Publicația GreenCommunity a publicat anul trecut un clasament al primelor 10 județe din țară în funcție de numărul de kilometri de pistă pentru biciclete, iar Sibiul se află pe locul 3.
Conform datelor despre care publicația spune că le are în urma solicitărilor primite de la administrațiile locale, Sibiul are 84, de kilometri, mai puțini în România doar decât Arad (135 km) și Timișoara (88,7 km).
Citește și:
Primăria Sibiu susține însă, în urma unei solicitări Turnul Sfatului, că municipiul a mai realizat de atunci încă 13 kilometri, ajungând acum la un total 97,21 de kilometri, mai mulți decât Timișoara, fiind astfel pe locul 2 în acest clasament național. Timișoara nu a ”înaintat” decât cu aproape 6 kilometri, conform datelor publicate de Opinia Timișoarei la începutul anului.
„În prezent, rețeaua de piste pentru biciclete din Sibiu însumează 84 de kilometri, cu aproape 5 kilometri mai puțin decât Timișoara, ne-au precizat oficialii administrației”, precizează GreenCommunity în articolul din iunie 2022.
Topul celor 10 orașe analizate este deschis de Arad, autointitulat „oraș al bicicliștilor”, se precizează în analiză.
„Avem cea mai lungă rețea urbană de piste de biciclete din țară, în lungime totală de 135 de kilometri, din care 18,35 kilometri de piste sunt pe malul râului Mureș și leagă orașul de zona de agrement Lunca Mureșului”, au transmis reprezentanții Primăriei Arad.
De altfel, conform informațiilor furnizate, ”topografia și structura sa compactă fac din Arad un oraș ideal pentru deplasarea cu bicicleta. În orașul de pe Mureș, tradiția pedalatului pe străzi este veche. Arădenii apelau la bicicletă mai ales pentru deplasarea la/de la locul de muncă”.
Poziția a doua în acest clasament este ocupată de Timișoara. Orașul de pe Bega are o rețea de piste de biciclete de 88,7 de kilometri, iar pentru încurajarea și susținerea acestui tip de mobilitate a pus la dispoziția utilizatorilor 425 de biciclete în sistem de bike sharing, amplasate în 25 de locații, precizează GreenCommunity.
”În condițiile în care societatea românească, în marea ei majoritate, nu conștientizează importanța pe care bicicleta o poate juca în mobilitatea urbană sustenabilă, rolul administrațiilor publice locale nu este numai acela de a asigura infrastructura necesară cicliștilor, ci și de a promova beneficiile traficului velo cu scopul educării civice a populației.
Din păcate, în mod covârșitor, marile orașe din România sunt mai degrabă interesate de ideea de a bifa la capitolul statistică cantitativă, componenta calitativă fiind lăsată de izbeliște. Așa se face că cele mai multe piste de biciclete din orașele noastre nu respectă nici măcar cele mai elementare cerințe privind siguranța cicliștilor, sunt înguste, nu există separatoare, nu sunt interconectate” - GreenCommunity.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 3916
Ultimele comentarii
Acum 26 minute
Raluca Budusan
Acum 28 minute
Em
Acum 45 minute
Hermann Stadt
Acum 1 oră
Un cititor
Acum 1 oră
H-Bomb