Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
15°C

Schimbul de terenuri dintre Armată și Sibiu pentru poligonul Poplaca trebuie votat iar: în zece ani trebuie să apară construcții, de mică înălțime

Schimbul de terenuri dintre Armată și Sibiu pentru poligonul Poplaca trebuie votat iar: în zece ani trebuie să apară construcții, de mică înălțime

Demersurile începute din 2005 pentru schimbul de terenuri s-au concretizat în luna februarie 2023 într-o hotărâre locală, pe care autoritățile trebuie să o anuleze acum și să adopte una nouă, ca urmare a solicitării Ministerului Apărării Naționale.

Istoria schimbului de terenuri dintre municipiul Sibiu și MApN a ajuns la începutul acestui an în faza în care Sibiul a adoptat o hotărâre de Consiliu local prin care era aprobată oferirea a 141 de ha de teren în schimbul a 52 de ha din poligonul aflat la ieșirea din oraș înspre Poplaca.

Pentru cele 52 de ha de teren intravilan, Sibiul s-a angajat să ofere la schimb 141 de ha aflate în zona poligonului Daia. Doar că la cinci zile de la adoptarea hotărârii din februarie, Ministerul a transmis că nu este de acord cu ceea ce a aprobat Sibiul și că actul trebuie modificat. „Propunerile reprezentanților instituției militare privesc aspecte de formă, structură și conținut ale hotărârii, cât și ale anexelor acestora, care impun atât reformularea unor părți importante din hotărâre, dar și completarea condiționărilor comunicate prin acordul inițial al MApN, precum și asumarea unor termene de către Consiliul local pentru realizarea unor investiții de interes public local pe terenul preluat din domeniul public al Statului Român. Prin urmare, pentru rațiuni de eficiență și claritate este necesară abrogarea în întregime a HCL 92/23 februarie 2023 și emiterea unei noi hotărâri”, se arată în documentația care însoțește noul proiect de hotărâre care vizează schimbul de terenuri în discuție. Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în ședința Consiliului local Sibiu de săptămâna viitoare.

Termene și condiții mai clare

Dincolo de chestiunile birocratice referitoare la trecerea terenurilor dintr-un domeniu public în altul, noua hotărâre pe care Sibiul este chemat să o adopte dacă dorește terenurile Armatei prevede niște termene clare: ce și în cât timp trebuie construit pe cele 52 de ha.

„După transmitere, imobilul menționat (adică cele 52 de ha de pe Calea Poplăcii – n.r.) se declară bun de interes public local și se utilizează pentru realizarea unor obiective de investiții de interes public local, respectiv dezvoltarea unei zone de agrement, sport, educație, cultură, sănătate, servicii și dotări publice etc, obiective care se regăsesc și în Strategia integrată de dezvoltare urbană 2021 – 2030 a municipiului Sibiu, într-un termen de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire a termenului cu încă cinci ani”, se arată în noul proiect de hotărâre. Iar dacă în termenul de cel mult zece ani nu vor fi realizate investiții de interes public, terenul revine Armatei.

În cuprinsul acestuia este prevăzută în mod clar, de această dată, că regimul construcțiilor care pot fi permise pe cele 52 de ha trebuie să fie de mică înălțime, pentru a nu afecta echipamentele de comunicații care vor rămâne pe restul de aproximativ 200 de ha pe care Ministerul le va mai deține în administrare în zonă. Astfel, clădirile trebuie să se limiteze, pe cât posibil, la cel mult un etaj peste parter ca înălțime, acoperișurile și pereții exteriori nu pot fi din metal și, pe cât posibil, nici gardurile.

În fine, printre noile obligații pe care Primăria Sibiu și le asumă prin noul proiect de hotărâre se numără delimitarea și protejarea traseului de biciclete pe care administrația intenționează să îl amenajeze în zona Gușterița / Daia prin construirea unui gard cu sârmă ghimpată. „Termenul de realizare a gardului de protecție este de maxim trei ani”, se mai arată în noul proiect.

După adoptarea noii hotărâri este așteptată promovarea unei hotărâri de Guvern prin care să fie aprobat schimbul de terenuri între Sibiu și Armată.

Citește și Înc-o încercare: Sibiul oferă Armatei 141 de ha de teren în dealul Dăii, în schimbul a 52 de ha pe Calea Poplăcii

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

După acest schimb și extinderea intravilanului prin noul PUG ( la presiunea dezvoltatorilor imobiliari) pădurea Dumbrava va fi aproape înconjurată practic de construcții și va fi transformată cu forme ”legale” în PARC și astfel va crește FORMAL numărul de mp de spațiu verde / cap de sibian, prilej pentru primar / administrație să se LAUDE cu statutul ”ECO, SMART ...” al orașului, dar în realitate FĂRĂ să se înființeze noi parcuri / spații verzi cu adevărat semnificative în Sibiu.
Raspunde

A

Acum 1 an

Poti sta liniștit, Nr. de mp de spatiu verde este calculat si acum cu pădurea Dumbrava
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Mai mult decât atât : după dezafectarea liniei de tramvai de la Hilton la Cimitir și întinderea unui covor de iarbă ( intre timp indigenizată …) și suprafața acesta este calculata “ spațiu verde urban “!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus