Vineri,
04.10.2024
Parțial Noros
Acum
21°C

Ludovic Orban, la Sibiu, despre plafonarea adaosurilor: „Nu poți obliga un om să nu câștige cât merită”

Ludovic Orban, la Sibiu, despre plafonarea adaosurilor: „Nu poți obliga un om să nu câștige cât merită”

Fostul premier Ludovic Orban, președinte al Forței Dreptei, a criticat de la Sibiu adoptarea ordonanței de urgență referitoare la limitarea adaosurilor în cazul a 14 alimente de bază.

Ordonanța adoptată joi de Guvernul a cărui conducere a fost preluată recent de Marcel Ciolacu „este, pur și simplu, o măsură populistă prin care [Ciolacu] încearcă să câștige în mod artificial electorat, în ideea că se vor reduce prețurile la alimente de bază”, a comentat Ludovic Orban, președintele Forței Dreptei. El consideră că, printr-o astfel de măsură, Guvernul devine un dușman al economiei de piață, al libertății economice și chiar al drepturilor cetățenilor.

„Nimeni nu are dreptul să interzică oricărui om sau oricărei firme să ceară un preț al muncii, să impună o plafonare absurdă. Luxează grav libera concurență de piață. Nu poți obliga un om să nu câștige cât merită. Prin urmare, s-ar putea să dispară de la comercializare anumite produse. Iar cei care vor continua să existe își vor menține profitabilitatea crescând prețurile la alte produse, care de asemenea sunt necesare traiului de zi. Și, prin urmare, «ce iei pe mere, dai pe pere». Prin urmare,  puterea de cumpărare a oamenilor va scade”, a mai declarat Orban.

Prin ordonanța adoptată joi, în cazul a 14 alimente de bază (de la pâine și lapte, la ouă, ulei și făină) a fost impus pe perioada a 90 de zile un adaos comercial de cel mult 20% pentru procesatori, de cel mult 5% pentru distribuitori și de cel mult 20% pentru retaileri. Ludovic Orban spune că astfel de încercări de limitare a prețurilor au mai fost și au dat de fiecare dată greș. „Mai avem ordonanța stupidă referitoare la plafonarea prețului lemnului de foc: 450 de lei a fost un preț pe care nu l-a respectat nimeni. Fie s-a vândut la negru, fie s-a vândut la preț de producție de 450 de lei, restul până la 750 – 800 de lei fiind încasați pentru alte servicii precum depozitare sau transport, de exemplu. Vom sesiza Avocatul poporului pentru a sesiza Curtea constituțională, deoarece această ordonanță încalcă principii constituționale”, a mai anunțat Orban.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Un sibian vero

Acum 1 an

bai menestrel afumat....daca imi aduc bine aminte tu esti ala care ai legat preturile gazelor romanesti de preturile gazelor de la bursa de la Viena(diferentele de pret a se citi castigul care il merita unii?!?)...dar ai uitat sa faci la fel si cu salariile, asa ca hai mars la ghena de gunoi a istoriei !!!
Raspunde

Zzz

Acum 1 an

legand gazul la pretul din Viena se numeste "indexare" si se face pentru a avea un semnal de pret coerent si transparent pe o piata lichida(ceea ce romania nu are). in rest, traiasca pomenile vero!
Raspunde

Un sibian vero

Acum 1 an

si atunci intreb in naivitatea mea dece Austria(care nu are gram de zacamant si totusi are bursa pe resursele dintr-o singura sursa.. gazele rusesti) ?Dece nu TTF, Gaspool sau platforma Brent(care au gaze din mai multe surse nu doar rusesti) daca vrem pret de referinta corect recunoscut international? Aia e vrajala in ochii ne-connaisseurilor; -) !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus