Proiectele de eficientizare energetică a clădirilor în Sibiu se extind asupra majorității instituțiilor de învățământ. De data aceasta este vorba despre Colegiul „Andrei Șaguna”, pentru care Primăria Sibiu anunță că există finanțarea europeană asigurată. În total, la acest colegiu se prevăd investiții de peste 60 de milione de lei.
Primăria Sibiu a inițiat marți, 4 iulie, o procedură de achiziție pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor propriu-zise în vederea eficientizării energetice a corpului existent al Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna”, valoarea estimată a proiectului fiind de 12,5 milioane de lei. Licitțaia urmează să aibă loc pe data de 31 iulie.
Potrivit primarului Astrid Fodor, pentru Colegiul Andrei Șaguna sunt două proiecte în curs. „Primul are ca scop extinderea acestuia cu un corp de clădire eficient energetic și construcția unei săli de sport, urmând să îl depunem pentru obținerea finanțării în cadrul PNRR. Acest al doilea proiect se referă la îmbunătățirea eficienței energetice a corpului existent de clădire, pentru acesta având deja finanțare europeană asigurată. În total, investițiile în această unitate de învățământ vor depăși 60 de milioane de lei”, a transmis Fodor printr-un comunicat de presă.
Lucrările de eficientizare energetică vor presupune montarea de panouri solare fotovoltaice pe acoperiș, modernizarea instalației de producere a energiei termice, prin dotarea centralei termice cu pompă de căldură aer-apă, modernizarea sistemului de iluminat, prin montarea de corpuri eficiente energetic, împreună cu un sistem pentru comanda la distanță a intensității luminoase, montarea unei instalații de ventilație, înlocuirea tâmplăriei exterioare din PVC cu tâmplărie din aluminiu si geam termoizolator, instalarea unor sisteme inteligente de contorizare, urmărire și înregistrare a consumurilor energetice astfel încât să permită gestionarea separată a energiei în funcție de gradul și timpul de ocupare al clădirii; precum și tratarea cu soluții ignifuge si biocide a elementelor din lemn ale șarpantei existente și termoizolarea planșeului peste ultimul nivel și refacerea trotuarelor din jurul clădirii.
Execuția lucrărilor este estimată să dureze 12 luni de la data semnării ordinului de începere a acestora.
Datele tehnice arată că imobilul în care se află colegiul a fost construit în anul 1971 cu regim de înălțime subsol tehnic, parter și două etaje. Construcția are în plan forma literei „L”, dispusă cu latura principală aliniată la strada Aleea Turnu Roșu.
„Clădirea nu este prevăzută cu sisteme de ventilare centralizate, necesarul de aer proaspăt pentru asigurarea condițiilor pentru buna desfășurare a activității fiind asigurat prin deschiderea geamurilor”, scrie în documentația de avizare a lucrărilor de intervenții.
Conform auditului energetic atașat documentațiilor de licitație, în prezent clădirea este încadrată în clasa energetică „B”, iar din punct de vedere financiar durata de recuperare a investiției este de aproximativ 10 ani, fiind mai mică decât cea mai mică durată de viață a soluțiilor din varianta de modernizare.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: colegiul andrei saguna sibiu
Vizualizari: 1124
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Raluca Budusan
Acum 4 ore
Em
Acum 4 ore
Hermann Stadt
Acum 5 ore
Un cititor
Acum 5 ore
H-Bomb