În anul 2022 societatea Drumuri și Poduri SA Sibiu a avut o expunere pozitivă în media locală, o evoluție pozitivă a indicatorilor financiari, cu toate acestea nu toți indicatorii de performanță au fost îndepliniți. Raportul de evaluare a performanțelor societății sibiene responsabilă de întreținerea drumurilor județene a fost prezentat consilierilor județeni.
Conform concluziilor din raportul prezentat Consiliului Județean Sibiu, caracteristica principală a anului 2022 este reprezentată de creșterea semnificativă activității fapt care a generat o expunere pozitivă a societății în media locală.
„În acest context, situația financiară a Societății s-a consolidat, iar indicatorii economico-financiari au înregistrat o evoluție pozitivă. Totodată, reprezentanții Societății au urmărit strategia stabilită pentru creșterea nivelul de expunere al societății prin participarea la diverse întâlniri în cadrul evenimentelor de profil, la ședințe de lucru special organizate și prin diverse acțiuni de publicitate specifică. Din punct de vedere operațional, activitatea s-a desfășurat normal, neînregistrând-se evenimente sau incidente. Pentru atingerea obiectivelor asumate, s-au întreprins demersuri pentru dezvoltarea activităților, avându-se în vedere necesitățile mediului de afaceri din arealul deservit. Indicatorii de performanță nu au fost îndepliniți integral, așadar pentru activitatea desfășurată în anul 2022 conducerea administrativă și executivă nu va beneficia de acordarea componentei variabile”, se menționează în raport.
Indicatorii de performanță care nu au fost atinși, conform datelor prezentate în raport, se referă la emisiile de carbon pentru parcul auto, dar și pentru procesele tehnologice; la cifra de afaceri raportată la totalul cheltuielilor, precum și la veniturile excepționale din valorificarea eficientă a resurselor.
Datele financiare din raportul societății Drumuri și Poduri Sibiu arată că cifra de afaceri realizată în anul 2022 este de 23,4 milioane lei, din care veniturile din lucrări executate și servicii prestate (UAT Județul Sibiu și terți) au reprezentat aproape 23 de milioane lei.
L-am rugat pe directorul general al societății, Mihai Lisan, să ne explice cauzele neîndeplinirii indicatorilor de performanță.
Emisiile de carbon: Vom face măsurători cu o societate de profil
În ceea ce privește indicatorul legat de emisiile de carbon, acesta a fost declarat neîndeplinit din cauza „necuantificării în baza specializată”. Directorul amintește despre înnoirea parcului auto cu echipamente noi și spune că din analizele efectuate a fost redus și consumul de combustibil.
„Pentru viitor, ca să îndeplinim acest indicator, avem discuții cu o societate de profil ca să ne ajute în cuantificare a acestor emisii de carbon. Adică noi am încercat să îndeplinim, dar nu poți să le cuantifici într-o formă fără a avea ajutor extern. Societatea de profil va face un studiu, măsurători care se vor întinde pe o perioadă de timp, pentru a putea compara rezultatele”, a explicat Mihai Lisan.
În ceea ce privește procesele tehnologice, directorul societății spune că are în vedere încă de anul trecut anumite măsuri, care se referă la înlocuirea stației de asfalt, spre exemplu.
„Acest indicator trebuie să se reducă de la an la an cu un 10%. Comparativ cu anul 2020, în 2021 în mod sigur s-a redus; acuma cu cât, nu putem noi cuantifica. Dar acele echipamente noi, utilaje, reduceri de consumuri, toate pot fi văzute aici, dacă vreți, inclusiv au fost comasate lucrările și producția de asfalt în timp mai scurt - nu pe întreg anul, dar în 3-4 luni”, ne-a mai spus Mihai Lisan.
Afacerile: Nu a fost luată în calcul producția proprie
Următorul indicator de performanță neîndeplinit este raportul dintre cifra de afaceri și totalul cheltuielilor. Directorul de la Drumuri și Poduri Sibiu precizează că pentru anul 2022 nu a fost luată în calcul producția proprie, acest lucru fiind revizuit pentru 2023.
„E un indicator în care în trecut, dacă vreți, nu a fost inclusă și producția proprie; având balastieră, având stație de asfalt, stații de emulsie. Acest indicator a fost revizuit în toamna anului trecut și avem convingerea că în acest an se va îndeplini. Până la urmă activitatea noastră cuprinde toate aceste lucruri și e normal să fie cuprinse și în acești indicatori, că atunci ai tendința să le lași pe acelea și să te ocupi de alți indicatori. Și totuși producția internă sau producția proprie e un lucru destul de sănătos, consistent vizavi de profit”, a explicat Mihai Lisan.
Veniturile din vânzări și închirieri: sub un milion de lei
Ce de-al treilea indicator care nu a fost îndeplinit, conform raportului de evaluare se referă la veniturile obținute de societate din valorificarea eficientă a resurselor. Indicatorul minim pentru 2022 era de un milion de lei, dar Drumuri și Poduri a declarat puțin peste 155.000 lei.
„Aici ne referim la tot ceea ce înseamnă patrimoniu, valorificarea lui prin închiriere sau vânzare și de asemenea a mijloacelor fixe propuse la casare. Puteam să-l îndeplinim dacă vindeam tot (...) Și acest indicator a fost discutat, negociat și a fost redus, că poți să-l faci în într-un an, dar nu al doilea an. Ar însemna într-adevăr să vinzi ca să-l atingi. Noi ne dorim ca an de an să se îndeplinească. Adică deja avem terenuri, lacuri în proprietatea societății care au fost închiriate și care aduc lună de lună bănuți în societate. Asta ne dorim în continuare să facem”, ne-a mai spus Mihai Lisan.
Acesta a oferit ca exemple terenuri pe care societatea le deține la Mediaș sau Orlat, pentru care sunt anunțate în acest moment licitații. Lisan a vorbit despre aproximativ 3.000 mp la Mediaș, lacuri și terenuri de câteva zeci de mii de metri pătrați la Orlat – în total, aproape nouă terenuri de la care societatea speră să obțină venituri în acest an din închirieri.
„Avem o locație la Cârța, unde am avut balastiera și am închiriat unei societăți care vrea să-și deschidă o mică fabrică de peleți acolo. De astfel de venituri avem noi nevoie”, a mai adăugat directorul societății sibiene de drumuri.
„În trecut erau discuții că lucrau trei, iar șapte se uitau. Acum nu mai e cazul”
Mihai Lisan este directorul general al Drumuri și Poduri SA Sibiu din februarie 2022. L-am întrebat în acest context cum vede activitatea la stat, având în vedere că a venit la conducerea instituției din domeniul privat. Acesta a evidențiat birocrația.
„A fost o provocare de când am preluat această funcție. Vin din privat. Tot timpul apar lucruri noi, adică solicitări, probleme, situații pe drumuri județene și trebuie să intervii. Am schimbat lucruri, adică am făcut o restructurare, am făcut niște investiții fiindcă aveam acei bani și am adus utilaje cu care să ne desfășurăm activitatea și să ne fie mult mai ușor. În continuare schimbăm lucruri și încercăm să venim cu plus valoare ca să ne ajute în desfășurarea activității, în sensul că avem echipe de muncitori acuma cu responsabili după ei, nu mai sunt de capul lor. În trecut erau discuții, lucrau trei și șapte se uitau și nu era nimeni pe lângă ei; acum nu mai e cazul. Fiecare în acest moment vine și prezintă, dacă vreți, un raport al activității la o perioadă de timp. Adică avem niște lucruri deja create și niște mecanisme prin care să ne asigurăm că lucrurile se realizează. Poate le simțiți, poate cetățenii deja le văd pe drumurile județene: cosim, curățim șanțuri, toaletăm etc. Dacă vreți, și din perspectiva cealaltă – conștientizăm ce avem de făcut, mergem pe drumurile județene, vedem și atunci acționăm fără să mai așteptăm ca neapărat cineva să ne ceară. Spre exemplu, vine Turul Ciclist acuma - noi pe tot traseul am intervenit. Comunitatea să aibă de câștigat și să fie un plus, dacă vreți, pentru orașul în care locuim și județ”.
Comparația cu domeniul privat: Birocrația, o provocare
În comparație cu domeniul privat, Mihai Lisan spune că la stat e multă birocrație. „Principiile sunt aceleași, dar legislația e diferită și greoaie. Lucrurile sunt pe departe de a fi comparate, în sensul că aici e legislația, ai partea de achiziții publice, toate lucrurile trebuie făcute dacă vreți în temeiul legii. Nu poți să faci un lucru pentru că așa vrei. Prima dată trebuie să vezi dacă e permis etc. E dublă birocrație. Oamenii cu care lucrez cumva sunt ancorați bine în sistem și am încercat și în continuare încerc și am și reușit să le schimb un pic mentalitatea, pentru ca într-adevăr fiecare să aibă zi de zi ceva de făcut și în acele 8 ore la societate într-adevăr să-și desfășoare activitatea.
Dar n-avem ce facem, ne ghidăm după legislație, fiindcă avem organele de control, ANAF-ul, curtea de conturi. Nu e o problemă, pentru că până la urmă transparență există și activitatea trebuie desfășurată conform legislației, nu altfel”, a explicat Mihai Lisan.
Lucrări dificile pe drumurile din Sibiu
Întrebat care sunt cele mai dificile zone sau drumuri din județ, acesta a menționat drumurile care nu au o structură bună. „Sunt drumuri județene care n-au fundamentul care trebuie, o fundație existentă și apar ani de ani probleme. Spre exemplu, Cornățel - Nucet - Săcădate: acolo e un drum cu probleme, alunecă terenul, intervenim an de an, dar nu au un efect pe termen lung. O consolidare a drumului înseamnă investiție, atragere de fonduri etc. Lucrări care trebuie făcute printr-un proiect”.
Restructurarea: de la 160 la 115 posturi
Amintim că după ce a venit la conducerea societății, Mihai Lisan a făcut o restructurare în ceea ce privește numărul angajaților. Acesta a redus numărul de posturi. La scurt timp însă, după anunțarea achiziției de echipamente și utilaje noi, societatea a cerut Consiliului Județean să majoreze numărul de posturi. În recenta discuție cu Mihai Lisan, am pomenit și despre acest subiect.
„Restructurarea s-a făcut la acel moment pentru că am avut și puncte de lucru închise. O curățenie trebuia făcută. Ulterior, identificând exact cum stau lucrurile și nevoile, am făcut angajări. De exemplu, în toamnă, când ne apropiam de sezonul rece și aveam nevoie de oameni pe partea de deszăpezire. Mai mult decât atât, tot în perioada aceea au venit utilajele noi, echipamentele noi, la fel, îți trebuie operatori.
Până la urmă, dacă vă aduceți aminte, după acele restructurări au fost și majorări de salarii, a venit și ordonanța la sfârșitul anului trecut, care ne obliga ca salariul minim în construcții să fie de 4.000 lei brut. În acest moment, salariile la Drumuri și Poduri sunt salarii din piață la un program de 8 ore.
Acum avem aproape 100 de angajați la 115 posturi. La momentul când s-a făcut restructurarea erau 160 de posturi la 140 angajați”, a concluzionat Mihai Lisan.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: mihai lisan , drumuri si poduri sibiu
Vizualizari: 1706
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Raluca Budusan
Acum 1 oră
Em
Acum 1 oră
Hermann Stadt
Acum 1 oră
Un cititor
Acum 2 ore
H-Bomb