Reprezentanții a 20 localități împărțite în două „coroane” sunt așteptați să își exprime adeziunea la zona metropolitană din jurul municipiului Sibiu. La inițiativa lansată de liberalii sibieni refuză să participe Cristianul, condus de un primar liberal.
În „coroana urbană 1” a viitoarei zone metropolitane vor intra, alături de municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și comunele Poplaca, Rășinari, Roșia, Șelimbăr, Șura Mare și Șura Mică, potrivit proiectului de hotărâre care urmează să fie supus dezbaterii și votului Consiliului local Sibiu.
După cum se poate observa, „coroana 1” – adică Sibiul și localitățile direct învecinate acestuia – nu include și comuna Cristian. „Asta e problema: că suntem într-o mulțime de asociații, tot plătim cotizații și... degeaba. Nici consilierii nu vor, am discutat și cu ei. Mi-au dat exemplul asociației de apă, a ADI Eco Sibiu, unde suntem participanți și beneficiile nu le prea vedem”, declară pentru cititorii Turnul Sfatului primarul comunei Cristian, Ioan Seuchea.
„Suntem în buza Sibiului”
Întrebat dacă acest refuz nu ar putea produce prejudicii Cristianului prin faptul că l-ar priva de la beneficiile eventualelor proiecte comune ale localităților din asociația metropolitană, Ioan Seuchea mizează pe proximitatea de municipiu. „Eu am proiecte cu duiumul. Profităm de faptul că suntem în buza Sibiului, nu ratez nimic din ceea ce apare. Acum, fiecare își face socoteala cu pixul în mână”, a adăugat Seuchea.
De remarcat faptul că Cristianul a aderat la asociația de transport metropolitan, înființată anul trecut, dar la care – spre exemplu – a decis să nu participe Rășinariul, care are societate proprie de transport în comun.
ADI Transport Metropolitan Sibiu a fost constituită în luna februarie 2022 și are ca membri municipiul Sibiu, Cisnădie, Șelimbăr, Cristian, Șura Mică, Roșia, Șura Mare, Sadu, Poplaca și Ocna Sibiului.
A doua coroană și un sediu la Șelimbăr
Dacă în prima „coroană” a zonei metropolitane intră nouă localități, în cea de-a doua sunt enumerate alte 11. Este vorba de orașele Avrig, Săliște și Tălmaciu și de comunele Gura Râului, Loamneș, Ludoș, Râu Sadului, Sadu, Slimnic și Vupăr.
Zona metropolitană constituită în jurul municipiului Sibiu va purta numele ADI POL Dezvoltare Sibiu (numele de Zona Metropolitană Sibiu este o deja utilizat de către asociația de dezvoltare intercomunitară înființată în vara anului 2021 de către mai mulți primari din jurul Sibiului, în speranța că vor determina și administrația municipiului Sibiu să li se alăture). Potrivit statutului care urmează să fie supus votului, sediul viitoarei asociații va fi în Șelimbăr, într-un imobil pus la dispoziție de administrația comunei.
Obiectivele
Cum proiectul de constituire a unui sistem de transport metropolitan face obiectul asociației înființată cu acest scop la începutul anului, obiectivele asociației metropolitane pentru care sunt chemați consilierii să-și exprime acum votul acoperă alte domenii. Cel urbanistic – armonizarea planurilor urbanistice generale – este în cap de listă, urmat de proiecte de atragere de investiții.
Lista principalelor activități pe care și le propune viitoarea asociație
Sursa: referatul de aprobare al Consiliului local Sibiu
- elaborarea, pe baza Planurilor Urbanistice Generale ale fiecărei unități administrative-teritoriale ale zonei, a Planului de Amenajare a Teritoriului Zonal Periurban al zonei metropolitane (P.A.T.Z.P.);
- sprijinirea elaborării și implementării de soluții integrate tip SMART CITY/SMART VILLAGE la nivelul zonei metropolitan, atragerea de investiții directe pentru zonă, atât din categoria celor străine, cât și a celor autohtone;
- îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii de transport, sociale, de sănătate, educaționale, culturale, sportive, de tineret, turism, regenerare urbană;
- furnizare de servicii sociale în vederea sprijinirii incluziunii sociale a persoanelor și familiilor defavorizate;
- promovarea de soluții integrate sustenabile în domeniul locuirii sociale, organizarea unor activități educative și culturale și dezvoltarea unor parteneriate în acest sens;
- elaborarea de documentații tehnico-economice pentru atragerea de finanțări nerambursabile, depunerea proiectelor spre finanțare și obținerea de finanțări nerambursabile;
- implementarea de proiecte din finanțări nerambursabile în vederea dezvoltării zonei metropolitane;
- furnizarea unor servicii socio-educative integrate în vederea creșterii participării școlare și a reducerii abandonului școlar în rândul copiilor care provin din familii marginalizate.
Proiectul noii asociații metropolitane este asumat de către liberalii sibieni. Proiectul de hotărâre care urmează să fie dezbătut în Consiliul local Sibiu în ședința de săptămâna viitoare este inițiat de grupul consilierilor PNL.
Citește și Bibu: Zona metropolitană Sibiu intră la vot săptămâna viitoare. Numele ales: ADI-Pol Dezvoltare Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: primari liberali , cristianul refuza , localitatile zonei metropolita , localitati componente , adi pol dezvoltare sibiu , Municipiul Sibiu , Zona Metropolitană Sibiu
Vizualizari: 13161
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Mița
Acum 2 ore
Cristian Sibian
Acum 2 ore
T.
Acum 2 ore
Circu Lati
Acum 2 ore
John Doe