Luni,
09.09.2024
Cer Senin
Acum
27°C

20 de localități vor adera la zona metropolitană din jurul Sibiului. Cristianul refuză participarea

20 de localități vor adera la zona metropolitană din jurul Sibiului. Cristianul refuză participarea

Reprezentanții a 20 localități împărțite în două „coroane” sunt așteptați să își exprime adeziunea la zona metropolitană din jurul municipiului Sibiu. La inițiativa lansată de liberalii sibieni refuză să participe Cristianul, condus de un primar liberal.

În „coroana urbană 1” a viitoarei zone metropolitane vor intra, alături de municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și comunele Poplaca, Rășinari, Roșia, Șelimbăr, Șura Mare și Șura Mică, potrivit proiectului de hotărâre care urmează să fie supus dezbaterii și votului Consiliului local Sibiu.

După cum se poate observa, „coroana 1” – adică Sibiul și localitățile direct învecinate acestuia – nu include și comuna Cristian. „Asta e problema: că suntem într-o mulțime de asociații, tot plătim cotizații și... degeaba. Nici consilierii nu vor, am discutat și cu ei. Mi-au dat exemplul asociației de apă, a ADI Eco Sibiu, unde suntem participanți și beneficiile nu le prea vedem”, declară pentru cititorii Turnul Sfatului primarul comunei Cristian, Ioan Seuchea.

„Suntem în buza Sibiului”

Întrebat dacă acest refuz nu ar putea produce prejudicii Cristianului prin faptul că l-ar priva de la beneficiile eventualelor proiecte comune ale localităților  din asociația metropolitană, Ioan Seuchea mizează pe proximitatea de municipiu. „Eu am proiecte cu duiumul. Profităm de faptul că suntem în buza Sibiului, nu ratez nimic din ceea ce apare. Acum, fiecare își face socoteala cu pixul în mână”, a adăugat Seuchea.

De remarcat faptul că Cristianul a aderat la asociația de transport metropolitan, înființată anul trecut, dar la care – spre exemplu – a decis să nu participe Rășinariul, care are societate proprie de transport în comun.

ADI Transport Metropolitan Sibiu a fost constituită în luna februarie 2022 și are ca membri municipiul Sibiu, Cisnădie, Șelimbăr, Cristian, Șura Mică, Roșia, Șura Mare, Sadu, Poplaca și Ocna Sibiului.

Citește și Prima hartă a transportului metropolitan Sibiu: ciorna de la care pornesc autoritățile nu include și satele

A doua coroană și un sediu la Șelimbăr

Dacă în prima „coroană” a zonei metropolitane intră nouă localități, în cea de-a doua sunt enumerate alte 11. Este vorba de orașele Avrig, Săliște și Tălmaciu și de comunele Gura Râului, Loamneș, Ludoș, Râu Sadului, Sadu, Slimnic și Vupăr.

Zona metropolitană constituită în jurul municipiului Sibiu va purta numele ADI POL Dezvoltare Sibiu (numele de Zona Metropolitană Sibiu este o deja utilizat de către asociația de dezvoltare intercomunitară înființată în vara anului 2021 de către mai mulți primari din jurul Sibiului, în speranța că vor determina și administrația municipiului Sibiu să li se alăture). Potrivit statutului care urmează să fie supus votului, sediul viitoarei asociații va fi în Șelimbăr, într-un imobil pus la dispoziție de administrația comunei. 

Obiectivele

Cum proiectul de constituire a unui sistem de transport metropolitan face obiectul asociației înființată cu acest scop la începutul anului, obiectivele asociației metropolitane pentru care sunt chemați consilierii să-și exprime acum votul acoperă alte domenii. Cel urbanistic – armonizarea planurilor urbanistice generale – este în cap de listă, urmat de proiecte de atragere de investiții.

Lista principalelor activități pe care și le propune viitoarea asociație

Sursa: referatul de aprobare al Consiliului local Sibiu

-  elaborarea, pe baza Planurilor Urbanistice Generale ale fiecărei unități administrative-teritoriale ale zonei, a Planului de Amenajare a Teritoriului Zonal Periurban al zonei metropolitane (P.A.T.Z.P.);

- sprijinirea  elaborării și implementării de soluții integrate tip SMART CITY/SMART VILLAGE la nivelul zonei metropolitan, atragerea de investiții directe pentru zonă, atât din categoria celor străine, cât și a celor autohtone; 

- îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii de transport, sociale, de sănătate, educaționale, culturale, sportive, de tineret, turism, regenerare urbană;

- furnizare de servicii sociale în vederea sprijinirii incluziunii sociale a persoanelor și familiilor defavorizate;

-  promovarea de soluții integrate sustenabile în domeniul locuirii sociale, organizarea unor activități educative și culturale și dezvoltarea unor parteneriate în acest sens;

- elaborarea de documentații tehnico-economice pentru atragerea de finanțări nerambursabile, depunerea proiectelor spre finanțare și obținerea de finanțări nerambursabile;

-  implementarea de proiecte din finanțări nerambursabile în vederea dezvoltării zonei metropolitane;

-    furnizarea unor servicii socio-educative integrate în vederea creșterii participării școlare și a reducerii abandonului școlar în rândul copiilor care provin din familii marginalizate.

Proiectul noii asociații metropolitane este asumat de către liberalii sibieni. Proiectul de hotărâre care urmează să fie dezbătut în Consiliul local Sibiu în ședința de săptămâna viitoare este inițiat de grupul consilierilor PNL.

Citește și Bibu: Zona metropolitană Sibiu intră la vot săptămâna viitoare. Numele ales: ADI-Pol Dezvoltare Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Kukuruku

Acum 1 an

Ar trebui modificata Constitutia si infiintate zone metropolitane pentru toate capitalele de judet, ca un nou tip de UAT in cadrul judetului. Ca altfel e dupa cum vrea fiecare primar sau majoritate in consiliul local.
Raspunde

MB

Acum 1 an

Vesnica problema a primarului din Cristian, care are impresia ca Primaria e proprietate personala. Se vede asta din modul in care se exprima, totul este despre propria persona, nu despre comunitatea pe care o reprezinta: „Eu am proiecte cu duiumul. Profităm de faptul că suntem în buza Sibiului, nu ratez nimic din ceea ce apare. Acum, fiecare își face socoteala cu pixul în mână”, a adăugat Seuchea."
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

XY

Acum 1 an

Probabil nu ai citit cu atentie mesajul primarului din Cristian. Acolo se spune ca "nici consilierii nu vor". Consiliul local este reprezentantul locuitorilor unei localitati si decide in astfel de situatii, deci nu primarul "pe persoana fizica". Cat despre dezvoltarea comunei Cristian in perioada mandatelor actualului primar, intrebati cristerenii sau faceti o vizita. Altfel, la fotbal si la politica se pricep toti...
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 an

Intr-o lume civilizata, Selimbarul, Cisnadia, Sura Mare si Cristianul erau de mult cartiere al municipiului Sibiu. Exact cum s-a intamplat cu Gusterita si Turnisorul. Dar atata timp cat se imbogatesc niste indivizi, numiti primari, nu se va intampla lucrul asta. Interesul personal sta peste interesul comunitatii.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

In lumea civilizata , ca si la noi, se fac referendumuri pt alipire administrativa la alta localitate. In general suburbiile au administratie proprie in Europa si America, foarte rar accepta sa-si piarda autonomia. Dar exista zone metropolitane functionale, standard, care obliga colaborarea intre localitati. Adica localitatile raman cu primariile lor dar sunt onligate legal sa colaboreze, daca sunt intr-o zona metropolitana oficial desemnata de mai sus (sau prin votul locuitorilor)
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 an

@Kukuruku.... înseamnă că tu nu ai umblat prin Europa. În general orașele mari "înghit" satele mici când intră în periferia orașului. O parte a consiliului local se adaugă la cel al orașului și așa au și ei drept de vot la anumite decizii. Cam atât ;-)). Referendum mai puțin.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

O sibianca

Acum 1 an

Comuna Cristian o vad foarte bine aranjata, cu case intretinute, monumente la fel intretinute nu ca la noi in Sibiu unde vezi schele la case cu folie de protectie dar niimeni nu le reface au trecut ani si stau acolo cuminti. Strazile sunt intretinute asfaltate, trotuarele la fel santurile dintre troruar si sosea sunt bine facute apa nu sta nici pe sosea nici pe trotuar, a dezvoltat cartiere noi, spre Orlat si spre Sibiu aproape de aeroport, are si ceva fabricute. Ar fi bine ca primaria noastra sa ia exemplu acestui primar si sa aranjeze si orasul Sibiu. Poate or fi si ceva defecte prin comunca dar aste sunt peste tot in lume. Omul o gandeste bine, de ce mai marii Sibiului sa-i ia bani si nu face nimic. Foarte bine face.
Raspunde

Comuna

Acum 1 an

Comuna e traversata de drum national si a avutcase sasesti si romanesti dintotdeauna curate. Ca asa-i in "MARGINIME" . conceptul de "metropolitan " nu e original si nici specific . Putea fi pastrata o nuanta specifica Sibiului. Iar cat despre primar, a facut ce a facut in x mandate. Adica pic cu pic.
Raspunde

Razvan

Acum 1 an

Va rog frumos sa scoateti de pe lista Sura Mare,nu are nici o treaba cu metropolitanul.Sura Mare este in evul mediu,sau schimbati primarul.Eu propun sa se inscrie in zona Metropolitana doar Hamba ,si sa se mute si primaria tot in Hamba.
Raspunde

Xxx

Acum 1 an

Aia cu sprijinirea familiilor defavorizate nu inseamna altceva decit bani dati tiganilor! Si nici peste 1000 de ani acestia nu se vor schimba! E o cauza pierduta ! Nu inteleg de ce se tot marseaza pe ideea asta! Nu face decit sa i incurajeze ca in continuare sa nu faca nimic si sa astepte ajutoare!
Raspunde

Gheorghe

Acum 1 an

Daca e asa valoros primarul din Cristian de ce nu-l propuneti sa va faca si Sibiul precum Cristianul. Sa spuna care este valoarea totala a fodurilor europene pe care le-a accesat pentru "duiumul de proiecte".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus