Rezultatele înregistrate de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională 2023 (înainte de contestații) arată că 76,2% dintre elevii participanți au obținut medii mai mari sau egale cu 5, iar aproape un sfert nu au reușit să obțină medii peste 5. Procentul este cel mai mic din ultimii patru ani, potrivit datelor transmise de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. La nivel național ne clasăm pe poziția 11.
Județul cu cel mai mare procent de elevi care au obținut medii egale sau mai mari de 5 este Clujul cu 87,4%, urmat de Brăila cu 82,3% și Prahova cu 82,3%. Sibiul se clasează pe poziția a 11 -a după județele Brașov, Alba sau Vâlcea, cu un procent de 76,2% de elevi cu medii mai mari de 5. Același procent la Sibiul îl are și Maramureșul.
Situația statistică, la nivelul județului nostru arată că dintre cei 3.106 elevi prezenți, 2.367 elevi au obținut medii mai mari sau egale cu 5, adică 76,2% (procent mai mic față de anul 2022 – 84,08%, anul 2021 – 80,75%, anul 2020 – 78,8% și față de anul 2019 – 76,81%).
Dintre aceștia, 4 candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece) – trei elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu și un elev de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu.
Rata de participare a fost de 94,58%, adică 3.106 candidați prezenți, dintr-un total de 3.284 elevi înscriși. Dintre elevii prezenți 737, adică 23,72% au obținut medii mai mici de 5.
La proba de Limba și literatura română 2.464 de elevi (84% - din totalul celor 3.123 elevi participanți) au obținut note peste sau egale cu 5, iar 18 elevi au fost notați cu 10.
La proba de Matematică, 2.311 de elevi (74,4% - din totalul celor 3.106 elevi participanți) au note peste sau egale cu 5, iar 52 elevi au obținut nota 10.
La limba și literatura maternă, 395 elevi (97,8% - din totalul celor 404 elevi participanți) au obținut note mai mari sau egale cu 5, 10 elevi obținând nota 10.
Școala Gimnazială nr. 10 nu a avut niciun elev cu medii peste 5
Unitățile de învățământ din județul Sibiu care au procentul de 100% elevi care au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) sunt: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu, Liceul Tehnologic Mârșa, Școala Gimnazială „Bathory Istvan” Mediaș, Școala Gimnazială Blăjel, Școala Gimnazială Chirpăr și Școala Gimnazială Păuca. Nu toate aceste școli au număr mare de elevi. De exemplu, la Blăjel, o singură elevă a susținut examenul și a obținut medie mai mare de 5.
La polul opus se află unitățile de învățământ din județul Sibiu unde niciun elev nu a obținut media mai mare sau egală cu 5 (cinci) sunt: Școala Gimnazială Apoldu de Jos, Școala Gimnazială Cașolț, Școala Gimnazială Hoghilag, Școala Gimnazială Merghindeal, Școala Gimnazială Nr. 10 Sibiu și Școala Gimnazială Ruși. Aici, în mare parte este vorba despre școli cu un număr mic de elevi care au terminat clasa a VIII-a.
Citește și: „Alexia, Răzvan, Andreea și Paul sunt elevii de 10 la Evaluarea Națională. Toți vor merge la Lazăr”
La Școala Gimnazială Nr. 10 din Sibiu, de exemplu, sunt 11 elevi care au terminat și au susținut examenul de Evaluare Națională și niciunul nu a reușit să obțină o medie mai mare sau egală cu 5. Directoarea școlii explică situația cu care această școală se confruntă de ceva timp.
„Sunt copii care provin din familii dezbinate, cu părinți ce nu pot sau nu știu să-i susțină. Ei au și terminat cu medii mici, pentru că nu-și doresc să meargă la un liceu, ci să urmeze o școală profesională. La matematică au reușit sa ia note mai mari de 5, dar la română au fost probleme care, cumulate cu emoțiile au dus la aceste rezultate. Profesorii de la ambele materii au făcut ore de pregătire, dar elevii fie nu s-au prezentat, fie au fost foarte puțini. Noi însă, nu ne vom da bătuți. Avem acum câteva proiecte cu finanțare și vom ridica standardul școlii. Vrem să le oferim copiilor care își doresc să învețe posibilitatea de a veni la noi. Să nu le mai fie teamă părinților să-i înscrie. Avem un colectiv foarte bun de cadre didactice cărora, din păcate, nu li se dă nicio șansă și ne dorim să schimbăm asta”, spune prof. Emanuela Lal, directoarea școlii.
Rezultatele finale, în 4 iulie
Contestațiile pot fi depuse în 28.06.2023 (în intervalul orar 16.00 – 19.00) și în 29.06.2023 (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.
Media generală de admitere, care se calculează considerând 100% media de la evaluarea națională, urmează să fie afișată după finalizarea contestațiilor.
Detalii privind sinteza rezultatelor la nivel național aici:
https://www.edu.ro/comunicat_presa_53_2022_sinteza_rezultate_ENVIII_IC_2023
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 3387
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Raluca Budusan
Acum 1 oră
Em
Acum 1 oră
Hermann Stadt
Acum 1 oră
Un cititor
Acum 2 ore
H-Bomb