În ședința aferentă lunii iunie a Consiliului local Sibiu a fost votat în unanimitate proiectul de înființare a unei zone metropolitane a Sibiului, care să poarte numele de ADI Pol Dezvoltare Sibiu. Înaintea votului, reprezentanții USR și cei ai PNL și-au împărțit câteva replici mai acide.
Conform proiectului pe care consilierii locali ai Sibiului l-au votat în unanimitate în ședința de miercuri după-amiaza, viitoarea zonă metropolitană va avea în componență 20 de localități, împărțite în două „coroane”. Prima va fi formată din municipiul Sibiu și localitățile limitrofe, adică orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și comunele Poplaca, Rășinari, Roșia, Șelimbăr, Șura Mare și Șura Mică. De remarcat că reprezentanții Cristianului – comună lipită de Sibiu - nu doresc participarea la această asociere.
Cea de-a doua „coroană” va fi formată, conform proiectului, din Avrig, Săliște și Tălmaciu și de comunele Gura Râului, Loamneș, Ludoș, Râu Sadului, Sadu, Slimnic și Vurpăr.
Principalele obiective ale asociației sunt elaborarea unui plan urbanistic metropolitan, atragerea de investiții în zonă, precum și implementarea de proiecte comune în toate domeniile care intră în responsabilitatea administrațiilor locale, proiecte finanțate din fonduri atrase de către asociație.
Conform statutului adoptat, puterea de decizie în cadrul viitoarei asociații va depinde foarte mult de municipiul Sibiu, dar nu exclusiv. „Hotărârile Adunării generale se adoptă cu voturile a cel puțin 72% din membrii Adunării generale și care reprezintă cel puțin 65% din populația zonei metropolitane”, este prevederea din statut referitoare la modul în care se vor lua deciziile importante în cadrul zonei metropolitane.
USR: PNL are responsabilitatea
Înaintea votului, reprezentanții USR au ținut să amintească faptul că zona metropolitană Sibiu este un subiect discutat de acum multe campanii electorale. Și au dat vina pe primarii din jurul municipiului pentru faptul că această construcție nu a fost încă finalizată.
„În sfârșit, le-a dat Dumnezeu primarilor din jurul Sibiului mintea de pe urmă și avem un acord politic legat de înființarea mult-fluturatei în campanii zone metropolitane Sibiu. După atâția ani irosiți în ego-uri politice mărunte și la aproape un an de când avem legea zonelor metropolitane – în paranteză, spus, legea fost adoptată ca urmare a introducerii în PNRR de către USR a jalonului cu numărul 307, cu termen de implementare sfârșitul trimestrului doi 2022 -, după ani de zile în care primarii PSD și PNL din jurul Sibiului nu au dorit să finalizăm acest demers dincolo vorbe și negocieri - probabil pentru că au crezut că li se știrbește statutul de tătuci locali - iată că suntem în momentul în care facem un pas important al unui deziderat dorit de toată lumea, la nivel declarativ, cel puțin. Suntem convinși că municipiul Sibiu va deveni epicentrul acestei zone, prin urmare considerăm că are rolul de a fi un exemplu de bune practici în administrația locală pentru toți ceilalți membri. Solicităm ca procesul de înființare al asociației să fie unul cât mai rapid, iar PNL să își asume această responsabilitate”, a declarat Ionuț Ghișe, liderul de grup al consilierilor USR. El a mai arătat că, prin faptul că asocierea nu a fost înființată de mai demult, s-au pierdut oportunități de finanțare care ar fi contat mult pentru localitățile mai mici. „Dacă se va tergiversa operaționalizarea asociației, UAT-urile mici vor pierde și șansa de a accesa noile fonduri europene, apelurile de proiecte se derulează între 2023 și 2024”, a mai spus Ghișe.
Referința la PNL a fost făcută ca urmare a faptului că din cele 20 de localități între care s-a negociat crearea zonei metropolitane, 15 sunt conduse de primari liberali. În perioada următoare este de așteptat ca toate localitățile să adopte hotărâri de înființare a zonei metropolitane.
Reacția lui Bibu: sunteți imaturi politic
Proiectul de hotărâre referitor la înființarea zonei metropolitane a fost inițiat de către consilierii locali ai PNL. Adrian Bibu, liderul de grup al consilierilor, a arătat că i-a propus primarului Sibiului ca la rubrica inițiatori să fie trecuți și reprezentanții FDGR, dar Astrid Fodor a considerat că liberalii au muncit mai mult. „Apreciez că doamna primar a acceptat ca grupul PNL să depună acest proiect, pentru că a spus că echipa a muncit mult. Îi mulțumesc și le mulțumesc și colegilor din Primărie care s-au implicat, precum și celor de la Consiliul Județean”, a spus Bibu, care mai apoi s-a adresat celor de la USR. „Ca și oameni ai comunității, îi consider de bună credință. Politica USR, la nivel național, are o gravă problemă. Partidul din care faceți parte, din păcate, este imatur politic. Acesta este și motivul penru care astăzi este o guvernare, din păcate, așa cum este”, a replicat Bibu, care a arătat că cei din USR nu fac decât să critice.
El le-a reamintit reprezentanților USR Sibiu că la începutul actualului mandat le-a propus inițierea unui proiect de înființare a zonei metropolitane (PNL și USR ar putea forma o majoritate în actualul CL Sibiu), într-un context în care existau tensiuni între FDGR și PNL. „Am primit un răspuns că USR nu se asociază cu PNL. Chiar dacă eu le-am spus că e pentru comunitate. Ca administrator județean, gestionez partea de fonduri europene: de șase ori am fost la Ministerul Fondurilor Europene să discutăm despre cel mai important proiect al județului, Spitalul județean, iar la acea vreme, ministru era din USR, Ghinea. Niciodată Ghinea nu m-a primit nici pe mine, nici pe doamna președintă. Asta în condițiile în care orice premier, indiferent de culoarea politică, dacă era căutat de doamna președintă la telefon nu lăsa să treacă o zi fără sune înapoi. Ministrul dumneavoastră atât de mândru a fost încât s-a închis în birou și niciodată nu ne-a primit. Numai criticați, în loc să spuneți «Doamne-ajută că s-a făcut», dumneavoastră dați în PNL și în munca noastră de atâta timp și e păcat. Acum nu trebuie să spunem «să facă PNL». PNL și-a făcut partea”, a replicat Bibu, care a mai arătat că este de datoria tuturor să se implice.
Ionuț Ghișe nu a lăsat netaxate referințele la finanțarea proiectului spitalului județean. „Să dai vina pe USR pentru saga spitalului județean, este... nu am cuvinte să spun lucrul acesta. Ați fluturat de ani de zile acest proiect. Să dați acum vina pe USR este de-a dreptul incredibil.
Legat de zona metropolitană, bineînțeles că susținem și vom vota cu două mâini. Și mulțumim doamnei primar și tuturor care au lucrat la statut. Și noi am lucrat la un statut, dar pe noi nu ne-a consultat nimeni. Noi nu am spus nimic decât că dorim operaționalizarea cât mai rapidă a acestei zone metropolitane”.
Ghișe a atras atenția și asupra faptului că amendamentul propus de reprezentanții USR – acela ca cei din conducerea zonei metropolitane să fie aleși prin concurs, nu desemnați prin vot politic – a fost respins. „Să aruncați vina pe noi pentru dezastruoasa guvernare PNL-PSD, pentru stadiul spitalului este total deplasat. Dar vrem concursuri pe bune pentru conducerea zonei. Dacă putem să ajutăm cu ceva, cu siguranță o vom face, dar pentru cetățeni”, a adăugat Ghișe.
Citește și 20 de localități vor adera la zona metropolitană din jurul Sibiului. Cristianul refuză participarea
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: vot zona metropolitana , zona metropolitana sibiu infii , consilierii sibiului votat inf , Astrid Fodor , Adrian Bibu , Ionuț Ghișe
Vizualizari: 2196
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Matei
Acum 2 ore
Slanina
Acum 2 ore
S
Acum 2 ore
Parinte de la Peda