au precizat oficialii administrației”, precizează GreenCommunity în articolul din iunie 2022.

Topul celor 10 orașe analizate este deschis de Arad, autointitulat „oraș al bicicliștilor”, se precizează în analiză.

„Avem cea mai lungă rețea urbană de piste de biciclete din țară, în lungime totală de 135 de kilometri, din care 18,35 kilometri de piste sunt pe malul râului Mureș și leagă orașul de zona de agrement Lunca Mureșului”, au transmis reprezentanții Primăriei Arad.

De altfel, conform informațiilor furnizate, ”topografia și structura sa compactă fac din Arad un oraș ideal pentru deplasarea cu bicicleta. În orașul de pe Mureș, tradiția pedalatului pe străzi este veche. Arădenii apelau la bicicletă mai ales pentru deplasarea la/de la locul de muncă”.

Poziția a doua în acest clasament este ocupată de Timișoara. Orașul de pe Bega are o rețea de piste de biciclete de 88,7 de kilometri, iar pentru încurajarea și susținerea acestui tip de mobilitate a pus la dispoziția utilizatorilor 425 de biciclete în sistem de bike sharing, amplasate în 25 de locații, precizează GreenCommunity.

”În condițiile în care societatea românească, în marea ei majoritate, nu conștientizează importanța pe care bicicleta o poate juca în mobilitatea urbană sustenabilă, rolul administrațiilor publice locale nu este numai acela de a asigura infrastructura necesară cicliștilor, ci și de a promova beneficiile traficului velo cu scopul educării civice a populației.

Din păcate, în mod covârșitor, marile orașe din România sunt mai degrabă interesate de ideea de a bifa la capitolul statistică cantitativă, componenta calitativă fiind lăsată de izbeliște. Așa se face că cele mai multe piste de biciclete din orașele noastre nu respectă nici măcar cele mai elementare cerințe privind siguranța cicliștilor, sunt înguste, nu există separatoare, nu sunt interconectate”  - GreenCommunity. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Unsibian

Acum 3 luni

Bravo nouă sibieniilor, să tragem tare sa ajungem pe locul 1.
Raspunde

Un sibian

Acum 3 luni

De 30 de ani merg constant prin Sibiu, aproape numai cu bicicleta, inclusiv iarna. Cu toți acești km de piste, circulația cu bicicleta s-a înrăutățit comparabil cu anii 90. Despre calitate (și legalitate) nu ne spuneți d-nu Bratu ce spun studiile ?
Raspunde

Gogu

Acum 3 luni

Slabe, murdare, urâte și călărite pe alocuri de mașini și tot am luat locul 3 la piste! Yey!
Raspunde

Un biciclist

Acum 3 luni

Incompetentii din primarie se lauda cu lungimea? Pai puteau fi 2000 de km de pista in oras/judet daca pista aia e doar pe hartie. Sa-i vad pe cei din primarie pedaland din centru pe A. Iulia pana la iFM si inapoi. Pe langa faptul ca "Pista" e foarte ingusta, e doar valuri si canale si nu poate fi folosita in siguranta. Sau sa pedaleze cora din turnisor pe bieltz si A. Iulia sub podul cfr peste salba de canale NU la nivel si cand ajunge la giratoriul Ramada sa faca stanga. Sau "pista" stadion- zoo- muzeu, populata de pietoni care pe alocuri nu au alternativa. Asta e standardul de piste valurite dar scumpe cat km de drum national!
Raspunde

Haihui pe mai departe

Acum 3 luni

Vai de oi.Scuze noi.
Raspunde

Alexandru

Acum 3 luni

concret, unde pot fi consultate "datele"?
Raspunde

Bubi Seven

Acum 3 luni

Au trasat niste linii pe asfalt dintre care majoritatea nu corespund din punct de vedere tehnic,dar ei le considera piste pe cind in realitate nu sint ! Nu cred ca cineva din conducerea primariei sa urcat pe bicicleta sa mearga pe pistele acelea desenate de ei. Pe hartie stam bine ,dar realitatea este total diferita .
Raspunde

Flo

Acum 3 luni

Pe mine cel mai mult ma dispera faptul ca atunci cand ajungi in intersectiile principale (cum sunt cele 2 sensuri giratorii de la magazinul Dumbrava), pista dispare, exact cand ai mai multa bevoie de ea!
Raspunde

2cents

Acum 3 luni

Pista de biciclete nu poate trece prin giratorii. Faceti un mic exercitiu de imaginatie si veti intelege de ce
Raspunde

2cents

Acum 3 luni

Pentru cei care vad ca nu inteleg regulile de circulatie si dau downvote doar pentru ca lor le-ar place sa se implineasca voia lor si cam atat, la intrarea in intersectii mari, orice vehicul este obligat sa se inscrie corect la intrare conform cu iesirea vizata. Altfel este un haos si putem efectiv arunca la gunoi codul rutier.
Raspunde

Ovidiu

Acum 3 luni

Piste din pix avem căcălău. Piste pentru bicicliști nici un sfert din alea din pix.
Raspunde

Silviu

Acum 3 luni

Pistele noastre trasate pe asfalt sunt periculoase prin falsa siguranta pe care o ofera, Si sa le contabilizezi ca piste este cinic.
Raspunde

Sparrow

Acum 3 luni

Ne duelām in statistici cu salamul in pungā, sā vedem pân' la alegeri care-o are mai lungā!
Raspunde

Andrada Sufana hipsters vibes

Acum 3 luni

Pentru a proteja planeta si din respect pentru comunitatea locala de bi si triciclisti, dar mai ales de bi, mi-am comandat Audi A6 cu motor 4.0 TDI! Brand new, darling!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus