Duminică,
21.04.2024
Partial Noros
Acum
6°C

Crucea Roșie Sibiu are nevoie de donații pentru a-i învăța pe profesori cum să acorde primul ajutor

Crucea Roșie Sibiu are nevoie de donații pentru a-i învăța pe profesori cum să acorde primul ajutor

Crucea Roșie Filiala Sibiu în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a inițiat un proiect de instruire a cadrelor didactice și a personalului administrativ în acordarea primului ajutor de bază. Proiectul a fost lansat în cadrul unei conferințe de presă la care au fost prezenți subprefectul Sebastian Șebu, cel care a plătit primele două cursuri de prim ajutor acordate angajaților din școli, inspectorul școlar județean Emilian Novac și Andrei Corbeanu, instructor de prim ajutor al Crucii Roșii Sibiu. Pentru ca acest poriect să poată avea continuitate este nevoie de finanțare. 

Cursurile de prim ajutor predate profesorilor au început deja de săptămâna trecută când au fost instruiți 12 profesori din cadrul Liceului Tehnologic Construcții și Arhitectură „Carol I” din Sibiu urmând ca săptămâna viitoare să participe la acest curs alți 12 profesori din Comuna Alțâna.  Aceste două cursuri au fost deja achitate de subprefectul Sebastian Șebu care face un îndemn la sibieni să sprijine Crucea Roșie în acest demers. Acesta a subliniat importanța pregătirii cadrelor didactice în acordarea primului ajutor.

De la stânga la dreapta Sebastian Șebu, Emilian Novac, Raluca Morar și Corbeanu

„Această colaborare a început în urmă cu două luni de zile, aproximativ, după incidentul nefericit de la școala din județul Cluj (acolo unde o fetiță s-a înecat cu un jeleu și a murit, ulterior, la spital n.r.). Atunci am avut prima discuție vizavi de infrastructura sanitară din școlile din județ și am constatat că sunt carențe mari în dotarea școlilor cu cabinete medicale și medici sau asistenți medicali care să deservească școlile respective. Am înțeles că la nivelul școlilor se desfășoară proiectul sanitarii pricepuți, dar am spus să nu lăsăm în sarcina copiilor o responsabilitate așa de mare cum este acordarea primului ajutor. În fiecare unitate administrativ teritorială ar trebui să fie bani alocați și pentru aceste cursuri de formare, dar anul acesta nu au fost prinse la început. Există promisiuni pentru anul viitor. Așa am demarat prin forțe proprii, cu o finanțare din zona de privat și sperăm că și părinții sau sibienii din mediul privat să dea curs acestei inițiative și să sprijine Crucea Roșie în demersul de instruire a cadrelor didactice și nedidactice pe linie de acordare a primului ajutor”, a spus în cadrul conferinței subprefectul Sebastian Șebu.

Aproape jumătate din școlile din Sibiu nu au cabinete sau medici

Fiecare grupă va fi formată din maxim 12 persoane, pentru eficiența acumulării cunoștințelor. Suma necesară pentru acoperirea costurilor unei asemenea grupe ajunge la 2.000 de ron. Un astfel de curs va avea, teoretic șase ore, practic va fi prelungit cu cât este nevoie pentru ca personalul să acumuleze toate noțiunile de prim ajutor. Cursul se finalizează cu un examen și, după promovare, cu o diplomă care va fi recunoscută la nivel internațional. „Suntem singura asociație din țară care eliberăm un certificat recunoscut peste tot în lume”, spune Raluca Morar, directorul Crucii Roșii Sibiu.

Prezența la curs a angajaților din școli va fi voluntară.

„În cadrul acestui proiect cadrele didactice vor învăța noțiuni de prim ajutor de bază. Adică ce să facă în caz de stop cardio-respirator, ce să facă în caz de înec cu un corp străin, ce să da în cazul în care au o victimă este inconștientă, dar respiră. Totodată au învățat și noțiuni despre o criză de epilepsie, cum intervină, pentru că in acest caz sunt foarte multe mituri. Au învățat cum să procedeze în caz de plagă, fractură, entorsă. Totodată li s-a ținut și o mini instruire despre tot ce ține de suportul psihologic, cum să-și gestioneze emoțiile și să-ți păstreze calmul. Cursul a fost conceput să dureze șase ore, dar aceste șase ore de foarte multe ori se prelungesc până toată lumea înțelege”, a spus și Andrei Corbeanu, instructor de prim-ajutor.

Aproape jumătate din unitățile de învățământ cu personalitate juridică din județul Sibiu nu au cabinete sau personal medical specializat, potrivit inspectorului școlar general.  Cele mai multe dintre școli se află în zona rurală. În total, județul nostru are 147 de unități de învățământ la care se adaugă structurile școlare.

„Inițiativa este una benefică pentru toată lumea, pentru că, din câte cunoaștem, sunt evenimente care necesită, vital, cunoștințe în domeniul primului ajutor și ne-am gândit că cei care pot acorda acest prim ajutor sunt cadrele didactice. Cunoaștem și evenimente în care, din lipsa acestor cunoștințe, copiii au avut de suferit și de aceea în parteneriat cu cei de la Crucea Roșie Sibiu și cu domnul subprefect Sebastian Șebu ne-am gândit să organizăm în perioada imediat următoare astfel de cursuri de formare exclusiv pentru cadrele didactice din tot județul. Bineînțeles că aceste cursuri implică și un efort financiar și un efort de timp, dar sunt convins că se vor rezolva aceste lucruri pentru că scopul este unul nobil și unul care este necesar și util”, a spus Emilian Novac, inspectorul școlar județean Sibiu.

Este nevoie de finanțare prin donații

Reprezentanții Crucii Roșii Sibiu spun că este nevoie de finanțare pentru ca acest proiect să aibă o continuitate de aceea parteneriatul cu prefectura și inspectoratul este unul apreciat. În aceeași măsură însă, este nevoie de donații pentru ca un număr cât mai mare de profesori și pe angajați în școli să fie formați pentru ca, în cazul în care este nevoie, să devină salvatori. Subprefectul Sebastian Șebu spune că în fiecare unitate administrativ teritorială ar trebui să fie bani alocați și pentru aceste cursuri de formare, dar anul acesta nu au fost prinși la început. Există totuși promisiuni pentru anul viitor. Și inspectorul școlar județean a informat că directorii de școli ar trebui să aibă sume alocate pentru formare, dar sunt școli în care acești bani au foste deja cheltuiți pe formare în alte domenii.

„Sperăm că vom găsi sibieni generoși care vor să susțină Crucea Roșie în acest demers. Noi ne-am interesat și la primărie și la consiliul județean și vom propune proiecte pe agendele celor două instituții pentru a obține finanțare pentru anul viitor. Deja ne gândim ca proiectul de anul viitor de la maraton să fie cu aceeași tematică. Până acum, Crucea Roșie a fost în mai multe acțiuni de acest gen în școli și i-a învățat pe cei mici manevre de prim ajutor, prin demonstrații gratuite, dar având în vedere importanța acordării primului ajutor ne-am gândit să facem la modul profesionist și să-i învățăm pe profesori manevre de prim ajutor. În urmă cu ceva ani am mai avut un proiect similar prin care am format peste 170 de profesori din unitățile de învățământ și vrem să reluăm această inițiativă”, a spus și Raluca Morar.

Donații se pot face în contul RO21RNCB0227036062930001, cu mențiunea proiect prim ajutor în școli.

Pentru informații suplimentare ne puteți contacta telefonic la 0741.118.975 sau la [email protected].

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus